Ledare
Joakim Hagerius: Väljarna som bestämmer sig sist kan avgöra allt
Senfärdiga väljare kan bli tungan på vågen i valet.

Partiledarna har ett omänskligt tempo veckorna före valet. De syns överallt och tar alla chanser de kan få att förkunna sitt budskap. De deltar i debatter och utfrågningar, och talar på gator och torg många gånger varje dag. Några samlingar är glest befolkade, men inget framträdande är för litet för att vara meningsfullt. Varje röst räknas. Särskilt i år när det står och väger mellan blocken. Om ett parti inte klarar fyraprocentsspärren avgör det valutgången.
Men man kan ändå undra om det ska vara nödvändigt med detta vanvettiga tempo just de sista veckorna och dagarna före ett val. Som om väljarkåren valde parti som man väljer lunchställe för dagen. Många väljare röstar förvisso konsekvent värdebaserat. Men inte alla.
Enligt valundersökningar är det hela 25 procent som inte kommer ihåg, eller kommer ihåg fel, hur de röstade i senaste valet. Djupare än så sitter inte partilojaliteten hos en fjärdedel av väljarkåren.
Det gör att alla framträdanden blir viktiga i en valrörelse. Partiledarna behöver toppa formen och prestera sitt yttersta ju närmre valdagen man kommer – likt idrottsstjärnor som tajmar formtoppen till de stora mästerskapen.
Ebba Busch Thor sticker ut bland partiledarna som den som har lyckats allra bäst. De senaste veckornas tempo och snabba format i utfrågningar och debatter passar henne som hand i handske. Busch Thor är slagkraftig och skicklig i de snabba ordväxlingarna och utstrålar att hon trivs.
Efter matchen, ja eller partiledarutfrågningarna, kommenterar både politiska kommentatorer och retorikexperter utfallet. Och partiledarna får själva svara på sportjournalistfrågor av klassiskt snitt, som om de befann sig i halvlek på en fotbollsplan: Hur känns det?
Förmågan att vinna en direktsänd tv-duell avgör inte den politiska skickligheten under kommande mandatperiod.
Men den som inte klarar av att tydligt artikulera vart man vill och hur det ska gå till före valet bör kanske inte heller få chans att genomföra det. Det dunkelt sagda är ofta det dunkelt tänkta.
Läs mer: Tio religiösa snackisar i valrörelsen
Enligt statsvetaren och valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson visar dessutom tidigare valundersökningar att majoriteten av alla "mellanblockbytare" finns hos gruppen senfärdiga väljare som bestämmer partival sista veckan före valet. Givet det jämna läget mellan blocken kan de bli de som kommer sent till festen som avgör valresultatet.
Därför behöver partierna och partiledarna köra ”ända in i kaklet”, om idrottsfloskeln tillåts.
Vad kan man då säga så här i mellansnacket, i halvlek av valrörelsen sista och avgörande vecka? Att opinionsundersökningarna bara mäter röstningsintention, vilket inte är inte samma sak som valbeteende.
Enkelt uttryckt: Bollen är rund – allt kan hända.
Läs mer: Vet du inte hur du ska rösta än? Sju viktiga valfrågor – så tycker varje parti