Krönikor
Göran Skytte: Jesus varken blå eller röd
Personligen har jag en stark tro att Gud är verksam varje gång politiskt mörker förvandlas till ljus.
Kristen tro är inte en ideologi, kristen lära är inte en ideologisk politisk manual. Jesus är varken blå eller röd, varken moderat eller sosse. Sannolikt ej heller kristdemokrat. Däremot har kristendomen ända från Jesu tid haft – eller givits – en politisk dimension. Kristen tro och lära har både påverkat och påverkats av det politiska samhället.
Så är det också i dag. Vissa tycks mena att detta på något sätt skulle vara farligt. Man kan inte helt avfärda detta som utslag av fobi och tvångstankar. Genom historien finns många exempel på att onda krafter använt Gud för att förtrycka.
I Guds namn har man fängslat, torterat och dödat. I ”religionens” namn kräver man ensamrätt, och följden blir ”religiös” diktatur. Så skedde till exempel under inkvisitionen. Så sker fortfarande främst i delar av den muslimska världen.
I ”religionens” namn gör man samhället till ett helvete. ”Religion” blir förtryck riktat mot dem som tänker annorlunda. Religiös är den som tror att han/hon kommer till paradiset genom att till exempel bli ”självmordsbombare”.
I Sverige är vi inte ens i närheten av att kristendomen i dag skulle kunna leda till teokrati, religiös diktatur. Men alla tendenser att försöka göra Gud till ett politiskt redskap för en enda uppfattning leder fel. Lars Adaktusson (KD) har helt rätt när han i denna tidning skriver:" Politiserade kyrkor som lierar sig med makten kommer förr eller senare att dra vanära över sig" (Dagen 14 maj).
Detta innebär dock inte att man inte tror att Gud kan ingripa även i politiska skeenden. Ej heller innebär det att de kristna ska avhålla sig från politik.
Personligen har jag en stark tro att Gud är verksam varje gång politiskt mörker förvandlas till ljus. Gud hade ett finger med i spelet när nazismen och kommunismen gick under. Jag är också övertygad om att Sverige skulle bli ett bättre land om vi finge ett samhälle med mera kunskap om och respekt för kristen tro.
Men jag är inte alls sugen på att rösta på politiker enbart för att de "är kristna". Man kan som bekant vara kristen på många olika sätt – och kristen tro kan leda till många helt olika slutsatser i politiken.
”Den kristna rösten” är helt enkelt en fiktion. Det finns inte en röst, utan många. Och en del av dessa kristna röster vill ha en politik som jag skarpt ogillar. ( Jag skulle till exempel inte rösta på Helle Klein, även om hon är ”en kristen röst” i debatten.)
Nu står vi inför EU-valet, och jag resonerar så här:
Jag röstar inte på partier som i sin historia har bedrivit antikristen kamp och hets. Inte på partier som jag menar går på tvärs mot det kristna budskapet. Inte på vad jag anser vara stollepartier.
Återstår fem partier som jag teoretiskt kan rösta på. Vilket jag än väljer: jag kommer att stryka den eller de personer som – mig veterligt – uttalat sig fientligt mot kristen tro och lära.