Krönikor

Daniel Grahn: På politikens bakgård

Vi måste alla hålla undan för hyenan. Framför allt i oss själva.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Varje yrkeskår tycks ha sin egen bakgård. En ljuskänslig del av branschen, ofta försvinnande liten, men ändå en skam. Hantverkarna har sina fuskbyggare, matindustrin sitt hästkött, äldrevården sin stress och press. Försäljare, mäklare, begravningsentreprenörer, advokater, ja vi kan fortsätta länge.

I förra veckan avslöjades en modellagentur som uppvaktar anorexisjuka tjejer utanför en behandlingsklinik med erbjudande om modelljobb. Cyniska profitörer som suger ut det sista av mänsklig värdighet. Avslöjandet väckte starka reaktioner.

I journalistikens värld finns kolleger som går över lik efter den ultimata storyn. Reportrar som med blommor i handen ljuger sig in på operationssalar, drevjournalister som kryper i trädgårdar och smygfotograferar. Rubriker skruvas till oigenkännlighet, långt bort från saklighet och relevans.

Moderaternas tidigare vice partiordförande Kristina Axén Olin visar på en annan bakgård, nämligen politikens. I boken "På tal om tro" talar hon om den andefattiga politiken, hur kallt och cyniskt det kan vara i maktens korridorer. Kolleger blir snabbt konkurrenter om makten, likt hyenor som ena stunden jagar i flock, för att i nästa ögonblick anfalla den egna jaktkamraten som av något skäl försvagats.

Kristina Axen Olin beskriver kylan när hon själv höll på att duka under av alkohol, tabletter, arbetspress och sorg. Stödet var i princip obefintligt. Samma mekanismer visar sig i socialdemokraternas Mustafaaffär. Omar Mustafa menar att ett drev jagat i väg honom. Och i helgen kommer Veronica Palm få sina fiskar varma, kamrater går till attack, vänner blir fiender.

Ebba Lindsö – tidigare vd för Svenskt näringsliv och ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse – gör en intressant jämförelse mellan politiken och affärsvärlden. När det gäller business, menar hon, finns en tro på att marknaden kan växa närmast obegränsat. Samsungs mobilförsäljning ökar, samtidigt som Apple och Sony ökar. Allt växer. Men vad händer i en värld där man bara kan fördela 100 procent? Om det ska gå bättre för mig, innebär det per definition att det måste gå sämre för någon annan. Detta fenomen, menar Ebba Lindsö, gör politikens bakgård extra tuff.

En av landets främsta grävande reportrar berättade om tricket bakom stora avslöjanden: Sök upp de källor som vinner mest på att fälla en kollega! Man kan bara spekulera i vem som avslöjade Sahlins Toblerone, Freivald lägenhet eller Juholts dubbla boendeersättningar.

Varje bransch har sin bakgård. Varje bransch har också många fantastiska företrädare. Det gäller sjukvård och mat, journalistik och politik. Goda krafter ska uppmuntras och stöttas. Negativa, egoistiska maktambitioner måste motverkas. Vi måste alla hålla undan för hyenan. Framför allt i oss själva.