Krönikor

Alf Svensson: Värderade politiker!

Var rädd om orden, ni vet att era uttryck smittar.

Porträttbild på Alf Svensson.
Publisert Sist oppdatert
Detta är en personligt skriven text av en av Dagens återkommande skribenter. Personen svarar själv för de åsikter som framförs.

Var rädda om orden, värderade politiker! Ni som står i partiers ledning och representerar partier på "toppnivå" skapar en mentalitet, en samhällsatmosfär, som ni måste ta ansvar för.

Nu under EU:s valkampanj haglar beskyllningar och oförskämdheter i artiklar och debatter. Europadebatten kränks av alla glidningar i språkbruk och förtäckta smutskastningar som nu skett. Ni politiker vet att ni drar igång aggressiva och hetsande stämningar. Ni vet att era uttryck och ord smittar.

Maktambitioner och desperat vilja att öka röstetal kan leda långt, men det finns en gräns.

Nog förstår vi som lyssnar på debatter och som läser tidningar att kandidater till Europaparlamentet önskar så många kryss som möjligt. Och vi begriper också att man lätt framställer sig som den som ska åka till Bryssel eller Strasbourg och lägga nära nog allt till rätta. Det är i och för sig bara att önska lycka till, men vi fattar faktiskt också att eftersom parlamentet har mer än 750 ledamöter kommer enstaka röster inte så långt utan gediget samarbete.

Partier som nu försöker klubba ner varandra i tv-studios och tidningsspalter kommer efter valet att få medverka i en mängd överenskommelser sig emellan. Partikanslier ängslas över att röstetalen inte varit eller blir så höga i EU-val. Och det finns anledning att bekymra sig över detta. Men när vanligtvis sansade politiker går i spinn och försöker kleta ner varandra med uttryck och ordval som luktar diktatur och människoförakt, då förlorar demokratin! Och många struntar i att nyttja sin rätt.

Det är faktiskt så att demokratin fordrar både eftertanke och verbal hyfs! Respekt för människovärdet innefattar också sans och måtta i agerandet.

Det starkaste argumentet för EU var och är att främja och bevara freden. Detta fordrar relationer och överenskommelser så långt det bara går. Det är både naivt och farligt att tro att freden är vunnen för framtiden. Och utan fred kan vi ju glömma allt annat!

Det finns en uppenbar benägenhet att isolera EU-debatten från verkligheten utanför "de yttre gränserna". Det håller inte. Vad händer framöver på Balkan? Har vårt Europa de för framtiden klokaste relationerna till Turkiet? Har EU betett sig klokt i Ukrainakonflikterna? Hur kan flyktingproblematik och gränskontroller hanteras, om vi inte samtidigt bryr oss om hur människor har det i länder runt Medelhavet, i Afghanistan och i länder söder om Sahara? Om vi lyfter de politiska blickarna något torde debatten bli både fredligare och sannolikt mer ödmjuk.

Europadebatten blir ofta, mycket ofta, en inrikesdebatt som handlar om hur vi i Sverige ska kunna ta för oss så mycket som möjligt. Vi som lever i ett av världens bästa länder. Men i verkligheten gäller att när andra har det bra har vi det bra.

Har jag moraliserat? Det må så vara i så fall.

Powered by Labrador CMS