Livsstil
40-talisterna som vill fortsätta jobba
Många vill inte lägga yrkesrollen helt på hyllan när de fyllt 65.För att hjälpa fler att ta till vara på sina erfarenheter har Robin Brokvist och Jim Karlsson nu startat en yrkesförmedling för pensionärer inom tjänstemannasektorn.

Det var när Robin Brokvists pappa, Benny Brokvist, skulle gå i pension för omkring tio år sedan som tankarna väcktes. Benny hade ingen lust att sluta jobba helt utan letade efter möjliga extraknäck. Han har i hela sitt liv arbetat som ingenjör och bland annat ritat mekaniska konstruktioner, ofta inriktat mot pappersindustrin, men hade svårt att hitta något som riktigt passade honom.
– Det jag kunde hitta var ett antal seniorverksamheter, men de var mest riktade mot hantverkare, trädgårdsmästare och vaktmästare och liknande yrken, säger Benny.
Även Robin lade märkte till att det fanns en lucka när han tittade på utbudet av sysselsättning för hans pappa och andra i hans situation. Det saknades något för tjänstemannayrken och akademiker. Så Robin började fundera. Hur kunde man hjälpa äldre som var på väg att gå i pension, men som ville fortsätta jobba?
– Min pappa och många av hans jämnåriga vänner har byggt modeller och konstruktioner sedan de var små. Även om de ibland inte ens har gått gymnasiet så bär de på en enormt bred kompetens och erfarenhet. 40-talisterna har jobbat sig uppåt den långa vägen och har koll på många områden.
Idén om ett bemanningsföretag för pensionärer fick gro i några år innan Robin kontaktade sin barndomsvän Jim Karlsson. Redan i tioårsåldern startade de sitt första företag tillsammans när de sålde nybakade frallor till båtsemestrare på västkusten.
– I dag är Jim revisor och den av oss som har koll på juridik och försäkringar. När jag ringde upp och nämnde min tanke var han först tyst och sen sa han: ”Det var inte en dum idé”, berättar Robin.
Robin är i grunden lärare men har även drivit firma som frilansande musiker och alltid haft vänner i sin omgivning som drivit företag, så tanken att starta något nytt var inte helt främmande. Robin och Jim ville utveckla en webbplattform där pensionärer kan hitta uppdrag. I höstas fick de kontakt med en webbutvecklare och den senaste tiden har de testkört webbplatsen. Och nu har de öppnat tjänsten som fått namnet Jiro Pro.
Grundidén är en form av konsultförmedling där man ska kunna ta några uppdrag per år men slippa det administrativa arbetet man skulle lägga om man var egen företagare. Den som fyller i profilen på webbplatsen skriver när och hur mycket man kan jobba, sedan matchas profilen med behov hos de arbetsgivare som är knutna till tjänsten.
– Tanken är att de äldres vilja ska få styra, men sedan kan man så klart få kompromissa för att få det att klaffa med uppdragsgivare, säger Robin.
Han hoppas att Jiro Pro ska uppmuntra mötet mellan äldre kunniga ingenjörer, ekonomer och projektledare och uppdragsgivare i behov av personer med lång erfarenhet och yrkesskicklighet.
– I dag skriker man efter kompetent folk på arbetsmarknaden. Med tanke på den stora erfarenheten hos det här äldre gänget finns säkert stora möjligheter att fortsätta jobba för dem som vill.
Benny har fortfarande kvar sitt nätverk av uppdragsgivare och har sedan pensionen fortsatt att jobba med olika projekt i Sverige, England, Spanien och USA. Men han ser med nyfikenhet fram emot hur Jiro Pro eventuellt kan hjälpa till att bredda kundkretsen.
– Det gäller bara att hitta sätt att para ihop uppdragsgivare och uppdragstagare på ett vettigt sätt. Det här kan vara ett jättebra sätt att ta till vara på all den outnyttjade kompetens som finns, säger Benny.
Benny har sett hur många andra pensionärer, eller blivande pensionärer, våndats över att inte längre ha ett jobb att gå till, samtidigt som samhället har blivit allt bättre på att se möjligheter hos äldre.
– Man har börjat gå ifrån bilden av 40-talister som ett ”köttberg”, som någon har uttryckt det, till att se resurserna hos äldre, säger Benny.
– Precis, det finns nog ingen generation som är så lojal och stabil som er generation, säger Robin.
Benny känner en stor tillfredställelse över att fortsätta utvecklas i sitt yrke och över de många nya kontakter och möten han får genom sitt jobb.
– Visst kan det vara en viss portion av stress men samtidigt är det så roligt att hänga med i utvecklingen av ny teknik, utan ambitionen att kunna allt. Jag ser det som att jag ritar mekaniska konstruktioner i CAD (digital teknik för ritningar) i stället för att lösa korsord eller sudoku.
– Men det behöver inte alls vara något fel på korsord eller sudoku, inflikar Robin och skrattar.