Ledare

Spänningsfältet är Bildas särart

Vi har bäst förutsättningar att vara just det studieförbund som debattörerna efterfrågar. Det skriver Bildas Erik Amnå och Kerstin Enlund om behovet av ett kristet studieförbund.

Publisert Sist oppdatert
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Det finns en stark lidelse och ett djupt engagemang i debattartikeln om kyrkorna, studieförbunden och samtiden. Utgångspunkten tas i Bildas förbundsstämma som nyligen ägt rum och där vi mycket medvetet placerade Bilda i de samtida utmaningar som så uppfordrande berör och upprör. I förbundsordförandes tal som apostroferas i debattartikeln och genom fyra seminarier om ett nytt kyrkolandskap, hur mycket mångkultur tål demokratin, en kulturspaning och om de förändringar som pågår i det svenska samhällskontraktet lyfte vi områden som vi dagligen brottas med, inspireras av och som utgör hjärtat i vårt uppdrag.

Den samtida religiösa beröringsskräcken lever sida vid sida med insikten om att religionerna inte kommer att försvinna i den fortgående moderniseringsprocessen. I den verkligheten prövar och söker vi att allt tydligare förverkliga vårt uppdrag som ett studieförbund med kristen livsåskådning som grund.

Bilda har under ett decennium genomgått en metamorfos. Från ett frikyrkligt studieförbund med en omfattande kulturverksamhet har vi växt både i inre och yttre bemärkelse. Den mångkulturella komplexitet och rikedom som främst Stockholms katolska stift och de ortodoxa kyrkorna bidragit till, samt ett ständigt växande kulturarbete gör Bilda till en mångfacetterad och delvis paradoxal skapelse. Inte självklar att hålla samman och inte alltid gående i takt, men just därför så levande och vibrerande.

I Bilda möts olika kulturer med starka inbördes identiteter som utgör starka kontraster. Kyrkor, ungdomskulturer, socialt entreprenörskap, kultur och engagemang i Mellanöstern lever sida vid sida. Bildas två grenar, kyrka och samhälle, skapar ett dynamiskt spänningsfält som utgör en del av vår särart och identitet.

Genom de strategiska vägval som vi formulerat i framtidsdokumentet Kartan och kompassen och som ligger fast till 2015 har vi tagit ut riktning både vad gäller värden och verksamhet. Ett katolskt profilområde är under uppbyggnad sedan ett par år med en profilerad verksamhet kring mångkultur och sociala frågor.

S:t Ignatios, den första ortodoxa institutionen i Sverige har bildats. Bilda och Botkyrka folkhögskola både bidrar till och utgör väsentliga delar av resurser och innehåll. De orientaliska kyrkorna är nu den näst största medlemsorganisationen vad gäller verksamhet. Bilda medverkar i ett stort medarbetarlyft för den nya kyrkobildningen Gemensam Framtid där trovärdigheten och identitetsfrågorna står i centrum.

Vi bygger livstolkningsarenor i offentliga rummet, i konsthallar, på bokmässan och i Almedalen och på nätet. Det pågår ett vitalt arbete om religionens roll i samhället med allt fler offentliga samtal i samverkan med akademier och i egen regi.

Kristen tro, liksom bildningsbegreppets djupaste kärna bygger på människans värde, upprättelse, frigörelse och egenmakt. Det är de värden vi står upp för i vårt arbete inom äldrevården och primärvården, med alla unga som söker efter sitt djupaste värde i våra dialoggrupper. Där finns utgångspunkten när vi tillsammans med EXPO och Ungdom mot rasism är verksamma på Peace & Love festivalen.

Att nollställa folkbildningen och börja om från början är en uppfordrande tanke ett år när ett antal folkbildningspolitiska frågor är satta under lupp och utvärdering. Vi menar att folkbildningen i sin helhet måste utveckla system och normer som inte främst belönar volymökning eller erbjuder samma människor enbart samma saker som i fjol. Vi vill bli en starkare kraft i svenskt kultur- och samhällsliv. Vi vill att fler människor ska mötas för fördjupning kring sådant som kan berika deras liv. Möten som gör skillnad - allt utifrån den grundval som kristen tro utgör i Bilda.

Ert ärende i debatten kan tyckas något oklart trots glöden för kyrkornas belägenhet. Om det är en otålighet vi hör eller en kritik av hur vi gestaltar våra ord och visioner så vill vi mer än gärna fortsätta samtalet.

Kom och befolka alla våra mötesplatser och demokratiska fora, för vi önskar ett skarpt och levande samtal om kristen tro, bildning, människors frigörelse och ett allt mer komplext samhällsbygge.

Vi uppfattar att ni vill att Bilda ska vara ett kristet studieförbund. Lås oss slå fast en sak. Andra må sky de religiösa frågorna av beröringsskräck; vår unika, kontrastrika blandning av medlemsorganisationer ger oss däremot förutsättningar att vara just detta oslagbara förbund för studier i livstolkning med utgångspunkt från den kristna tron som det påstådda sekulära Sverige behöver - och som ni också så passionerat efterfrågar.

Powered by Labrador CMS