Ledare
Bibelutmaningen bör hörsammas
Daglig läsning påverkar både det egna livet och samhället

I dag skulle det ha kunnat bli en extremt kort text på ledarplats. Fyra ord i krigsrubrikstil hade räckt: Läs Bibeln varje dag!
De allra flesta läsare skulle nicka och instämma i att det är en bra uppmaning och ett gott råd väl värt att följa.
Åtskilliga skulle antagligen dessutom känna ett stygn av dåligt samvete. För även om man i princip håller med och trots att man föresatt sig att avsätta daglig tid till bibelläsning har de storstilade planerna gått i kras, inte bara en gång utan flera. Vägen till det ställe där ingen kristen vill hamna är som bekant kantad av goda föresatser.
Desto större anledning att anta den utmaning som Svenska bibelsällskapet nu lanserar, att bestämma sig för att göra 2015 till det år när svensk kristenhet i hela dess bredd, vidd och mångfald på allvar blir ett bibelläsande folk.
Regelbunden bibelläsning har flera funktioner. En är att bygga upp den egna relationen med Gud, genom att låta Hans ord tala rakt in i det egna livet. En annan är att förse det enda offensiva vapen vi som kristna enligt Paulus i Efesierbrevet förfogar över med ammunition.
Utan förankring i Bibeln faller varje försök att presentera kristen tro för den som är nyfiken eller avvisande.
Att ta sig igenom hela Bibeln, vare sig det sker snabbt eller långsamt, har ett stort värde. Många har favoritställen i Bibeln som man gång på gång återvänder till. Det är gott och väl men det ligger en välsignelse i att utmana sig själv till att vidga perspektivet och att inte skygga för de passager som förefaller svårtillgängliga eller till och med motbjudande.
Ingen behöver skämmas för att då och då behöva göra som Martin Luther, lyfta på hatten och gå vidare i förvissning om att vi människor varken kan eller ska förstå allt, i alla fall inte omedelbart.
Också i ett samhällsperspektiv är regelbunden bibelläsning en tillgång. Ett kristet samhällsengagemang som inte har sin utgångspunkt i Guds ord riskerar att leda till att kyrkan (oavsett samfund) blir ett alternativ till andra idéburna organisationer. Kyrkan (oavsett samfund) vinner ingenting på att bli Greenpeace 2 eller Amnesty 3, även om den ofta eller ibland hamnar på samma linje i sakfrågor.
Endast om Bibeln får vara avstampet kan kristenheten tillföra samhällsdebatten de extra dimensioner den så väl behöver.
"I den mån vi kan vill Dagen medverka till att öka den törst efter Guds tilltal som bara läsningen av Bibeln kan släcka – och väcka. Att ta till sig ett bibelord om dagen, kombinerat med en rejäl portion bön om att Gud ska göra det levande, kan vara viktigare och mer omvälvande än varje annat nyårslöfte."
Så skrev Dagen i den första av tolv så kallade linjeledare som publicerades våren 2013. Formuleringen är värd att upprepa inför det instundande året.