Ledare

Frida Park: Steg i rätt riktning men inget grönt ljus

Folkhälsomyndighetens förslag om 500 personer välkommet men väcker frågor.

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Frida Park.
Publisert Sist oppdatert
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Under torsdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) så att gränsen för antalet personer som medverkar i ett arrangemang kan komma att höjas från 50 till 500 personer så länge ett avstånd mellan personer på en meters avstånd kan upprätthållas. Många kyrkor jublar, och visst är det ett steg i rätt riktning, men än finns anledning att avvakta något med hurraropen.

Förslaget väcker nämligen följdfrågor vars svar avgör hur många kyrkor ska kunna planera sin verksamhet framöver. Ännu saknas klargöranden som för kyrkor kan vara avgörande.

Läs mer Anders Tegnell föreslår höjd gräns - från 50 till 500 personer

Ett exempel gäller det här med att sitta ned. Beskedet om upp till 500 gäller evenemang med sittande deltagare. Men många kyrkor, såväl de som har det som en del i sin liturgi som frikyrkornas bön och lovsång, har inslag i sina gudstjänster där man står upp. Visserligen i bänkarna och utan att röra sig runt i lokalen – men vad gäller då? Rimligen borde smittrisken vara densamma så länge det meterslånga avståndet kan hållas. Men detta framgår inte.

Ett annat gäller nattvarden. Är det möjligt att få röra sig i kyrkan eller ska nattvarden delas ut i bänkarna? Detta återstår fortfarande att reda ut.

Som Dagen tidigare skrivit (25/8) är myndigheternas fokus på kultur och idrott – beskeden som tar hänsyn till Sveriges trossamfund glöms bort.

Det är inte enbart kyrkorna som faller i skymundan. Även datumet 1 oktober, då den nya förordningen ska börja gälla, är illa valt. Tre dagar innan, den 28 september, infaller en av de största judiska högtiderna. Då det ännu är olagligt att ses fler än 50 personer får judiska församlingar svårt att kunna fira Yom Kippur. Med tanke på att myndigheterna förra året gav Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att demonstrera på Yom Kippur utanför synagogan i Göteborg känns det mer än lovligt stolpigt.

Det är därför viktigt och välkommet att Sveriges kristna råd fortsätter att ställa frågor till regeringen om vilka villkor som ska gälla kyrkorna och trossamfunden.

Läs också Kyrkor stänger i onödan - 50-gränsen är inte anpassad för verkligheten

Powered by Labrador CMS