Ledare
I jakten på förklaringar: Ge inte porren frikort
”Hög tid våga se det onda sambandet mellan porr och övergrepp”, skriver Carl-Henric Jaktlund.

Det letas, med lykta och lampa, efter förklaringar till de sexuella trakasserier och övergrepp som rapporterats från Köln, Stockholm och en rad andra platser. En rent allmän manlig problematik som återfinns överallt i världen, hävdar vissa. Resultatet av att normer, värderingar och kulturer från andra delar av världen, där kvinnosynen kraftigt avviker från den västerländska, har blivit allt vanligare på grund av den ökade invandringen, påstår andra.
Det finns sanning i båda dessa sidor. Det vill säga: Problematiken är allmän och återfinns i alla länder, även bland dem som är svenskar i många släktled tillbaka, men det finns även kulturer som legitimerar ett könsförtryck där kvinnans värde är mindre och hennes rättigheter färre.
Självklart ska Sverige och andra länder sätta klara gränser gentemot det, såsom redan har gjorts länge med skärpa mot hederskulturen.
På detta område behövs utbildning i normer, värderingar och lagstiftning, på samma sätt som västvärlden försökt stå upp internationellt och påverka andra kulturer i en mer västerländsk och jämställd riktning där kvinnans fri- och rättigheter är lika stora som mannens (även om det med fog kan sägas existera ett visst glapp mellan teori och praktik i denna fråga).
Men med det sagt kan även konstateras att det finns uttryck även i den västerländska kulturen som behöver vägas in i diskussionen kring möjliga förklaringar, och som det varit märkligt tyst om i sammanhanget den senaste veckan: Porren.
Kriminologen Nina Rung skrev på debattplats i Expressen den 2 januari i år om kopplingen mellan porrkonsumtion och sexuella övergrepp. Hon skriver: ”I mina utredningar gällande sexualbrott framkommer ofta uppgifter om sexualsadism och om sexuella handlingar som är fyllda av förnedring och våld. När de misstänkta får frågan om var de fick inspirationen ifrån så är svaret alltid: från porren.”
Hennes utredningar gäller förövare som dömts för grövre sexuella brott än vad det rör sig om i de nu aktuella och omskrivna situationerna.
Men att tro att övriga gärningsmän skulle existera i ett vakuum från det som Nina Rung beskriver är inget annat än naivt.
Porrindustrins utbredda degradering av kvinnan till ett underlägset objekt som ska tillfredsställa mannens begär och önskningar får förstås effekter hos den som tittar – det riskerar forma och förändra de egna värderingarna.
Och speciellt stor är förstås risken om tittaren är ung och inte redan har en sund sexuell grundsyn, vilket innebär att problemet är stort eftersom porren bara blir allt enklare att komma åt via internet samtidigt som vuxenvärlden allt för ofta sviker ansvaret att vägleda inom ett område som anses pinsamt att tala om.
”Bristen på sexualundervisning och normkritik i skolan, kopplat till att i stort sett alla tonåringar i Sverige i dag har uppkopplade telefoner gör sammantaget att sexualundervisningen sker mycket genom porren”, skriver Nina Rung och slår fast att det är nödvändigt att problematisera hur ”pojkar och flickor som växer upp i ett porrglorifierande samhälle” påverkas.
Om vi menar allvar med att utmana kulturer som riskerar medföra förtryck eller utnyttjande av kvinnor så kan vi inte enbart fokusera på den som i viss mån kommer utifrån, vi måste även konfrontera den som sedan länge finns mitt ibland oss och som enligt alla rapporter växer till genom sin ökade lättillgänglighet.
Ett förbud av porr är förstås inte möjligt och skulle, om det så var, inte medföra stopp på övergrepp och sexuellt våld mot kvinnor. Så enkelt är det förstås inte. Men porren fungerar tveklöst som en katalysator i fel riktning och ska därför inte ha frikort när mäns snedvridna tankar och handlingar drabbar flickor och kvinnor. Varför ska just porrindustrin slippa stå till svars för sina handlingar?
Liberala röster hävdar att porr självklart ska vara tillgänglig för dem som så önskar. I själva verket är det en draksådd som drabbar tusentals och åter tusentals människor. Inte minst unga kvinnor.
Det är hög tid att våga se det uppenbart onda sambandet mellan porr och övergrepp.
Carl-Henric Jaktlund