Krönikor
Daniel Grahn: Nu laddar kyrkan om
Kanske blir bojkotten ett avstamp för en ny tid av sund ekumenik och kärleksfullt samhällsengagemang.
När Göteborg fyller 400 år ska det firas rejält. Själva kalaset äger rum år 2021, men redan nu pågår en mängd aktiviteter och förberedelser. Kommunstyrelsen har satt fart på sju perspektivgrupper, i en spännande interaktiv dialog med invånare, kulturinstitutioner, skolor, föreningar, företag och diverse intressegrupper. Forskare, företagsledare, föreningsprofiler och kulturpersonligheter är engagerade. Inget tycks lämnas åt slumpen. Alla är med.
Förutom kyrkorna.
Av drygt 140 profiler finns ingen med kyrklig utgångspunkt. Vare sig från Svenska kyrkan eller från de övriga frikyrkorna. Göteborgs 400-årsfirande är kliniskt och sekulärt rent från andliga perspektiv, åtminstone från de traditionella religionerna.
Det måste ses som en bedrift från kommunstyrelsens sida, att så konsekvent kunna negligera religionens betydelse i en mångkulturell och modern storstad. Eller är det helt enkelt så – hemska tanke – att kyrkorna blivit så intetsägande, att ingen längre ser kristendomens samhällsförvandlande möjligheter. Trots ett rikt kulturliv, stort barn- och ungdomsverksamhet, socialt engagemang och växande integrationsarbete. Kyrkorna syns inte, räknas inte, finns inte som en tillräckligt trovärdig partner för att bidra med framtidsperspektiv i Göteborg.
Landets samfundsminister,Stefan Attefall besökte i tisdags Smyrna- och Saronförsamlingarna i Göteborg. Hans besked var uppriktigt. Det finns en religiös beröringsskräck i Sverige, menar han, en rädsla och en utbredd okunskap. Det sekulära etablissemanget kan inte ta till sig religionens möjligheter och positiva påverkan i en människas liv, eller i ett samhälles utveckling. Religion anses fördummande, förtryckande och försnävande.
Om kristenheten blivit så marginaliserad att samhället inte finner kyrkorna intressanta för framtiden, då har vi ett stort problem. Dock inte oöverkomligt.
I fallet Göteborg 2021 finns ingen anledning att misströsta. Tvärtom. Kommunstyrelsens bojkott – avsiktlig eller oavsiktlig – har väckt kyrkornas kampvilja. Det pågår ett intensivt nätverkande där församlingar och organisationer hittar varandra i arbetet för ett godare samhälle. Frustration och irritation vänds till arbetslust och kraftsamling. Än så länge finns ingen välstrukturerad organisation, men väl en växande rörelse av folk. En Jesusrörelse som inte gillar att bli bortglömd. Kanske blir bojkotten ett avstamp för en ny tid av sund ekumenik och kärleksfullt samhällsengagemang.
När Göteborg firar 2021 vill man lyfta fram den gröna staden, och den unga staden. Man vill visa på kultur och kunskap, på tillväxt, upplevelse och öppenhet. Det är helt rätt. Heja Göteborg!
Men (och Tage Erlander må förlåta mig att jag inte kan hålla emot frestelsen): ”Huk er gubbar och kärringar i kommunstyrelsen. Nu laddar kyrkan om!”