Ledare

Joel Halldorf: Var Hillsongs nattvard trogen pingsttraditionen?

Pandemin tvingar oss att improvisera. Vi måste hålla gemenskapen, gudstjänsten och diakonin levande under nya förutsättningar. Det föder kreativitet, men tvingar oss samtidigt att ställa grundläggande teologiska frågor.

STOCKHOLM 20140626
Siewert Öholm, frilansjournalist, kolumnist och debattör fotograferad inför sin 75-årsdag i augusti
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Publisert Sist oppdatert
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.

Var med oss när vi gör något vi aldrig tidigare gjort, skrev Hillsong Stockholm på sitt instagramkonto i april. Detta nya var att fira nattvard digitalt. På långfredagens webbsända gudstjänst läste pastor Andreas Nielsen instiftelseorden, och så fick var och en äta och dricka sitt bröd och vin framför skärmen.

Efteråt konstaterade församlingen att 40 000 tittat på någon del av gudstjänsten. Hur många som deltog i själva nattvarden, och vilka de var, vet ingen.

Svenska kyrkan å sin sida meddelade nyligen att digitalt nattvardsfirande inte betraktas som en acceptabel ordning. Nattvarden kan inte skiljas från den konkreta församlingsgemenskapen, betonar kyrkosekreterare Cristina Grenholm.

Läs också Svenska kyrkan avråder starkt från digitalt nattvardsfirande

Samma slutsats drar Katolska kyrkan, Lutherska världsförbundet och flera andra kyrkor. Men som Frida Mannerfelt, doktorand vid EHS, noterade i Kyrkans Tidning har metodister i USA och en del reformerta kyrkor öppnat för digitalt nattvardsfirande på grund av corona (7/4). Dagens genomgång visar också att digitalt firande förekommer i andra samfund (17/4).

Pandemin tvingar oss att improvisera. Vi måste hålla gemenskapen, gudstjänsten och diakonin levande under nya förutsättningar. Det föder kreativitet, men tvingar oss samtidigt att ställa grundläggande teologiska frågor.

Varför gör vi det vi gör, och på det sätt som vi gör det? Och när vi inte kan göra som vi brukar – vad är då det näst bästa sättet?

Teologi uppfattas ibland som en abstrakt, teoretisk vetenskap. Men teologi är praktisk kunskap – ja, hantverkskunskap.

En skicklig hantverkare kan inte bara bygga efter ritning, utan har förmågan att improvisera när oväntade problem uppstår. Inget husbygge går helt som planerat, och snickarens skicklighet prövas på allvar när ritningen inte passar med verkligheten. Klarar han att bygga ett hållfast hus på fri hand?

Där är vi nu. De gamla ritningarna passar inte, men vi måste fortsätta bygga. Att situationen är udda innebär inte att vi kan göra hursomhelst. Tvärtom: Det gäller att bygga ett hus som håller under stormen, och som står stadigt när ovädret dragit förbi.

Improvisation kräver bildning. Vi behöver förstå principerna bakom våra ordningar. Bara då kan vi förändra dem och fortsätta vara trogna mot dem vi är.

Varje kyrka behöver fundera över vad som är en trogen improvisation i denna tid. Vad gäller nattvarden har en vanlig ordning i Pingströrelsen varit att medlemmar skickar kalken mellan sig under firandet, något som understrukit att det är en gemenskapsmåltid. Pingströrelsens teologiska nätverk avråder i linje med detta konsekvent från bruk som ger nattvarden en individualiserad karaktär.

Är det digitala nattvardsfirande som Hillsong och en del andra nu praktiserar förenligt med denna syn på måltiden? Det kan bara Pingströrelsen själv svara på.

Men alla samfund behöver föra dessa samtal: Vad är en trogen improvisation när ritningarna inte riktigt stämmer?

Läs också Andreas Nielsen: Är vi vanliga kristna inte är tillräckligt heliga för att fira nattvard utan präst?

Powered by Labrador CMS