Kultur
Tomas Sjödin: Hela våren är blank
Inställda föreläsningar, konserter och uteblivna kyrkoarrangemang - för en frilansande musiker eller talare kan det innebära en lika tomt gapande plånbok. Dagen har varit i kontakt med några personer om hur de har drabbats.

Vad gör man när bokning efter bokning inte blir av på grund av risken för smittospridning? Tänker ut kreativa lösningar? Målar naglarna? Båda sakerna är just vad Josefine Arenius gör när Dagen ringer. Hon driver företaget "We are mountain" som bland annat åker runt och föreläser för chefer om kommunikation och för församlingar om generationsutbyte.
– Nu har vi så gott som noll uppdrag inplanerade fram till augusti, konstaterar Josefine Arenius krasst.
Hon är den enda heltidsanställda i företaget och räknar med att förlusten ligger på runt 100 000 kronor. Vårens tomma kalender spiller även över på höstens och vinterns bokningsantal.
– När vi exempelvis föreläser inför chefsnätverk, händer det ofta att de vill boka in sin höstkickoff med oss. Den chansen förlorar vi nu.
Samtidigt är Josefine Arenius tacksam över att slippa stå ensam i stormen. I samma företag finns Fredrik Wenell, lektor på högskolan ALT (Akademi för ledarskap och teologi) och Edward Wiberg, civilekonom, och trots att de har andra jobb hjälps de åt att försöka hitta lösningar framåt för företaget.
– Man får försöka se den här tiden som en tid till att tänka kreativt och hitta andra vägar. Vi har exempelvis tänkt ha en webbsänd föreläsning och intresset verkar vara stort.
Även om den ekonomiska smällen blir hård känner sig Josefine Arenius privilegierad, att hon tillhör en familj med ordnad ekonomi och att hon upplever ett starkt stöd från människor runt sig. Sitt ovälkomna tidsöverskott har hon bland annat använt till att starta en namninsamling till stöd för statsepidemiologen Anders Tegnell. Han behöver uppmuntran, menar Arenius.
– Ingenting blir bättre för att jag börjar hävda min rätt. I stället får jag använda tiden till att be en bön, le mot någon och se allt det goda som jag ändå har, säger Josefine Arenius.
Tomas Sjödin, författare och pastor, är en uppskattad och i vanliga fall tätt inbokad talare runtom i landet. Men på kort tid har föreläsning efter föreläsning fått avbokas.
– Resten av våren är helt blank. Det ligger någon grej kvar, men jag väntar bara på att de ska ringa och avboka, säger han när Dagen ringer.
Även Tomas Sjödin vill dock understryka att han har en privilegierad situation, med en halvtidstjänst i pingstförsamlingen Smyrna i Göteborg. Där ansvarar han för det sociala arbetet, något som hittills rullat på i stort sett som det brukar.
– Men det blir allt fler volontärer som inte har möjlighet, eller som inte bör, vara med längre. Annars fortsätter vi att dela ut matkassar till behövande familjer, utan att ha någon fysisk kontakt med dem. Våra samlingar, som soppmässorna, är inställda, säger han.
– Jag känner mycket med mina skrivande och talande kollegor som är helt frilansande. De har det riktigt tufft nu. Jag är medveten om hur bra jag har det, med mina skrivna böcker som grund att stå på.
Har du någon bön eller bibelord som du håller fast vid en tid som denna?
– Jag går och suckar över detta hela tiden. Och då tänker jag på psalm 38 där det står att "varje suck ligger öppen för dig". Det är gott att tänka på.
En av dessa frilansande musiker som märker av de sinande gigen är Sven Lindvall, basist som bland annat spelat med Per-Erik Hallin. Sedan 1988 har han kunnat livnära sig på musikerarbetet. Nu tvingas han tänka om för en tid framöver. Från och med maj börjar han arbeta som timvikarie på ett HVB-hem för ungdomar.
– När jag skrev om detta på facebook fick jag hundratals likes och kommentarer. Jag fattar inte riktigt storheten, det är klart man behöver se sig om efter ett knäck när framtiden som musiker är osäker, konstaterar han.
Ett kriterium för extraknäcket var att det inte skulle ha något med musik att göra. Att stå i butik och sälja instrument eller undervisa på en skola var inte något som lockade Sven Lindvall.
– Nä, jag ville i stället pröva något helt annat, som en utmaning, och för att hålla mitt brinnande intresse för musiken levande, säger han.
Sven Lindvall tänker att detta kan vara en positiv tid på det sättet, om människor på så sätt får en skjuts att tänka kreativt och nytt. Även om det förstås är tråkigt att många drabbas ekonomiskt.
– Skulle jag bara gå hemma och sparka i gruset och tycka synd om mig själv? Jag vill ha ett öppet sinne och se hur detta blir. Det ska bli spännande att prova något nytt, får se om jag klarar av det.
Läs mer Inställd konsert - då gick församlingen in och betalade