Livsstil

Åre och KRIK lockar allt fler trots dalande trend för folkhögskolor

Trenden med färre sökanden till den traditionella bibellinjen är bruten på Åredalens folkhögskola. Kombinationen idrott, Bibel och fjäll drar fler sökanden än man har plats att ta emot.

Kombinationen Bibel och fjäll lockar elever till KRIK-linjen på Åredalens folkhögskola.
Kombinationen Bibel och fjäll lockar elever till KRIK-linjen på Åredalens folkhögskola.
Publisert Sist oppdatert

– Det känns lyxigt och väldigt roligt. Och jag tror att det är just kombinationen och läget som är nyckeln, säger kursansvariga Lina Sjörén.

Att få fördjupa sin kristna tro samtidigt som man får ägna sig åt idrott och friluftsaktiviteter är alltså ett lyckat koncept.

I genomsnitt ägnar man ungefär­ en dag i veckan åt ren bibelundervisning. Sedan handlar det en hel del om att röra på kroppen och utmana sig själv att testa saker man aldrig gjort förut.

– Man kan nästan säga att vi provar nån ny grej varje vecka. Det mesta görs utomhus och anpassas efter årstiderna, och så klart är det stort fokus på fjället, säger Lina Sjörén.

Årets 16 elever har testat cykling på fjället, forsränning och fjällorientering. Under en tredagars fjälltur vävde man in undervisning om hur man faktiskt ska vistas på fjället, hur du klär dig och lagar mat på ett smart sätt, hur du packar, och förstås – hur du hittar rätt med karta och kompass.

Vintern handlar mycket om skidåkning, både utför och längdskidor. Fjälltur på vintern ingår också i utbildningen.

Och så ingår förstås också klassiska bollsporter och andra idrottsaktiviteter, baserat på den erfarenhet som redan finns i gruppen.

– Varje vecka har vi ett idrottspass där eleverna turas om att planera, genomföra och leda övriga klassen i någon form av idrott, berättar Lina Sjörén.

Just ledarskap är också en viktig del i KRIK-linjen. Eleverna är indelade i team och jobbar­ kontinuerligt både med undervisning och praktisk träning i ledarskap och gruppdynamik.

En del i ledarskapsträningen är också att använda varje moment i undervisningen för reflektion. Till exempel när man är ute på fjälltur märker man snart att deltagarna i gruppen är olika snabba och ligger på olika nivå vad gäller kondition och uthållighet. Hur hanterar man det som ledare?

– Egentligen kan man säga att KRIK-linjen står på fyra ben: Bibel, idrott/friluftsliv, ledarskap och event, säger Lina Sjörén.

Event-delen innebär att eleverna får lära sig att planera och genomföra större arrangemang, som när man i höstas arrangerade en bumperball-turnering i Järpens ishall i samarbete med Åre kommun.

Bibelskolor har haft färre sökande

Generellt sett har de kristna folkhögskolorna haft en vikande trend för sina bibellinjer.

På vissa skolor har man helt lagt ner bibellinjen, på andra har man omarbetat den till att sträcka sig till en kortare kurs över ett antal veckor.

Läs mer: Kyrkosamfunden ska försöka få fler att gå bibelskola

Frågan är vad det minskade intresset på rena bibellinjer beror på. Är det en allmän trend att det behövs mer roliga och spännande aktiviteter för att locka ungdomar till såväl kyrka som bibellinje? Ingemar Forss, rektor på Åredalens Folkhögskola tror inte helt på det enkla svaret.

– Jag tror att en viktig aspekt är att ungdomar vill att hela livet ska beröras. Bibelstudierna måste ingå i en större helhet för att det ska upplevas relevant, säger Ingemar Forss.

Därför är det viktigt att eleverna oavsett vilken linje man går får vara en del av samhället runt omkring sig. Ena dagen kanske man utmanar sig själv på fjälltur. Nästa dag kanske man coachar ensamkommande flyktingbarn i en volleybollturnering.

På Mariannelunds Folkhögskola har man tagit samma grepp på sina sex kurser med bibelprofil. Inriktningen spänner över allt ifrån omvärldsstudier och socialt engagemang till äventyr och friluftsliv. Ändå ser man ett minskande elevantal.

– Vi är helt klart i ett läge där vi har ett minskat söktryck. På tre år har vi gått från 70 till 50 elever och det är klart att vi funderar över vad det beror på, säger rektor Jan Nilsson.

En bidragande orsak är rent demografisk – årskullarna bland ungdomar som just slutat gymnasiet är mindre jämfört med tidigare men det kommer att vända uppåt igen.

– Och helt klart är det viktigt att vi har bibelprofiler som inte bara innebär att man stänger sig inne i sin kammare med sin bibel, säger Jan Nilsson.

Utifrån elevers önskemål startar Mariannelund i höst ett påbyggnadsår på BibelÄventyr som kommer att innehålla ännu mer natur och utmaningar, ännu mer ledarskap och lite längre resor.

– Vi kan också konstatera att väldigt många ungdomar idag väljer att gå en bibellinje i ett annat land, säger Jan Nilsson.

Powered by Labrador CMS