Ledare

Joel Halldorf: En studie i statlig arrogans

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Bilden: Amanda Lind, kultur och demokratiminister (MP), och Mikael Damberg, inrikesminister (S).
Publisert Sist oppdatert
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Sverige håller på att vakna efter ett halvårs corona-dvala, men vissa sektorer behöver extra stimulans för att orka resa sig. Kultursektorn har gått på knäna, och under de senaste veckorna har debattörer tryckt på för att få regeringen att agera. Till slut kom svaret, i form av ekonomiskt stödpaket och höjt deltagartak för sammankomster.

Kulturen är en källa till kreativitet, skönhet och glädje i ett samhälle. Covid-19 har redan kostat mycket i lidande, och om pandemin dessutom skulle slå ut kulturlivet blir konsekvenserna förödande.

Samtidigt är det olyckligt att regering och myndigheter ignorerat kyrkorna i denna process. De nämndes inte när Amanda Lind (MP) och Mikael Damberg (S) lovade miljardstöd till kultur och idrott. Och Mikael Stjernberg, kommunikationsansvarig på Sveriges kristna råd, beklagar att trossamfunden glömts bort när regeringen utrett 50-taket.

Läs mer Anders Tegnell föreslår höjd gräns - från 50 till 500 personer

Det är tyvärr inget annat än en studie i statlig arrogans. Att under pågående pandemi ignorera en sektor som organiserar så många medborgare och ägnar så mycket tid, kraft och pengar åt socialt arbete är anmärkningsvärt.

Och det handlar inte om ett olycksfall i arbetet, utan snarare om ett alltför välbekant mönster. Kyrkor bjuds in med armbågen, om man ens bjuds in. Och när politiker talar om det viktiga civilsamhället nämner man idrotten och föreningslivet – men hoppar ofta över kyrkorna.

Det är besynnerligt, för detta är ingen liten aktör i Sverige. Veckovis samlar gudstjänster fler besökare än muséer och popkonserter tillsammans. Årsvis noterar enbart Svenska kyrkan 15 miljoner gudstjänstbesökare – sju gånger fler än antalet besökare till den populäraste publikidrotten i Sverige: allsvensk fotboll. Kyrkorna organiserar dessutom hundratusentals svenskar i församlingar, föreningar och ungdomsverksamheter.

Det är ingen tävling, och ingen missunnar varken kulturen eller idrotten en enda krona. Men frågan behöver ändå ställas: Varför fortsätter svenska politiker och myndigheter att ignorera detta samhällsbidrag?

För kyrkornas samhällsinsatser är massiva, oavsett hur man mäter. Tusentals nås av deras diakonala arbete. Nysvenskar integreras genom församlingslivet i pingstkyrkor och andra samfund. Människor finner gemenskap, och forskning visar hur ungdomar över hela landet lär sig demokrati genom kristet församlingsengagemang.

Detta har inte blivit mindre aktuellt under corona, tvärtom. Kyrkor har handlat mat, gjort hembesök och hållit kontakt med människor som annars skulle vara isolerade och utsatta.

Pandemin är en tid för omprövning för oss alla. För politiker bör det vara en tid då man funderar över hur man talar om och till samhället. Corona har påmint oss om hur vi alla hänger ihop och är beroende av varandra. Den insikten måste nu också börja prägla politiken: Kyrkorna kan inte längre placeras i kylan, utanför det gemensamma.

Läs mer Frida Park: Steg i rätt riktning men inget grönt ljus

Läs mer Kyrkor stänger i onödan - 50-gränsen är inte anpassad för verkligheten

Powered by Labrador CMS