Livsstil

Bamse tar hem spelet om de yngsta 2015

Flera barnspel får toppbetyg i Dagens test av årets spel.

###

Dagen testar partyspel
Dagen testar barnspelDagen testar familjespel
Dagen testar strategispel

FARTFYLLT FÖR ALLA

Halli Cups (Lautapelit)

Ålder: Från 6 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 5

Spelidé: I det här spelet ligger utmaningen i att ordna fem olikfärgade koppar i rätt ordning, vilken slumpmässigt anges av de olika bildkorten.

Sist och slutligen är det alltså inte frågan om något komplicerat spel, även om det naturligtvis finns en passlig nivå av utmaning såväl för vuxna som för barn.

Så tycker vi: Spelet är ett perfekt spel för hela familjen, eftersom barn faktiskt kan vara snabbare än vuxna med att sortera kopparna. Det är alltså inte givet vem som kommer att vinna. Det är smidigt att plocka fram, tar lagom lång tid och den lilla plingan som ingår, som man ska slå på när man sorterat färdigt, sätter en extra piff på leken. Det här spelet kommer vi att ta med oss på vår nästa semester!

Recensent: Malin Aronsson

LOCKAR TILL SPEL

Pengoloo (Competo)

Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 5

Spelidé: Minnesspel där man ska komma ihåg vilken färg som finns gömd under vilken pingvin. Man slår med färgtärningar och ska hitta pingvinägg i samma färg. Flest rätt vinner.

Så tycker vi: Roligt utförande med pingvinerna som lockar till spel. Enkelt att förstå grundreglerna, men en lite krångligare förklaring till hur man göra det svårare om man vill. Inga problem för en treåring att vara med, men lite svårare att hålla sjuåringen intresserad i flera spelomgångar.

Recensent:Carolina Klintefelt

ÅRETS BARNSPEL VÄRT SIN UTMÄRKELSE

Vampyrjakten (Wow!)

Ålder: Från 5 år. Antal spelare: 2–6

Betyg: 5

Spelidé: Vampyrjakten är utsett till Årets spel 2015 i kategorin Barnspel.

Det är ett brädspel som går ut på att hitta en fackla, hämta en nyckel för att sen gå till en port och smita ut ur slottet från Greve Dracula. Eller så blir man biten av Dracula och förvandlas till en vampyr som ska jaga sina medspelare och förvandla dem till vampyrer.

Antingen vinner man genom att man kommer ut ur slottet eller att man är den som biter den som sist blir vampyr. På vägen hittar man vitlökar, blodpölar och genvägar.

Så tycker vi: Bara namnet triggade igång 8- och 10-åringen som var med och spelade. Bli jagade av Dracula och sedan blodtörstiga vampyrer var kittlande roligt. Roligt, enkelt och med en tvist.

Recensent:Sofia Lindholm

VÄLDIGT ROLIGT BAMSE-SPEL

Bamses Ubongo (Egmont Kärnan)

Ålder: Från 5 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 5

Spelidé: Ubongospel för barn där man ska placera in geometriska figurer på rätt plats fortast.

Poängen räknas med hjälp av små Dunderhonungsburkar.

Så tycker vi: Väldigt roligt! Lagom­ klurigt och nya utmaningar hela tiden. Lika skojigt att pussla för sig själv som att tävla. Två olika svårighetsgrader gör att man kan variera spelet och inkludera fler, och även tre­åringen kunde vara med och ha kul.

Recensent:Carolina Klintefelt

SUPERENKELT ÄVEN FÖR MINDRE BARN

Mucca Pazza (Zoch)

Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 4

Spelidé: Ett antal djur från planeten Kopiter har teleporterats till jorden men blivit hopblandade av den tokiga kon Mucca Pazza. Huvud, kropp och ben passar inte längre ihop. Uppgiften är att göra dem hela igen. Två varianter finns, en för riktigt små barn och en för lite större.

Så tycker vi: Trots det fåniga namnet och den dito berättelsen kring spelet är det faktiskt riktigt roligt. Småbarnsvarianten är superenkel och det är nästan omöjligt att det inte blir oavgjort – kanske inte så dumt för den som har svårt att förlora men ändå vill spela. Det mer avancerade alternativet är klurigare. Mycket handlar om tur men det finns ett element av strategiskt tänkande. Och ett och annat skratt lockas fram när djuren blir heltokiga.

Recensent:Elisabeth Sandlund

RÖR PÅ PÅKARNA MED BAMSE

Bamses gympaspel (Kärnan)

Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 4

Spelidé: Slå en färgtärning, vänd upp ett kort, och utför gympauppdraget som visas. Som att gå på hälarna eller sparka på rumpan. När samtliga färger samlats in har du vunnit.

Så tycker vi: I en kultur som blir alltmer stillasittande är det befriande med ett spel där du ska röra på dig.

Det handlar inte om några svåra gympaövningar, det är trots allt Bamse som spelföretaget lockar med, så ingen kommer att bli ledsen. Snarare tvärtom­. Att lägga sig ned på golvet och göra en luftängel har aldrig varit roligare.

Recensent:Jacob Zetterman

PELLE SVANSLÖS SOM BINGO

Pelle Svanslös vänner (Tactic)

Ålder: 3–6 år. Antal spelare: 2–6

Betyg: 3

Spelidé: Brickorna blandas och läggs ut på spelbordet. Spelarna plockar upp en bricka med motiv från Pelle Svanslös-böckerna och matchar med sin egen lotto­bricka. Ett klassiskt bingospel, där vinnaren är den som först fyllt sin lottobricka med rätt bilder.

Så tycker vi: Själva spelidén har gjorts i tusentals olika utföranden. Men det gör egentligen inget. De enkla reglerna gör att spelet snabbt kommer igång och tar lagom lång tid att spela. Motiven från Pelle Svanslös är gulliga och uppskattas runt spelbordet.

Det enkla upplägget gör också att barn har lätt att förstå och kan spela på lika villkor som vuxna. Eller som 4-åringen uttryckte det. Det bästa var att det var så lätt att vinna.

Recensent:Daniel Wistrand

ROLIGT MEN RÖRIGT MED SPÖKET LABAN

Laban letar spöken (Alga)

Ålder: Från 3 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 3

Spelidé: Svårt att förklara ett spel som egentligen är sex olika spel. Med hjälp av en snurra som landar på olika färger, och en massa laban-spöken i samma färgskala, finns det lite olika spelregler som presenteras. Men grundregeln är att hitta rätt färgpar.

Så tycker vi: Visst är det roligt med färger och spöken, och den färgglada snurran är roligare än en tärning.

Samtidigt är det lite rörigt. För hur spelar man egentligen? Med tanke på att spelet­ riktas till små barn vore mer enkelhet på sin plats. Alternativa regler brukar barn hitta på ändå, det behöver inte sex spelvarianter i grunduppställningen.

Recensent:Jacob Zetterman

STIMULERAR TILL LEK

Inne & Ute Lekar (Nicotext)

Ålder: Från 3 år. Antal spelare: Högst varierande

Betyg: 3

Spelídé: 70 inne- och utelekar har samlats i en stabil kartong. Tanken är att man i brist på egna idéer ska dra ett kort och hitta en rolig lek vid nästa barnkalas, helgfika, utflykt eller regniga söndag.

Så tycker vi: Lekböcker och leksajter finns det gott om. Alla metoder som stimulerar till lek, inte minst när den genomförs av barn och vuxna ihop, är av godo. Boxen är trevligt utformad och beskrivningarna är som regel tydliga och klara. Nytänkandet lyser dock med sin frånvaro. Det är mest gamla godingar som beskrivs. Men kanske säger det något om vår tid att det finns skäl att beskriva hur man leker kurragömma och björnen sover eller organiserar en tipsrunda?

Recensent:Elisabeth Sandlund

SÅNGLEK FÖR DE MINSTA, UTAN TÄVLING

Tralalala-spelet (Alga)

Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 3

Spelidé: De kända barnboksfigurerna Ellen och Olle finns med i spelet som går ut på att gå på en spelplan, samla på äpplen och sjunga barnsånger. I den ordningen. Det är ett spel utan vinnare. I stället går det ut på att tillsammans hitta på sånger som passar olika teman.

Så tycker vi: Vi spelade med aningens för stora barn – 3–4-åringar är nog rätt målgrupp här. När det inte fanns något tävlingsmoment att ta spjärn emot behövs något annat som gör att äldre tycker att det är roligt, och detta spel var helt enkelt inte logiskt nog för att det skulle tända till. Men spelet är nog säkerligen en klockren hjälp till en trevlig sångstund med yngre barn.

Recensent:David Wingren

KÖP BOKEN I STÄLLET

Det nappar med Mamma Mu och Kråkan (Alga)

Ålder: Från 4 år. Antal spelare: 2–4

Betyg: 2

Spelidé: Alla spelare får varsitt Mamma Mu och Kråkan-pussel vars sex bitar läggs upp och ner i spellådan som får agera sjö. Därifrån ska de fiskas upp, den som först får ihop sitt pussel vinner. Med i sjön finns dessutom specialkort på Mamma Mu och Kråkan som exempelvis att man får plocka de kort från medspelarna som egentligen hör till ens eget pussel.

Så tycker vi: Ett spel som i princip bara fyller ett syfte: Att slå mynt av succén som Mamma Mu och Kråkan är. Inte totalt värdelöst spel, men oerhört överskattat och inte värt pengarna. Fiska upp en Mamma Mu och Kråkan-bok i affären i stället.

Recensent:Carl-Henric Jaktlund

VEM TRYCKTE PÅ REPEAT?

På bondgården (Egmont)

Ålder: Från 4 år. Antal spelare: Minst 3

Betyg: 2

Spelidé: Dela ut korten, fråga motspelarna efter det du vill ha, och har du fyra kort av samma sort har du ett par. Den som får flest par vinner. Alla kort är på temat bondgården.

Så tycker vi: Det här är lika nytänkande som att försöka lansera Fia med knuff. Att Egmont över huvud taget ger ut det här spelet är för att det är ett vinnande koncept. Det är ett ypperligt sällskapsspel. Men kan lika gärna spelas med en vanlig kortlek.

Recensent:Jacob Zetterman

Powered by Labrador CMS