Ledare
Joakim Hagerius: Dags att ge upp, Kristna värdepartiet
Att arbeta politiskt för att förbjuda aborter är ett utsiktslöst projekt.

Trots en uttalad strategi att satsa på frikyrkotäta kommuner i bibelbältet får man konstatera att utdelningen blev mager för Kristna värdepartiet. Aneby toppar listan med 1,2 procent. I Vaggeryd och Mullsjö skrapade partiet ihop 0,3 procent, och i Nässjö och Jönköping 0,2 procent
Visst är det svårt för nya partier att slå sig in bland de etablerade, men det finns undantag. I Göteborg är missnöjespartiet Demokraterna ett exempel på det. På kort tid har Demokraterna lyckats med konststycket att bli Göteborgs andra största parti i kommunfullmäktige.
Vad är receptet för att lyckas med en sådan bedrift?
Det gäller att hitta en fråga där diskrepansen mellan folkets vilja och politiska beslut är tillräckligt stor och viktig för att bli en samlande kraft för missnöjet.
I Göteborgs fall handlar det om bygget av en tågtunnel.
Kristna värdepartiet, med sin kompromisslösa hållning att aborter ska förbjudas helt har inte fångat en sådan fråga, och samlar inte särskilt många väljare. Inte ens i frommaste Småland.
Därmed inte sagt att abort som fråga är oviktig, eller att rösten som talar för människans värde vid livets början inte är nödvändig. Tvärtom.
Men om det inte finns realpolitiska ambitioner med projektet Kristna värdepartiet, utan mer apologetiska sådana, som partiets ledare Mats Selander säger, finns det bättre arenor för att bedriva opinionsbildning.
Att arbeta politiskt för att förbjuda aborter är ett utsiktslöst projekt.
Läs också: Kristna värdepartiet fick få röster trots satsning i bibelbältet