Krönikor

J Lee Grady: Riskerna med att vara cool

Jag har en känsla av att Gud föredrar att bekräfta alla åldersgrupper.

Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Den som har besökt en Abercrombie & Fitch-butik vet vad det vill säga att vara cool. Dunkel belysning, hög musik och jättebilder av modeller iklädda svindyra jeans ska driva upp försäljningen. Men 2013 började kedjan tappa kunder sedan dess vd i en intervju förklarat att en massa människor inte hör hemma i A&F-kläder och att bara "snygga, coola personer" bör bära dem.

Upprörda föräldrar slängde ut kedjans kläder, tonåringar startade en bojkott, en kille i Kalifornien uppmanade folk att ge A&F-kläder till hemlösa. Coolt är inte alltid coolt – särskilt inte när det coola blir exkluderande.

När jag läste om följderna kunde jag inte låta bli att jämföra med en del kyrkor. Jag har aldrig hört en pastor säga att han bara vill ha ”coola människor” i kyrkan men ibland är det just de signalerna som vi sänder ut.

Cool musik. Det är inte trendigheten som avgör djupet i vår tillbedjan. Ibland kan det vara mycket bättre att gräva fram en 30 år gammal kör eller en 200-årig psalm för att påminna oss om att vår generation inte är universums centrum. Och det kanske inte är coolt att ha äldre personer i lovsångsteamet men jag har en känsla av att Gud föredrar att bekräfta alla åldersgrupper.

Cool teknologi. Det är inget fel på bra teknologi men det kan aldrig ersätta Andens smörjelse. Om Gud skulle visa sig i en gudstjänst och alla faller till golvet bekymrar vi oss knappast om vad vi hade planerat att visa på våra 72-fotsskärmar.

Coola människor. Jag har arbetat i ett sammanhang som inriktade sig på att nå studenter. Strategin hade en avigsida. När målet var de unga blev äldre inte så coola, inte heller kroppsarbetare, ensamstående mammor eller hemlösa som då och då råkade komma till våra samlingar. Värst var det när en kvinna blev ombedd att lämna lovsångsteamet på grund av sin övervikt. Jesus dömde inte folk efter utseende, etnicitet eller ras. Han nådde ut till änkor, döende barn, blinda tiggare, soldater, spetälska och till och med besatta. Och ibland var det de riktigt coola – som den rike ynglingen – som vände honom ryggen.

Cool publik. Graden av coolhet avgörs ofta av hur många åhörare vi har. Det är roligt med stora skaror (tänk på när de 5 000 mättades!) men den helige Ande rör sig lika gärna i en liten grupp.

Cool teologi. I dag är det coolt att predika sökartillvänt om kärlek och nåd. För att inte förolämpa någon låter vi bli att ta upp ämnen som vår kultur har fört åt sidan. Det är inte coolt att tala om syndens konsekvenser, om att sexuella synder fortfarande är hälsofarliga eller om att Jesus är enda vägen till Gud.

Låt oss inte göra om A&F:s misstag. Jesus sa aldrig: "Följ mig och alla kommer att tycka att du är cool." Snarare sa han: "Om de förföljer mig kommer de också att förfölja er." Vi är kallade att bli trogna lärjungar. Det kan aldrig bli coolt i världens ögon. Om vi håller fast vid att söka efter att vara coola når vi inte andlig mognad.

Powered by Labrador CMS