Kyrkovalet

Posk skriver öppet brev efter Trump-anklagelser

Amanda Carlshamre från Posk tillbakavisar påståendet att de skulle vara odemokratiska

Amanda Carlshamre, ordförande i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk).
Amanda Carlshamre, ordförande i Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk).
Publisert Sist oppdatert

Efter att ha anklagats för att vara en odemokratisk kraft som beter sig som Trump och Orbán valde den svenskkyrkliga gruppen Posk att skriva ett öppet brev till Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

“Posk går till val på att avskaffa den interna demokratin. Inte för alla, men för exempelvis mig och några miljoner till som inte är regelbundna kyrkobesökare”, påstår Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg i en ledartext om kyrkovalet.

“Att läsa deras texter och debattartiklar är som att lyssna till ett tal av Ungerns diktator Viktor Orbán eller av Donald Trump.”

Är “högerkonservativa”

Anders Lindberg driver tesen att ingen aktör i kyrkovalet är opolitisk, och stämplar därefter Posk som högerkonservativa och Frimodig kyrka för ultrahöger. Epitet de båda grupperna själva absolut inte håller med om.

Ledarartikeln har väckt en hel del uppmärksamhet, där många som känner kyrkan väl skakar på huvudet åt anklagelserna att Posk vill avskaffa kyrkans demokrati. Trots protester och påtalanden om sakfel har ändå Socialdemokraterna på sina sociala medier-kanaler delat artikeln som en del i sin valkampanj.

Skärmavbild föreställande Anders Lindberg framför Uppsala domkyrka med rubriken 'Kyrkopolitikerna låter som Ungerns diktator'.
Så här såg det ut när Anders Lindberg kastade sig in i kyrkovalsdebatten.

Svarar med öppet brev

Efter att artikeln publicerats försökte Posk få ge svar på tal. Men eftersom det inte går att få genmäle på en ledartext i Aftonbladet fick man söka sig andra vägar. Posk har därför skrivit ett öppet brev till Anders Lindberg.

“Svenska kyrkans nuvarande system med partipolitiska grupper som ställer upp i kyrkovalet splittrar kyrkan. Vi kan inte fortsätta såhär – din ledare är ett praktexempel på det”, skriver Posks ordförande Amanda Carlshamre i brevet.

En annan demokratisk modell

Där förklarar hon att Posk inte vill frånta någon som är medlem i Svenska kyrkan sin rätt att rösta. Däremot föreslår de en annan form av demokrati, med indirekta val, som bygger på att de som kandiderar i kyrkovalet också har en förankring i en församling. Själva kyrkovalet sker då bara på församlingsnivå, där församlingen sedan skickar representanter till stift och kyrkomöte.

“Indirekta val är precis lika demokratiskt som direkta val”, skriver Amanda Carlshamre.

I sitt öppna brev är Posk tydliga med att kyrkan ska ha Jesus i centrum och kyrkovalen är inte allmänna val, utan det handlar om hur ett trossamfund ska styras. Att de tycker att det är olämpligt med politiska partier i ett sådant sammanhang har inget med vare sig Trump eller Orbán att göra.

Även Frimodig kyrka valde att svara Anders Lindberg i form av ett öppet brev.

Medlemmar i fokus

I de senaste kyrkovalen har Socialdemokraterna tydligt tagit strid mot SD och målat ut dem som ett hot mot kyrkans framtid. I år har de tonat ned den retoriken något, men i stället söker S på flera sätt konfrontation med Posk, inte minst genom att måla ut dem som religiösa elitister.

Socialdemokraterna och Posk har helt olika syn på hur kyrkovalen borde genomföras, vilket också bottnar i två olika synsätt. När Posk argumenterar för att kyrkan ska ändra valsystem till indirekta val handlar det om att de har den gudstjänstfirande församlingarna i fokus. Socialdemokraterna däremot har de enskilda medlemmarna i fokus, där den som är medlem i kyrkan ska få vara med och säga sitt oavsett hur pass aktiv man är. Då passar nuvarande valsystem bättre, med direktval till tre olika nivåer.

Fakta: Kyrkovalet

  • Söndagen den 19 september är det kyrkoval.
  • Redan nu går det att förtidsrösta.
Powered by Labrador CMS