Krönikor
Daniel Grahn: De flesta lever utan pressfrihet
Bjud in redaktören att tala om kommunens utmaningar.
Senaste turerna kring Annie Lööf och utlämning av handlingar till Aftonbladet visar hur stark vår presstradition är. Hur irriterande och frågvisa journalister än kan vara kräver vår demokrati att medierna fungerar.
Det är omöjligt att tänka sig en svensk vardag utan fri press, utan möjlighet att ta del av information via tidningar, tv, radio eller via nätet. Allt är fritt, från slaskigaste kändisskvaller till den mest seriösa ledaren. Självklart och givet!
Ändå är vi bara 17 procent på denna planet som njuter liknande rättigheter. Majoriteten manipuleras och vilseförs. Tusentals journalister jobbar under hård press. I bästa fall blir de motarbetade och hotade, i värsta fall spärras de in, torteras eller dödas. Reportrar utan gränser berättar på sin hemsida hur journalisten Fausto Valdivieso mördades för ett par veckor sedan. Han är bara en i raden av journalister som under detta år har dödats i Latinamerika. Tre i Brasilien, två i Guatamala och en journalist vardera i Haiti, Mexiko, Paraguay, Peru, Ecuador och Venezuela. Allt enligt Reportrar utan gränser.
När vi i morgon firar Pressfrihets dag uppmanas vi – 17 procent – att celebrera denna frihet. I många andra länder samlas man till demonstration och protestmöten, ibland med risk för livet. Vi förfasas över hur Dawit Isaak varit inspärrad utan rättegång i tolv år. Man han är långt ifrån ensam. Världen är fortfarande förljugen för de flesta. De som har oinskränkt makt har allt att förlora om sanningen släpps fri. För dem är journalistik ett skadeangrepp, journalister är insekter som ska utrotas.
Pressfrihet går hand i hand med yttrandefrihet och religionsfrihet. Och som en tanke publicerade Dagen i fredags (Dagen 26/4) ett smärtsamt dokument om hur kristna förtrycks över världen. Mest i Mellanöstern, i länder som Jemen, Iran, Irak, Saudiarabien och Syrien. Men också i Nordkorea, Afghanistan, Somalia och Mali. Hur gärna vi än önskar något annat, sammanfaller förtrycket påfallande ofta med islamistiska stater. Såväl mot kristna som mot journalister. Läget är så allvarligt, att till och med Dagens nyheters ledarsida kräver att konvertiter ska få asyl i Sverige (DN 29/4).
Parallellt med Pressfrihetens dag inbjuder nu den brittiska organisationen "Church and Media Network" till en bönedag för medier över hela världen. Den 12 maj uppmuntras kyrkor att ta kontakt med lokala medieaktörer för att få ämnen att be för, eller inbjuda ortens redaktör att komma och hålla ett anförande.
För de flesta svenska kyrkor kommer detta kanske lite för hastigt. Relationerna är inte självklara, eller upparbetade, med lokalredaktören. Ta då tillfället! Bjud in redaktören och utmana henne att tala om kommunens utmaningar.
Och be för din lokala tidning, radiostation eller tv. Be om vishet för lokala reportrar och makthavare. Be för alla de kristna som lever i förföljelse, på samma gång som vi ber för journalister som förföljs. Be att sanningen ska göra människor fria, till att leva fritt och öppet.