Livsstil
”300 personer inskrivna på arbetsförmedlingen”
”Vi ägnar oss också åt påverkansarbete mot myndigheter och övriga samhället", säger Claes Haglund i Göteborg.

Vad gör Crossroads Göteborg för att hjälpa EU-migranter, Claes Haglund?
– Vi hjälper EU-medborgare genom att informera om deras rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vi hjälper till exempel till i kontakt med skatteverket och arbetsförmedlingen, men också med praktiska saker som att skriva CV, söka jobb och lära sig svenska. När någon kommer till oss går vi igenom personens situation och försöker utifrån personens önskemål hitta en väg framåt.
– Vi ägnar oss också åt påverkansarbete mot myndigheter och övriga samhället. Om alla svenska myndigheter bara skulle följa reglerna som redan finns skulle det förändra tillvaron för många EU-medborgare.Vi hjälper också till med basalt stöd, men det är ju inget som förändrar situationen långsiktigt. Här serverar vi frukost varje morgon.
Vad är målet med ert arbete?
– Förenklat kan man säga att vi försöker få Sverige att ta sitt EU-medlemskap på allvar. Att vi börjar inse att vi också är ett EU-land. Det svenska samhället är i nuläget helt stängt och vi litar på de nationella lagarna trots att det finns EU-lagar som står över. Vi vill få Sverige att öppna upp och värna den fria rörligheten. I dagsläget har vi stängt dörren för de som far illa, medan vi gärna tar emot personer som min kollega som är advokat från Italien.
Vilka goda resultat har ni sett av ert arbete?
– Folk har fått jobb. 300 personer har skrivit in sig på arbetsförmedlingen och av dessa har 44 fått jobb.
Vilka utmaningar har ni haft i arbetet?
– En av de stora utmaningarna är de strömningar som finns i olika EU-länder i att förhindra den fria rörligheten. Den är ju själva basen för vårt EU-samarbete.
– En annan utmaning är okunskapen hos myndigheter kring vad som faktiskt gäller. En tredje utmaning är att vi tror att det kommer att komma många, många fler EU-medborgare. Vi tror att vi bara har sett början.
Albin Larsson