Kultur
Största kristna musikfestivalen ställer in i sommar

För andra året i rad tvingas Gullbrannafestivalen att ställa in på grund av pandemin.
– Segt och tråkigt, säger festivalgeneralen Andreas Joakimson, SAU, som nu hoppas på hejdundrande revansch sommaren 2022.
In i det längsta hade arrangörerna hoppas att slippa fatta samma beslut som i fjol, men till sist försvann även den sista droppen hopp.
– Vi ser ju ingen ljusning i pandemiläget och gårdagens besked att flytta fram tidpunkten för de allmänna sammankomsterna gjorde det svårt att fortsätta planera för en festival i sommar. Vi ville hålla ut in i det sista och samtidigt såg vi hur alla andra festivaler ställde in. Artister börjar undra, publiken börjar undra. Då måste vi ta ett beslut och börja fokusera på andra lösningar och på en festival nästa år, berättar Andreas Joakimson på Svenska alliansmissionens ungdom, SAU.
Det är SAU som tillsammans med en rad samarbetspartners arrangerat Gullbrannafestivalen sedan 1999. Festivalen, som hålls på Gullbrannagården utanför Halmstad, är den äldsta och sedan nedläggningen av Frizon också den i särklass största kristna musikfestivalen i Sverige. Att för andra sommaren i rad tvingas ställa in tycker Andreas Joakimson förstås är sorgligt.
– Samtidigt finns det en lättnad i att beslutet är taget för vi har verkligen vridit och vänt på detta. Men visst blir det en saknad. Gullbrannafestivalen tillhör sommaren på något vis.

Samtidigt med beskedet att ställa in gläntar ni på dörren till alternativa digitala evenemang. Vad kan du säga om det?
– Vi känner ett ansvar för alla artister som vi har kontakt med och som inte har kunnat komma ut och spela alls under den här perioden. Vi skulle gärna vilja att alla som håller på med musik får möjlighet att verkligen göra det och vi planerar därför att göra inspelningar med ett antal artister som vi sedan tänker sända digitalt under juli och augusti. Kanske sända någon konsert som finns inspelad från tidigare års festivaler. Kanske även få med olika talare. Vi vill att publiken ska kunna få en GF-känsla efter två år av saknad efter en festival på plats, säger Andreas Joakimson som hoppas att digitala konserter ska ge artisterna möjlighet att i alla fall få ett tillskott i kassan när så många av dem nu tappat mycket av sina inkomster.
Samtidigt är han medveten om svårigheten att återskapa den festivalkänsla som uppstår när tusentals människor kommer samman i ett stort publikhav. Den digitala upplevelsen har sina begränsningar.
– Under sommartid kan det vara svårt att samla folk kring en skärm när solen skiner och det är varmt ute. Vi vill också satsa på ett göra konserter utspridda över året, skulle samhället öppna sig i höst är vi ju sugna på det. Det finns mycket tankar och idéer.
Hur länge kan man pausa en festival utan att publiken skaffar sig andra vanor den första helgen i juli?
– Precis! Det är det man undrar som arrangör. Hur trogen är publiken? Det är också hela kyrkans utmaning efter pandemin. Men jag tror att det finns ett sådant sug efter livemusik och som festival har vi till uppgift att skapa festplatser. Folk hänger på låset och är sugna att hänga på.
Har ni bokat samma artister för 2022 som skulle medverkat i år?
– Inte rakt av. Vi har bokat Jonathan Johansson och några andra. Men vi har börjat spåna artister inför 2022.
För den som redan köpt biljett till Gullbrannafestivalen 2020 eller 2021 gäller denna även för 2022. Den som vill kan få pengarna tillbaka.
Vad vill du säga till alla som hade sett fram emot att uppleva Gullbrannafestivalen 2021?
– Vi kommer att göra en jätterevansch 2022. Så håll ut och se framåt! Och Gullbrannagården med sin camping och den miljön finns öppen även om det inte blir någon festival just nu.