Ledare
Miljöpartiet vill skydda barnen från Gud
Men i verkligheten finns ingen förment neutral uppväxt, skriver Joakim Hagerius.

Nu har även Miljöpartiet satt ner foten, efter att tidigare ha duckat för frågan: "Utbildningen vid fristående skolor, fristående förskolor och fristående fritidshem ska vara icke-konfessionell/icke-religiös." Därmed körde gräsrötterna över partistyrelsen. Utgångsbudet var att alla religiösa friskolor, förskolor och fritidshem skulle förbjudas. Riktigt så långt gick inte kongressen, men väldigt nära.
I praktiken blir det ointressant för kyrkor att driva förskola om det blir förbjudet att be bordsbön eller sjunga en sång om Guds kärlek.
Därmed liknar frågan debatten om skolavslutningar i kyrkan. I år var det Sävare församling i Skara stift som tröttnade på rektorns deltaljstyrning av programmet och bestämde sig för att inte upplåta kyrkorna för skolavslutning. Ett beslut som backades upp av stiftets biskop Åke Bonnier, för ”vad är poängen med att ha skolavslutningar i kyrkorummet om det är så att prästen är välkommen att uttrycka sig religionsneutralt?” (Kyrkans tidning 9 maj).
Läs mer | MP byter fot om religiösa friskolor
Det ligger i tangentens riktning att kyrkorna kommer agera på samma sätt om också de många förskolorna förväntas bli religionsneutrala. Bara för Svenska kyrkans del skulle det drabba 4 000 barn och deras föräldrar.
Men det är inte mer av samma som Sverige behöver: en likriktning av pedagogiska modeller och miljöer. Forskning visar tvärtom att det är när skoledare och pedagoger uppfattar just sin skola som unik som resultaten blir goda.
Det är ingen slump att många familjer gärna väljer en förskolemiljö där kyrkan är utförare, just av detta skäl. Det handlar både om livsåskådning — och om kvalitet.
Hur kommer det sig att MP, av alla partier, sätter ner foten i en fråga som minskar mångfald och valfrihet? Ett parti som tidigare varit drivande i friskolereformen. Som brukar gå i bräschen för alternativa modeller.
Vad ligger bakom? ”Alla människor måste ges möjlighet att själv välja sin livsåskådning” inleder motionärerna sin skrivelse som ledde fram till kongressens beslut.
Läs mer | Per Bolund: "Jag ser inte kyrkan enbart som en religiös organisation"
Detta är ett av de tröttaste argumenten som finns. Föreställningen att det över huvud taget går att skapa en neutral uppväxt och att dagis, fritids och skola ska vara motor i det bygget är minst sagt märkligt.
Som tomma kärl ska barn och ungdomar växa upp, leka neutrala lekar, sjunga neutrala sånger, bara lära sig fakta för att sedan i mogen ålder värdera och sortera och på ett rationellt sätt själv välja livsåskådning.
Alla pedagoger vet att det inte fungerar så. Det är allmän livskunskap att vi genom hela livet, från späda år till ålderdom, blir till i mötet med andra.
Det är i relation till det och dem vi möter som ett liv formas.
Därför bör det vara en självklarhet att föräldrar får möjlighet att påverka val av formerande uppväxtmiljö, sammanhang och människor, så länge det sker inom ramen för rådande skollag.
Läs mer | Så ser Miljöpartiet på EU-valets fyra viktigaste frågor