Ledare
Avdragsrätten bör göras om
Försöker majoriteten i den borgerliga regeringen sabotera den nya lagen om avdragsrätt för ideella gåvor?
Frågan är högst relevant. Lagen, som träder i kraft vid årsskiftet, försågs redan från början med sådana begränsningar att man kunde misstänka att planeringen var att det inte skulle bli någon succé.
Parallellerna med vårdnadsbidragsreformen finns: Begränsa de positiva effekterna så mycket att det knappast kan bli någon större efterfrågan på de tjänster som erbjuds.
I båda de här exemplen är det KD-förslag som drabbats. Det är kanske en tillfällighet, men det finns ett antal frågor där det går ideologiska skiljelinjer mellan M och KD och det här är ett av dem.
I en nyhetsartikel i dagens tidning berättar vi om ett seminarium för några veckor sedan där detaljer kring avdraget presenterades. Där fanns en tydlig förvåning från de närvarande representanterna för ideella föreningar över hur stor detaljregleringen blir.
En församling som till exempel anordnar soppkök eller liknade verksamhet måste i princip, enligt de experter som försökt tolka reglerna, ha inkomstuppgifter på de personer som tar del av måltiden - om man har tänkt sig att verksamheten skulle vara mottagare av gåvor för ideella ändamål.
Redan tidigare finns det inbyggt begränsningar i systemet, till exempel i form av avgifter, som gör att det inte lönar sig för små församlingar och föreningar att anmäla sig som gåvomottagare. Märkligt är att det nu införs krav på professionell revisor i småföreningar, samtidigt som 250 000 småföretagare förra året slapp revisionsplikten.
Reformens förespråkare hävdar att det är strategiskt riktigt att genomföra den i små steg. Men då måste det vara möjligt att över huvud taget ta några steg i starten. Som det ser ut nu riskerar avdragsrätten att bli en marginell företeelse. I alla fall när det gäller den del som rör hjälpverksamhet. När det gäller stödet till forskning kan det säkert fungera smidigare.
Den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet. Formellt klubbades den i går i riksdagen.
Men regeringen borde antingen komma igen med kompletterande förslag, där det behövs, eller meddela Skatteverket att de har gjort för snäv tolkning.