Krönikor
Daniel Grahn: Det krävs mod för att leda
Konsten att leda blir allt mer komplex, i alla sammanhang.
Få ledare är så påpassade som kyrkornas pastorer och präster. De bedöms utifrån sin förkunnelse, sin ideologiska position och teologiska kompetens. Men också utifrån sitt sätt att leva och agera.
Prästen ska ha andlig klarsyn och vara omdömesgill själavårdare. Men även lokal samhällsdebattör, skribent, organisatör och lagledare. Hon, eller han, måste ha förmåga att samla de äldre, men också de yngre och barnen. Kunna motivera till stora kollekter, och själv vara billig i drift. Helst kunna sjunga och spela till en psalm.
I vissa sammanhang är de inre karismatiska uttrycken avgörande, någon annanstans är de utåtriktade aktiviteterna lika viktiga. Helst både och ...
Pastorn leder genom att inspirera och utmana, pocka och locka, i värsta fall vädja till det dåliga samvetet. De kyrkliga ledare jag känner plågas ofta av våndan att inte räcka till. Inte leva upp till kraven, varken sina egna eller församlingens. Kallelsen prövas ofta, många ger upp.
Konsten att leda blir allt mer komplex, i alla sammanhang. Konflikthantering, förankringsprocesser, målstyrning är viktiga processer att bemästra. Med den bakgrunden är det en välsignelse att de flesta samfund intensifierat sina vidareutbildningar.
Tidningen Dagen är medarrangörer i Global Leadership Summit, den konferens som i morgon drar igång i Filadelfia/Stockholm med två dagars intensiv ledarträning. I november är det sedan dags för Göteborg, Falun och Linköping. Konceptet är förvisso amerikanskt – utarbetat i en förort till Chicago – men har en global relevans och samlar 170 000 ledare över hela världen.
Årets konferens handlar om det mod som krävs för att ställa sig i det främsta ledet. I länder som Egypten och Syrien gäller det livhanken, bokstavligen. I Pakistan letar man efter bomber under kyrkbänkarna. I Brasilien och Zimbabwe kämpar pastorer med frestelser till korruption och osund maktutövning. I Västeuropa utmanas vi av tidsandans sekularism, i märklig paradox till andlig mångfald och förvirring. Våra ledare behöver också mod.
Veckans nyhet i Kyrksverige är att Antje Jackelén blir ny ärkebiskop för landets största trossamfund, Svenska kyrkan. En kyrka som vunnit en stor frihet från staten, men fortfarande leds genom en märklig symbios av politiker och troende. Hon behöver Mod.
I samma stund som Jackelén röstades fram samlades hundratals kristna till bön för världens utsatta minoriteter. Inte som en gullig liten manifestation, utan ett nödrop till Gud om att gripa in och ställa till rätta. Det krävs sannerligen Mod att leda.
Andliga ledare bär på ansvar och makt över människors andliga väl och ve. Som journalist ser jag ett viktigt behov av att utvärdera och ifrågasätta. Men ju äldre jag blir, desto större blir ändå min respekt och kärlek till dem som ställer sig i Guds tjänst. Deras kallelse är min bön om välsignelse, om styrka, glädje och mod.