Krönikor

Daniel Grahn: Utmaningar i andra halvlek

Det kan handla om mentorskap, om socialt arbete, om integration och biståndsarbete.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Det har gått sju decennier sedan Abraham Maslow spikade ihop sin berömda behovstrappa. Under brinnande världskrig systematiserade den amerikanske psykologen livets fem nivåer av villkor. Ur ett mänskligt perspektiv.

Från de mest grundläggande kraven (mat, kläder, tak över huvudet), till behov av trygghet (steg 2), behov av kärlek och gemenskap (3) och behov av uppskattning (4). Femte nivån, när allt annat är tillfredsställt, är behovet av självförverkligande. Det handlar om god självkänsla, om en stolt identitet och lyckan att vara i sitt esse. Ofta en individualistisk lustfylld upplevelse. I senare versioner finns också behovet av andlig tillhörighet.

En personlig spaning, när jag ser allt fler vänner kliva upp på livets högsta trappsteg, är att många vacklar. Det är lätt att klättra uppåt så länge du har blicken fäst på ett mål ovanför. På toppen förvrids perspektiven, avgrunden svindlar.

I verkliga livet toppar många sin karriär mellan 50 och 60, barnen flyttar hemifrån, ekonomin är bättre än någonsin, resorna blir allt mer exotiska, båtarna större. Och golf. Jag vet inte hur många vänner som förverkligar sig själva på golfbanan. Kan inte låta bli att retas med dem. Så meningslöst, tycker jag, tills någon påminner om min egen fåfänga dröm om en mullrande Harley Davidson, Road king.

Mest spännande är de som inte nöjer sig med Maslows femte nivå. De spikar på ett sjätte trappsteg, för att förverkliga andra människor. Inte bara ideellt arbete i största allmänhet, utan en genomtänkt plan för att göra världen bättre. Det kan handla om mentorskap, om socialt arbete, om integration och biståndsarbete.

Flera driftiga karriärister tröttnar på resultaträkningar och kvartalsrapporter. De triggas inte av en ytterligare golfrunda, knappast ens av en resa till Maldiverna. De vill göra skillnad, en drift lika stark som behovet av trygghet och gemenskap. Allt oftare är det par, och/eller vänner, som svetsar ihop sina liv och visioner.

Vi blir allt äldre, allt friskare, och faktiskt allt mer välbärgade. Inte nödvändigtvis rika, men med rätt planering kan många prioritera om sina resurser. Förutsättningarna för steg sex - att förverkliga andra – är bättre än någonsin.

Tricket är att ta tillvara energin och kanalisera den rätt. En stor utmaning för de gamla folkrörelserna. Inte minst för frikyrkorna, som kommer behöva många steg sex-frivilliga i framtiden. Risken är att ny energi skapar friktion, något vi måste lära oss hantera.

Varje gång ögon lyser och en vision brinner för andra människors hopp och framtid, då finns en uppenbar möjlighet att världen blir bättre. Med all respekt för alla härliga golfpolare, och Harley Davidson-drömmare, livets andra halvlek vill ge oss större utmaningar. Låt oss inte missa chansen att förverkliga oss själva, på riktigt, genom att förverkliga andra.