Kultur
”Tyvärr har jag en väldig dödsskräck”
Gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom möter Gud i sakramenten. Han berättar också om en fånig dröm han hade som barn.

Med hjälp av 20 frågor försöker Dagen lära känna kristna kulturpersonligheter på ett nytt sätt. I serien På djupet med ... möter vi i dag tv-personligheten Edward Blom.
1. Vad går du runt och tänker på just nu?
– Tankarna kretsar ju tyvärr rätt mycket kring krig och covid, eftersom vi är i riskgrupp. Men lyckligtvis även kring vad vi ska göra i sommar, barnen och vår blomstrande trädgård.
2. Vilken biblisk person identifierar du dig mest med och varför?
– Vissa röster i Psaltaren, som bekänner sina synder och sin otacksamhet, ber Gud om hjälp mot alla hot och tackar honom för hans välgärningar. Men det är som Petrus jag skulle vilja vara, även om jag inte är det. Hans nästan överdrivna entusiasm när han vill bli tvättad hela han, eller springer till de andra apostlarna för att meddela att graven är tom – det uppskattar jag mycket.
3. Vilken är din största skräck?
– Tyvärr har jag en väldig dödsskräck. Som kristen kan man tycka att man inte borde ha det, men att tro på Gud innebär ju inte att man kan vara säker på hur det går för en själv efter döden. Även om jag försöker förtrösta på Herren.
4. När brukar du en lögn?
– Det förekommer att jag räddat mitt skinn med en lögn i en situation som varit svår att komma ur, men det är verkligen inte bra. Även små lögner leder till stora förluster av tillit, så att ljuga är faktiskt en av de värre sakerna man kan göra.
5. Vilken egenskap hos dig själv har du svårast för?
– Jag har lätt för att, när något går fel, ryggmärgsmässigt skylla ifrån mig på andra.
6. Vilken egenskap har du svårast för hos andra?
– Snarstuckenhet och långsinthet.
7. Vilken nu levande person beundrar du mest?
– En del fromma präster, nunnor och lekmän som lever självuppoffrande liv i Kristi efterföljd – men de skulle bara bli generade om jag lyfte fram dem med namn.
8. Vilken är din käraste ägodel?
– Vårt hus, samt min hårddisk med alla dokument.
9. I vilket land skulle du vilja bo?
– Sverige eller Tyskland.
10. Vad ångrar du mest?
– Att jag ofta kunde vara elak och vara med om att stöta ut enstaka skolkamrater när jag var barn.
11. Vilken talang skulle du helst vilja besitta?
– Det vore roligt att vara lite bättre på att sjunga och dessutom kunna spela gitarr eller piano så att jag kunde framföra den svenska visskatten, leda allsångskvällar hemma och liknande.
12. Vad skulle du säga till ditt 14-åriga jag om du fick chansen?
– Jag skulle uppmana mig själv att övervinna min sociala nervositet och bli lite modigare. Mycket fantastiskt regnade ner över mig av slump eller Guds försyn, men det var först när jag började närma mig 30-årsåldern som jag frankt vågade ansluta mig till aktiviteter och vänkretsar jag ville tillhöra, utan att vänta på att någon fångade upp mig.
13. När möter du Gud?
– På ett särskilt sätt i sakramenten. Men jag och världsalltet skapas ju ständigt av Gud så han finns förstås närvarande överallt hela tiden. Att inte möta honom vid något tillfälle vore ju objektivt omöjligt. Sedan känner jag kanske större andlig närvaro när jag befinner mig i en kyrka, när jag ber, när jag vandrar ensam i naturen eller samtalar om andliga ting med en god vän.
14. Vad vill du viska i statsministerns öra?

– Inte bara i hennes utan i alla politikers: För det första, lämna alltid en dörr öppen för att det i varje debatt kan vara du som har fel och motståndaren som har rätt. För det andra, tro inte att politiker och tjänstemän är någon sorts föräldrar eller kungar av Guds nåde och medborgarna små olydiga barn. Varje människa har samma värde, sin individuella gudomliga kallelse och förtjänar att till större delen styra sitt eget liv. Politiker och tjänstemän ska snarare vara medborgarnas fastighetsskötare än deras mammor eller herrar.
15. Svenska språkets vackraste ord?
– Porla.
16. Vilka är de drömmar du ännu inte förverkligat?
– Det finns en massa drömmar som jag har gett upp, som att doktorera, eller att bli rik och adlad, som var min fåniga dröm som barn. Drömmar jag fortfarande hoppas på är att bli en bättre människa, kanske rent av en god kristen – och att få se mina barn växa upp, konfirmera sig och ta studenten.
17. Om du fick flyttas bakåt i tiden för en dag – vilken tid skulle du vilja besöka och varför?
– Det vore fantastiskt att se Jesus när han befann sig i tiden. Så någonstans där, år 30 efter Kristus.
18. Vad vill du ska spelas på din begravning?
– Jag brukade ha extremt noggranna begravningsinstruktioner när jag var yngre, men detaljerna känns inte lika viktiga längre. Men några hoppfulla psalmer.
19. Vilken är din favoritsysselsättning?
– Att sitta tillsammans med några kära vänner och äta, dricka och samtala.
20. När och var, var du som lyckligast?
– Mina första studentår i Tyskland och Sverige var fantastiska för att jag upplevde så mycket, lärde mig mycket, hade sådan stark vänskap, glada dryckeslag och seriösa samtal. När jag träffade Gunilla så hade vi ett antal underbara år, bara vi, uppfyllda av förälskelse och glädje. Nu är det ju barnen som är mitt största glädjeämne, även om det förstås också kan vara jobbigt att vara trebarnsfar till och från. Nästan varje tid i livet har haft sina fördelar.