Ledare

Församlingarna måste lägga grund

Förstärkt plats. ”En ökad känsla av bibelskola i det lokala församlingsarbetet vore önskvärt. Om Bibeln åter får en mer central och självklar plats så kommer fler vilja bygga vidare på den grunden och gå bibelskola.” Det skriver Carl-Henric Jaktlund.
Förstärkt plats. ”En ökad känsla av bibelskola i det lokala församlingsarbetet vore önskvärt. Om Bibeln åter får en mer central och självklar plats så kommer fler vilja bygga vidare på den grunden och gå bibelskola.” Det skriver Carl-Henric Jaktlund.
Publisert Sist oppdatert
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Den tidigare tämligen jämna och strida strömmen med unga studenter till de svenska bibelskolorna har sinat. Om det berättar Dagen på nyhetsplats i dag (se sidorna 4–5).

Den utvecklingen är bekymmersam men inte förvånande.

Visst spelar exempelvis förändrade globala förutsättningar en roll, precis som Ulrik Josefsson (utbildningsledare inom Pingst FFS) påpekar. Möjligheten att kombinera bibelskola med ett år av äventyr och kulturbyte i exempelvis Australien, USA eller Hawaii är förstås lockande och bör ses som ett gott komplement till de svenska skolorna även om det innebär en ökad konkurrens om eleverna.

Men huvudanledningen till den vikande trenden är högst troligt enklare än så.

Att bibelläsningen generellt sett gått ner inom kristenheten­ är numera dessvärre ett välkänt­ faktum, alla undersökningar pekar­ i den riktningen. I den bästa av världar hade bibelskolorna fått fylla det tomrum som uppstått när både den gemensamma och enskilda läsningen minskat, men det mest logiska är det som nu sker: att den nedåtgående spiralen även når och drabbar bibelskolorna.

”Led den unge in på den väg han bör gå, så följer han den även som gammal”, står det i Ordspråksboken 22:6.

Och likadant fungerar det åt motsatt håll: Om de unga under­ barn- och tonåren inte får ordentlig smak på Bibeln är risken därför överhängande att ett år av mer dedikerad läsning uteblir.

Här behöver församlingarna tänka till och se sitt viktiga bidrag­ in i den stora helheten. Att uppmuntra och utmana ungdomarna att gå bibelskolor, som flera av de intervjuade i nyhetstexten understryker, är viktigt och angeläget. Men ytterligare en pusselbit vore önskvärd: en ökad känsla av bibelskola i det lokala arbetet. Om Bibeln åter får en mer central och självklar plats så kommer fler vilja bygga vidare på den grunden.

Att hitta tid och former för det i en allt mer stressad och splittrad samtid är inte det enklaste, men försök behöver göras. Förstärkt bibelutläggning i söndagens predikan, återetablering av det kompletterande bibelstudiet en annan veckodag, uppstart av bibelsamtalsgrupper – de möjliga vägarna att testa är många.

Det viktigaste är inte det snabba­ och stora genomslaget utan ambitionen och viljan att ge Bibeln en ny vår.

Bibelskolorna behöver förstås göra sitt för att vässa och förbättra sina utbildningar så att de är attraktiva och lockande, men de lever inte sina egna isolerade liv utan hänger samman med övriga kristenheten.

De skördar frukterna av den allmänna utvecklingen, både när de är välsmakande och som nu när de har mer besk smak.

Därför är tillbakagången inte enbart en angelägenhet för skolorna utan en alarmerande hälsning till alla de församlingar som bereder marken.

Powered by Labrador CMS