Kyrkovalet
Fyra kända profiler testar Dagens kyrkovalskompass
“Kyrkovalet är en katastrof”, utbrister en präst i Svenska kyrkan efter att ha gjort Dagens valkompass

Nu går det att förtidsrösta i kyrkovalet. Dagen har låtit fyra kända personer - Ivar Arpi, Cecilia Wikström, Göran Greider och Annika Borg - testa valkompassen och tycka till om kyrkovalet.
För att hjälpa folk på traven i kyrkovalet har tidningen Dagen konstruerat en kyrkovalskompass. Vi lät fyra personer testa den och berätta vad de tycker om det stundande kyrkovalet.
1. Ivar Arpi
Han är en känd opinionsbildare på högerkanten som numera skriver sina inlägg på plattformen Substack.

Hur var det att göra kompassen?
– Vissa frågor känns som att de befinner sig långtifrån min verklighet, jag har inte tänkt så mycket på dem. Andra har jag tänkt på desto mer. Jag tycker om att göra kompasser över lag, man får en känsla av kontroll över tillvaron. Någon vet något mer än mig, sedan får man ett svar, ah, jag tycker 74 procent så, det måste betyda något.
Vågar du berätta resultatet?
– Jag tycker inte att sådana som jag ska ha inflytande över kyrkan, så jag vill inte berätta. Det känns som att jag då blir en politisk aktör.
Vad tycker du om kyrkovalet?
– Jag tror att Svenska kyrkan är den mest radikala kyrkan i hela världen, och har blivit den religiösa vingen av identitetsvänstern. Jag tror inte att kyrkan fyller den funktion många vill att den ska fylla, den gör det inte för mig. Tro har en unik funktion att förena människor över politiken, den utgör ett annat rum. Jag tycker att kyrkan ska vara en fristad från det samtida, nu blir kyrkovalet bara ännu en arena för politisk strid. När allt reduceras till politik, då blir allt profant, kyrkan blir ingen fristad. När man möter en präst ligger det här i bakhuvudet, man blir främmande för Svenska kyrkan.
– Jag frågade på Twitter hur man skulle göra för att slippa kyrkovalen och många svarade att jag skulle rösta på Frimodig kyrka, som jag förstår är opolitiska. Men det är ironiskt att man måste vinna ett politiskt val på att vara opolitisk, då maximerar man inte sina chanser.
2. Cecilia Wikström
Hon är präst i Svenska kyrkan sedan 27 år, tidigare riksdagsledamot och Europaparlamentariker för Liberalerna och numera styrelseproffs och direktör i Beijerstiftelsen.

Hur var det att göra kompassen?
– Det var okej. No problems.
Vågar du berätta resultatet?
– Jag ligger lågt med det.
Vad tycker du om kyrkovalet?
– Jag tycker att det är ett onödigt och irrelevant val. Det är för att Svenska kyrkan är den enda kyrkan i hela världen som har partipolitisk styrning för att få fram sitt ledarskap, det är osmakligt. Ingen annan kyrka i hela världen har en partipolitiskt tillsatt beslutsapparat, det är rätt allvarlig faktiskt.
– Nu var det rätt så länge sedan jag var anställd i Svenska kyrkan, även om jag utför kyrkliga handlingar och hade ett dop för bara några dagar sedan, men från mitt utifrånperspektiv verkar jag se att partipolitiseringen tilltar ännu mer. Det tycker jag är förfärligt. Kyrkan blev fri från staten vid millennieskiftet och vi har inte kommit längre än så här, det är sorgligt tycker jag. Kyrkovalet är en katastrof.
3. Göran Greider
Han är en känd opinionsbildare på vänsterkanten som är chefredaktör och ledarskribent på Dala-Demokraten.

Hur var det att göra kompassen?
– Det var kul, det är en bra grej, verkligen. Jag tror att det är många frågor folk inte har koll på. Kunskapen om kyrkovalet är nog ganska klen över lag. Här blir alla frågor så konkreta och man får tänka till, vilket är bra för jag är ingen trägen kyrkobesökare.
Vågar du berätta resultatet?
– Jag fick 82 procent Visk och samma procentsats på Socialdemokraterna, det kändes så klart bra eftersom jag är medlem i partiet. Men jag har noterat att många sossar som gör sådana här kompasser blir vänsterpartister, vilket nog har att göra att man svarar mer ideologiskt. Det hela följdes av Öppen kyrka på 69 procent och sedan faktiskt Centerpartiet. Ju längre ner på listan desto mer borgerligare och hysteriskt blir det. Kristdemokrater för en levande kyrka hamnade sist, SD var faktiskt en bit längre upp.
Vad tycker du om kyrkovalet?
– Jag tycker att det inte har varit så mycket till valrörelse. Nu har jag mest varit i en liten by, här händer det inte så mycket, men min fru ska faktiskt vara valförrättare i kyrkovalet och går just nu en kurs. Men min känsla är att det är lite lägre aktivitet än vid det förra kyrkovalet. Vi får väl se vad som händer, jag ska åka in till Borlänge om ett tag och där brukar sossarna stå ute på gatorna.
4. Annika Borg
Annika Borg, präst i Svenska kyrkan, teologie doktor samt skribent

Hur var det att göra kompassen?
– Det är alltid svårt att konstruera en valkompass, men det var intressanta frågor. Jag reagerade på att kompassen speglar vad de olika nomineringsgrupperna tycker är viktigt, som frågan om präster måste viga samkönade par. Men det är en icke-fråga. Svenska kyrkan är världens mest liberala trossamfund. Jag har varit präst i 30 år och fått frågan om att viga samkönade par en gång. Från min horisont speglade inte frågorna tillräckligt kyrkans kärnfrågor.
Vågar du berätta resultatet?
– Det är ingen hemlighet att jag sympatiserar med de grupperingar som inte har och aldrig har haft en partipolitisk koppling, Posk och Frimodig kyrka. Men resultatet håller jag för mig själv.
Vad tycker du om kyrkovalet?
– Kyrkovalet är ett sätt för medlemmarna att visa sitt engagemang för kyrkan och det bästa sättet att göra det är att lägga sin röst på grupperingar som har kyrkans bästa för sina ögon, det är att rösta på dem som inte har någon partipolitisk koppling. Hela systemet behöver göras om, så att kyrkan ägnar sig åt kyrkans frågor.
– Det är jättetråkigt att det vid varje kyrkoval blir så att de partipolitiska krafterna lyckas sätta sina frågor i fokus, som i år med vigselpliktfrågan som Socialdemokraterna driver. Den här gången har tyvärr även grupperingar med borgerlig koppling hakat på, men präster har vigselrätt, inte vigselplikt.
– En av de stora frågorna som kyrkovalet skulle ha kunnat handla om är hur vi som kyrka skött de etiska frågorna under pandemin. Hur har vi skött vårt uppdrag att vara en röst åt dem som blivit osynliggjorda? Hur har kyrkan skött de etiska frågorna om åldrande? Hur ska vi ta tillvara på människors kristna tro i dag, hur ska vi se till att det finns barnbiblar i bokhandlarna, hur hanterar vi attackerna mot kyrkor i Europa? Kyrkovalet borde handla om kyrkans kärnuppdrag, men det har i stället blivit en spelplan och spegel för partipolitik, det är mycket olyckligt.