Ledare

Öppenhet är enda utvägen

Hela världens ögon riktas mot tingsrätten i Oslo när rättegången mot Anders Behring Breivik inleds på måndag. För offrens och de anhörigas skull, men också för hela det norska samhällets, får vi hoppas att det blir en stillsam, allvarlig och värdig process - inte en cirkusföreställning där den åtalade tillåts stå i centrum av manegen på det vis han traktar efter.

###
Publisert Sist oppdatert
Att Breiviks advokater har låtit offentliggöra idolbilder på sig själva som ser ut som om de skulle medverka i en ny kriminalserie på tv bådar inte gott i det avseendet och tilltaget har också hårt kritiserats av medieexperter och juristkolleger.
Balansgången är svår. Trots Breiviks frontalangrepp mot det demokratiska rättssamhället måste han, enligt just detta samhälles oomkullrunkeliga principer, ha samma möjlighet som andra åtalade att förklara sina motiv till de handlingar som han erkänt att han utfört.
Det ger honom möjligheten att inför en världsvid publik lansera sina förvridna teorier om hur samhället borde vara beskaffad och om sin egen roll i det krig mot multikulturalismen som han hävdar pågår. Risken att andra påverkas och uppmuntras till efterföljd kan inte negligeras. Men någon annan utväg än öppenhet finns ändå inte. Som i de norska folksagorna måste trollen, som den norske journalisten Erik Sönstelie skrev häromdagen i Svenska Dagbladet, ut i dagsljuset för att de ska spricka.
En förnyad rättspsykiatrisk undersökning har slagit fast att Breivik inte var psykotisk när han begick sina illdåd utan att han kan dömas till fängelse i stället för vård. Att det var det resultat som förövaren själv hoppats på motsäger inte att det också är den bästa utgångspunkten för dem som drabbats av hans gärningar och i ett större perspektiv.
Breivik är inte en sjuk person som det är synd om och som måste få vård utan en rationellt tänkande individ som var medveten om vad han planerade och genomförde och som kommer att få bära sitt straff för vad han gjort.
För dem som överlevde, för de anhöriga till dödsoffren och för den norska nationen blir rättegången mot Breivik både avslutning och startpunkt. Som stortingsprästen och författaren Per Arne Dahl säger i intervjun på sidorna 10-13 handlar det inte om återgången till "det normala", till det tillstånd som rådde före 22 juli utan om en ny tillvaro där förtecknen för alltid har ändrats.
Den fråga som den norska nationen behöver ställa sig är hur detta kunde hända. Det handlar inte bara om misstag av säkerhetstjänst och polis.
Ännu viktigare är analysen av vilka mörka krafter som dolt sig - och fortfarande kan dölja sig - i den skenbara idyllen. Också efter att Breivik fått sin dom och är i tryggt förvar måste den frågan bearbetas.
Det här är en ledare i tidningen Dagen. Ledarsidan är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Powered by Labrador CMS