Nyheter

Anne Colléns stickkampanj värmer barn på flykt

Nu ska Årets förebild utses. Fem personer är nominerade och presenteras i en serie artiklar. Därefter börjar röstningen på Dagen.se. Det är du som läsare och en jury som bestämmer­ vem som ska få 10 000 kronor för sitt arbete. I dag möter vi Anne Collén.

Publisert Sist oppdatert

De syriska flyktingbarnen går barfota på iskalla stengolv mitt i vintern. Anne Collén från Västerås har samlat ihop tusentals ”raggsockor för Syrien” från stickande svenskar, för att något lindra det helvete barnen upp­lever i krigets fotspår.

Anne Collén visar upp en hel säck med raggsockor i olika färger när vi träffas. Men där finns också tröjor och mössor som har stickats runtomkring i Sverige­ och skickats hem till familjen­ Collén.

Stundtals har det varit helt fullt i familjens sovrum. Hemmet har förvandlats till något av en postterminal. Allt för att kunna sända raggsockorna vidare till de syriska flyktingarna.

När det hela startade för tio månader sedan räknade Anne Collén alla alster, men tappade räkningen någonstans vid 2 000–3 000 raggsockor. Därefter har hon skickat ut åtskilliga till.

Första gången gick det i väg säckar med 60 kilo raggsockor. Andra leveransen, några månader senare, uppgick till 120 kilo. Under det här året har hon själv gjort tre resor till Jordanien och mött syriska kvinnor och barn i anslutning till det stora flyktinglägret Zaatari.

Alltihop började med att Anne Collén såg ett reportage på TV4 om kriget i Syrien.

– En rapportör från FN:s Unicef­ sa att ”Syrien är ett helvete för barnen”. Jag satt själv och stickade till mina egna barn framför tv:n, och kände att jag ville göra något. Jag skickade ­ i­ ­väg­ en fråga på Facebook, och en vecka senare hade jag fått massor av svar, berättar hon.

Någon plan för att dra igång en stor insamling hade Anne Collén inte. Men uppropet ”Raggsockor­ för Syrien” tog fart, och fick spridning via de sociala medierna. Dessutom uppmärksammades initiativet av såväl regionala tv-stationer som olika tidningar.

I dag har Facebookgruppen­ 560 medlemmar. Men bakom en person finns ibland en hel grupp. Anne berättar om syjuntan­ i Karlskrona och förskolan i Biskopsgården i Göteborg som exempel.

– Det är ett enormt engagemang, tid och pengar som har lagts ned. En del skriver små lappar eller skickar med små hjärtan. Jag har packat upp allt och fotograferat innan vi skickar vidare. Och jag är noga med att också rapportera tillbaka vad som händer.

Anne Collén har jobbat som missionär inom pingströrelsen i många år, och har senaste tiden varit knuten till kristna medieorganisationen Ibra. Tillsammans med maken Niclas har hon varit regionledare för Mellan­östern och Nordafrika, och har därför flera kontakter upparbetade i Jordanien. Det är dessa hon nu har använt sig av för att raggsockorna ska komma fram till rätt personer.

I månadsskiftet oktober-november­ var hon senaste gången i Jordanien med 200 kilo stickade plagg. Hon träffade bland annat ett 100-tal syriska flyktingbarn i Zaatari by vars familjer nu flyr från Islamiska Staten, IS.

– Det är svårt att smälta det jag har mött. Barnen luktar illa, är smutsiga och förkylda. En del är väldigt kontaktsökande; en hand kan plötsligt stickas in i min hand. Andra är i i stället utåtagerande. Man vet inte vad de har sett av kriget, säger hon.

– En familj från Homs i Syrien som jag har följt alla tre gångerna berättade hur de fick springa när de såg stora oljefat med bensin komma, som man bombade med. Familjen klarade sig, men barnen fick se sina kompisar bli bombade. Många har sett familjemedlemmar dö.

Just nu arbetar Anne Collén för pingströrelsens svenska familjearbete­ Tillsammans under en period. Mission och familjerelationer­ ligger henne varmt om hjärtat, liksom frågor om hur funktionsnedsatta bemöts och mänskliga rättigheter för kvinnor och barn i Sverige och utöver världen.

Anne Collén är i grunden utbildad­ gymnasieingenjör och har finskt påbrå från sina föräldrar. Hon blev kristen i pingstkyrkans barnverksamhet i Skinnskatteberg. Tidigt upplevde hon just att hon skulle arbet­a med missionsinriktning.

Efter en tid på Cypern blev mellandottern svårt sjuk och familjen­ fick göra ett avbrott i missionsarbetet i slutet av 1990-talet. Härifrån kommer Annes engagemang för individer med funktionsnedsättningar.

"Raggsockor för Syrien" har öppnat nya kontakter med människor i och utanför kyrkans värld. Framför allt är hon fascinerad­ över det stora engagemang­ som finns.

– Det här hade inte varit möjligt utan alla dem som stickar. Jag är inte ensam i detta. Det finns en oerhörd vilja att hjälpa till. Att sticka framför tv:n är tydligen ett bra sätt. ”Äntligen kan jag göra något” säger många.

En ny container ska skickas ut i mitten på december och kommer fram i januari när det är som allra kallast i Jordanien. Ytterligare ett antal syriska barn som går barfota på kyliga stengolv får då sina fötter värmda av raggsockar från Sverige.

Powered by Labrador CMS