Krönikor
Tidernas Nobelprischock
Få berättare har ett språk som är så marinerat i bibliska bilder och referenser som Bob Dylan, skriver Dagens musikjournalist Urban Thoms.

I går klockan 13.00 levererade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tidernas Nobelprischock: Årets litteraturpristagare heter Bob Dylan! För somliga var det eufori. För andra ren bedrövelse.
Själv skrek jag rakt ut. Hela kroppen rös. I ögonvrån kom en tår. Jag tillhör alltså den kategori som tycker att Akademien visat prov på befriande mod genom att välja en person vars skapande miljoner och åter miljoner människor faktiskt har en nära relation med.
Men hallå, det är väl ändå litteratur vi pratar om? Förvisso. Och den gode Robert Allen Zimmerman, som han egentligen heter, har visserligen skrivit några böcker under sin mer än 50 år långa period i rampljuset. Merparten av hans skapande har förvisso rört sig inom ramen för populärmusik, men hans förtjänster som poet torde vara väldokumenterade.
I det ymniga åsiktsflöde som utbröt i sociala medier efter tillkännagivandet av Dylan som pristagare fastnade min blick på programledaren och författaren Johanna Koljonens Facebook-kommentar:
”Min erfarenhet av finlitteraturkretsar, tex Oxfordprofessorer i litteratur, är att de till 100% älskar Bob Dylan som poet.”
Amen!
Jag menar, måste litteratur vara smal och svårtillgänglig för att anses hålla hög kvalitet? Om svaret på frågan är ja innebär det i så fall att endast god smak är något som alltid är minoriteten förunnat. Åtminstone när det handlar om litteratur. Frågan är också berättigad huruvida lyrik blir sämre bara för att man tonsätter den.
Kristna människor borde glädja sig extra mycket åt årets litteraturpristagare. Få berättare har ett språk som är så marinerat i bibliska bilder och referenser som Bob Dylan.
Perioden 1979–1981 brukar kallas Bob Dylans kristna period. Under denna intensiva period släppta han tre album – ”Slow train coming” (1979), ”Saved” (1980) och ”Shot of love” (1981). Dylan hade genomgått en kristen omvändelse och spottade ur sig glödande sånger om tro och liv, himmel och helvete. Rocksångaren hade blivit väckelsepredikant och buades ut av många fans. På albumet ”Infidels” (1983) hade han tonat ner det salvelsefulla, men hade han också lämnat sin gudstro? Jag tvivlar starkt på det.
Musiker, sångförfattare, poet, regissör, författare. Den 75-årige Bob Dylan är en mångfacetterad konstnär och outtröttlig i sitt skapande vare sig det gäller att skriva låtar eller turnera.
Den 13 oktober blev en ny milstolpe i Dylans liv. Hur valet påverkar Nobelprisets framtid?
The answer is blowing in the wind.