Kultur

Tomas och Ingela Hagenfors: Så kom sången ”Äktenskapsbön” till

Redan innan Tomas och Ingela Hagenfors gift sig skrev de en bröllopssång tillsammans. Resultatet blev ”Äktenskapsbön” – en älskad vispoplåt vars popularitet hållit i sig från generation till generation.

Vardagsrealism. Strofen ”ett äktenskap i kärlek och ett hem med öppen dörr” ur sista versen i ”Äktenskapsbön” har särskilt berört Ingela och Tomas. ”När vi hade tre tonåringar hemma var de med i en ungdomskör. Då vet jag att jag kom ut i hallen och det var skoröverallt i olika storlekar. Då kände vi: Ja, men här finns den plats för många att komma och att de ska känna sig välkomna”, säger Ingela Hagenfors.
Vardagsrealism. Strofen ”ett äktenskap i kärlek och ett hem med öppen dörr” ur sista versen i ”Äktenskapsbön” har särskilt berört Ingela och Tomas. ”När vi hade tre tonåringar hemma var de med i en ungdomskör. Då vet jag att jag kom ut i hallen och det var skoröverallt i olika storlekar. Då kände vi: Ja, men här finns den plats för många att komma och att de ska känna sig välkomna”, säger Ingela Hagenfors.
Publisert Sist oppdatert

Med tre musikaliska barn – Julia, Linnéa och Gabriel – kan Tomas och Ingela Hagenfors med all rätt titulera sig musikfamilj. När barnen växte upp var familjen ofta ute och sjöng tillsammans, och gärna egna sånger. På 1970-, 80- och 90-talen hade pappa Tomas en karriär som soloartist och genom åren har han släppt ett flertal soloskivor. Ibland har han fått hjälp med låtskrivandet och då är det främst hustrun Ingela som bistått. Ett av deras allra första försök blev ovanligt lyckat. Tomas berättar om bakgrunden till “Äktenskapsbön”.

– Vi hade sällskap jag och Ingela. Vi träffades 1976 och året efter hälsade jag på Ingela i Örebro vid ett tillfälle och då var vi på bröllop. Jag minns att det var den 1 oktober till och med, säger Tomas.

– Dagen efter bröllopet började vi fundera och jag tror att det var Ingela som sa: ”Ska vi inte göra en sång som man kan ha vid altaret? Som inte är alldeles för högtidlig och inte alldeles för flamsig vid festen efteråt. Någonting som passar både vid altaret och på festen”. Det var så det började.

Ingela minns att de hade saknat en nyskriven bröllopssång.

– Vi sa: ”Om vi skulle skriva en sådan äktenskapssång, vad skulle vi då vilja att den innehöll?” Och så började vi spåna.

Tomas gjorde en melodi och sedan hjälptes han och Ingela åt med texten. Två veckor förflöt och hemma i Stockholm skrev Tomas två verser till.

– Och ytterligare två veckor var jag tillbaka i Örebro och då finslipade vi det och lade till ytterligare en vers.

Melodin var då redan klar.

– Den sista versen handlar om ett äktenskap i kärlek och ett hem med öppen dörr. Det tyckte jag var viktigt. Och att bönen får fungera i familjens vardagsliv, påminner Ingela.

Jag frågar Tomas och Ingela om de förstod redan när de precis skrivit låten att den skulle bli så framgångsrik. Tomas erkänner att han konsulterat sin dagbok inför intervjun – "det är ju 40 år sedan det hände" – och där stod det mycket riktigt att "det här blir riktigt bra". Noteringen hade Tomas gjort i samband med att den sista versen kom till.

Kände du likadant, Ingela?

– Det vet jag inte, men jag har tänkt efteråt att detta är inte någon storslagen sång. Den har fem verser och ingen refräng, det är en höjning på slutet. Detta är en liten visa som kanske har styrkan i texten. Att det är den som bär.

– Sången fyllde ju sin funktion. Många har berättat efteråt att de har använt den. En av de roligaste sakerna tycker jag är när folk hör av sig och undrar: ”Kan du skicka ”Äktenskapsbön”? Vi ska ha den på vårt bröllop. Förresten hade mina föräldrar den på sitt bröllop också.”

Det skulle dröja nästan ett år efter att sången var färdig innan Tomas och Ingela sjöng den på ett bröllop för första gången. För några goda vänner som gifte sig 1978. Ytterligare två år hann gå innan ”Äktenskapsbön” kom ut på skiva. Sången är ett av tio spår på Tomas soloalbum ”Stå och stampa” som kom 1980.

Tomas har ett roligt minne från inspelningen av skivan. Peter Sandwall var producent och arbetet hade kommit en bra bit på väg.

– Efter att jag hade varit i studion och gjort sångpålägg hade de lagt på stråkar. Det var Sveriges Radios Symfoniorkester. Jag kommer ihåg när jag kom till studion efter att de mixat färdigt och jag fick sitta där med hörlurar och lyssna. Jag tänkte: ”Vad vackert det blev. Är det här verkligen min låt?”

”Äktenskapsbön” ligger inbäddad som tredje spår på A-sidan på LP:n, men det hindrade inte den från att bli en av Hagenfors verkliga klassiker. Men deras mest sjungna sång är det inte.

– Nej, säger Ingela.

– Det är ”Har den äran” (i dag på din födelsedag), fyller Tomas i.

Även den sången har han och Ingela skrivit tillsammans.

När Tomas och familjen varit ute och sjungit genom åren har det ofta hänt att folk har kommenterat just "Äktenskapsbön". Ibland har Tomas ställt frågan om det är någon i publiken som haft den på sitt bröllop och inte sällan har många händer sträckts i luften.

– En gång var det någon som skulle gifta sig som undrade vad de skulle ha för musik på sitt bröllop. Då nämnde vi att vi ha ju den här ”Äktenskapsbön”. ”Nej, den kan vi inte ha”, förklarade, ”den är så vanlig”. Det är ju jätteskojigt.

– Och den finns översatt till en del andra språk faktiskt. Den är inspelad på norska, med Hilde Kjeldstad tror jag. Det finns någon version på engelska och på franska också har jag för mig, säger Tomas.

Hur länge har ni varit gifta nu?

– Vi gifte oss 1979 så det är 38 år nu. Men vi träffades och blev ihop 1976.

Ni har precis gift bort er son. Kvalade ”Äktenskapsbön” in på hans bröllop?

Frågan får Tomas och Ingela att brista ut i skratt.

– Nej, svarar Tomas, det gjorde den inte. Men till deras försvar ska sägas att de hade fantastisk musik. Gabriels systrar och ett elvamannaband sjöng helt fantastiskt i kyrkan, så den behövdes inte där.

Powered by Labrador CMS