Krönikor

Daniel Grahn: Religionsfrihet Obamas fokus

Det är omöjligt att se en liknande tillställning i Sverige, ett land där religionens inflytande marginaliseras i stället för att stärkas

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

I en allt mer religiös värld, är religionsfriheten hotad. Det var president Barack Obamas analys när han under den årliga bönefrukosten, på hotell Washington Hillton, vände sig till världens religiösa ledare i torsdags.

Talet sändes på de flesta amerikanska nyhetskanaler och utmanade bland andra Kina och Burma. Lika starkt och tydligt som om det gällde kärnvapen slog han fast att religionsfrihet är en mänsklig rättighet, och allt viktigare fokus för amerikansk utrikes­politik. Länder med religionsfrihet är fredligare, mer stabila och mer framgångsrika. Obama fick den största applåden, från hundratals åhörare, när han hävdade att global religionsfrihet faktiskt handlar om rikets säkerhet.

Under den årliga bönefrukosten i USA lägger sig den kokande politiska grytan i Washington stilla för ett par timmar. När meningsmotståndare, som annars tar varje chans att göra ner sina motståndare, dricker kaffe och ber till Gud.

Det är omöjligt att se en liknande tillställning i Sverige, ett land där religionens inflytande marginaliseras i stället för att stärkas. Svårt att tänka sig Fredrik Reinfeldt inleda på liknande sätt som Barack Obama:

"Jag vill tacka Gud för hans ledning. Jag är tacksam, inte bara för att jag en gång var urfattig och kyrkan gav mig mat, men också för att han ledde till allt annat. Ledde mig till att ta emot Jesus Kristus som min herre och frälsare. Ledde mig till Michelle, mitt livs kärlek, och välsignade oss med två fantastiska barn. Ledde mig till offentlig tjänst. Och ju längre jag tjänar – speciellt i prövning och tvivel – desto mer tacksam är jag för Guds ledning."

Obama är stolt över sitt land, som ger religionerna rätt att blomstra. Men det är också religionsfriheten som gör att landet utvecklas. ”Modiga människor med tro, har utmanat våra värderingar och fört oss närmare våra ideal”, säger han.

Så vänder han sig till de regeringar som diskriminerar religiösa minoriteter. Han fördömer dem som förvrider religionens syfte till att förtrycka människor för vilka de är, för vem de tillber, eller vem de älskar. "Att döda i Guds namn, är inte att ge ära åt Gud. Tvärtom, det ultimata förräderiet mot Gud."

Presidenten avslutar med att namnge några personer som sitter fängslade för sin tro. Han vill se dem hemma snart, hos sina familjer. Och säger sig göra allt han kan för deras frigivning:

”Vi tänker på dem som vaknar upp i kalla fängelseceller, bara för att de tror på Gud. Som just nu väntar på ett ögonblick när vakterna tittar bort, och de kan knäppa sina händer. De som utsätts för vanära och behandlig som vi aldrig upplevt. Jag vill tro att deras själar bli starkare, jag hoppas att de på något sätt hör våra böner för dem, att de förstår att de inte är ensamma. Vi tackar för vår frihet, vi söker Guds nåd. Tack till er alla. Må Gud välsigna United States of Amerika, och alla som söker fred och rättvisa.”