Livsstil

Dagen testar årets barnspel 2017

Barnspel passar för de minsta – ett av spelen i årets test går till och med att spela med tvååringar.

Dagen testar barnspel 2017
Dagen testar barnspel 2017
Brädspelstest 2017. Enigma. Ticket to ride - first journey
Brädspelstest 2017. Enigma. Ticket to ride - first journey

Åk tåg mellan Europas huvudstäder

Ticket to Ride – First Journey (Enigma)

Betyg: 5

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 15–30 minuter

Spelidé: Placera ut dina tågvagnar mellan Europas huvudstäder för att binda ihop de platser som finns på dina biljetter. För att få ställa ut dina tåg behöver du lika många kort av rätt färg. När det är din tur får du antingen ta upp två nya kort eller ställa ut vagnar. Den som först samlar på sig sex biljetter vinner spelet.

Så tycker vi: Jätteroligt spel som går lätt att lära barn. En ny favorit hos sonen. Lärorikt med de olika länderna och städerna. Det är roligt att se hur rälsen byggs på hela tiden och till slut är hela brädet fullt med olika förbindelser. Speltiden är lagom lång och barnen hinner inte tröttna. Det är mest tur i vilka biljetter och tågvagnskort man får upp, så barnen har lika stor chans att vinna som en vuxen.

Lina Eriksson

Hitta de gömda havsdjuren

Brädspelstest 2017. Tactic. Coral Reef.
Brädspelstest 2017. Tactic. Coral Reef.

Coral Reef (Tactic)

Betyg: 4

Ålder: Från 4 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 20 minuter

Spelidé: I Coral Reef ska du hitta de två havsdjuren som visas på korten och peka på båda samtidigt. De gömmer sig rätt duktigt i korallrevet. Om du hinner först får du ett havsdjur. Först till fem vinner!

Så tycker vi: Alla i familjen kunde vara med och spela – oavsett ålder. Vi blev engagerade och spänningen var på topp. Väldigt bra att det finns två svårighetsgrader, så spelet fungerar för fler åldrar. Roligt, men inte gapskrattsroligt! Barnen ville ändå spela det om och om igen!

Frida Park

Brädspelstest 2017. Lautapelit. Baluba.
Brädspelstest 2017. Lautapelit. Baluba.

Spännande färd till grodkungen

Baluba (Lautapelit)

Betyg: 4

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 20 minuter

Spelidé: Baluba har en ganska enkel spelidé som går ut på att gå från lägerelden till grodkungen. Det som gör det spännande är att stegen inte bestäms av tärningen, utan av hur många djur på spelplanen just nu som överensstämmer med bilden på tärningen. Spelarna kan på sin runda skjuta in ett nytt djur på spelplanen så att planen förändras helt. Detta ger ett taktiskt och minnesmoment som gör att det inte är så lätt som det först låter.

Så tycker vi: Spelet var väldigt roligt och spännande, speciellt när man listat ut ett sätt att ta sig framåt flera steg. Spelet är lagom utmanande för den avsedda åldersgruppen, med en relativt kort speltid som gör att det går att ta fram en vanlig vardag eller spela med lite mindre syskon utan att de tröttnat innan spelet är slut.

Patrik Viklund

Brädspelstest 2017. Alga. Five little fish
Brädspelstest 2017. Alga. Five little fish

Även för den som inte tycker om att förlora

Five little fish (Alga)

Betyg: 4

Ålder: Från 3 år

Antal spelare: 2–5

Speltid: 30 minuter

Spelidé: Ett minnesspel som tagit memory till en ny nivå. De fem fiskarna står på bordet, med näckroskorten utlagda runt dem. Ta ett kort, på det finns bilder på fiskar med olika färg på stjärtfenorna. Med fiskespöet ska du sedan fånga en fisk och hoppas på samma färg som kortet. Du får också försöka fiska din motståndares fiskar.

Så tycker vi: Ett väldigt roligt och efterlängtat spel som avbrott till klassiska memory. Barnen gillar de roliga fiskarna och även vi vuxna rycks med i tjusningen att få fiska med ett litet plastspö. Fiskarna och spöet känns rejäl, men ett stort minus är lådan som öppnas på sidan och de tunna korten. Även barn som inte gillar att förlora tyckte om spelet för att man aldrig visste vem som faktiskt skulle vinna förrän i slutet.

Johanna Almqvist

Dagens brädspelstest 2017. Babblarna (Kärnan)
Dagens brädspelstest 2017. Babblarna (Kärnan)

Spela ihop mot spelet

Babblarna: Kan-du- göra-­spelet (Kärnan)

Betyg: 3

Ålder: 2–6 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 10 minuter

Spelidé: Alla Babblarna har varsin spelform: göra tecknet, härma djuret, säg ordet, sjung om bilden, låtsas spela instrument, peka på färgen. På din tur vänder du upp ett kort och gör utmaningen. Om du lyckas får du lägga kortet på Babblarnas bricka. Om det är ett Klonkkort så läggs det i stället på Klonks bricka. När alla spelat en gång räknas korten på Babblarnas bricka och på Klonks bricka. Den som har flest kort vinner. Du kan spela på tre olika nivåer, beroende på ålder och hur länge du vill spela.

Så tycker vi: Babblarna har väl knappast undgått någon. Spelet är väl anpassat för åldersgruppen, med robusta komponenter. En bra introduktion till sällskapsspel för de yngsta, med populära figurer som de känner till.

Linda Brundin Österberg

Brädspelstest 2017. Lautapelit. Lagoonies
Brädspelstest 2017. Lautapelit. Lagoonies

Fånga busiga vattenälvor

Lagoonies (Lautapelit)

Betyg: 3

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 20 min

Så går spelet till: Bli först att fånga nio av de busiga vattenälvorna via sökande genom bubbelcykloper och lite fiskande med fingrarna. Att skilja på de olika älvorna och få upp rätt sort är svårare än vad det låter då cykloperna kan spela ett trick för ögat och de är halare att fiska upp än vad de ser ut.

Så tyckte vi: Spelet i sig var spännande och roligt, dock svårspelat för större fingrar utan långa naglar. Tyvärr så var de svenska spelreglerna fel (norska och danska korrekta) vilket orsakade lite förvirring. Det kunde bli lite trångt när alla skulle leta efter bästa cyklopen att få fiska i men det visade sig ofta att de med lite tålamod och ordentligt sökande fick mest napp. Rekommenderar att en vuxen medverkar för uppsättning och spelande då det är många älvor att hålla reda på och en spelplan i två olika lager.

Linnea Buckley

Brädspelstest 2017
Brädspelstest 2017

Fyra kort av varje ger snabbare memory

Husdjursmemory (Nicotext)

Betyg: 3

Ålder: Från 2 år

Antal spelare: 2+

Speltid: 15 minuter

Så går spelet till: Ganska klassiskt memory, där tematiken handlar om svenska husdjur. Skillnaden från "vanligt memory" är dock att det här finns fyra kort med samma bild i stället för två. Detta gör det enklare att hitta par. Varje kort innehåller dessutom lite kuriosa om de vanligaste husdjuren i Sverige.

Så tyckte vi: Kul idé att göra ett memory-spel med fyra kort av samma motiv. Det tilltaget ökar onekligen tempot och gör att små barn har lättare att hålla intresset och koncentrationen uppe, då de glatt kan inkassera fler par. Att göra ett småbarns-memory just om husdjur är också en god idé – åtminstone på pappret. Men djur-illustrationerna är inte Youtube-bedårande utan stilistiskt stilrena, vilket gör dem lite halvtråkiga för mindre barn. Minus också för den svårlästa faktatexten om husdjuren.

Daniel Wistrand

Brädspelstest 2017. Lautapelit. Fairy tales.
Brädspelstest 2017. Lautapelit. Fairy tales.

Återskapa sagoberättelser snabbare än kungen

Fairy tales (Lautapelit)

Betyg: 3

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 30 minuter

Så går spelet till: I en kombination av memory och äventyr ska sidor i sagoberättelser hitta tillbaka till varandra. I kungens trädgård puttar vi runt grästuvor för att hinna para ihop brickor före kungen gått ett varv runt spelplanen. Varje gång vi lyckas får vi komma ett steg närmare målet, varje gång vi misslyckas får kungen ta ett steg fram. Vi spelar inte mot varandra, utan hjälps åt för att slå kungen.

Så tyckte vi: Väldigt snyggt utformat, men lite rörigt. Efter tre vändor har jag och min femåring fått grepp om spelet. Det verkar som att det är lättare att vinna än förlora, så spänningen finns inte riktigt där. Det är ganska många moment i varje omgång. Lite annorlunda än andra spel, samarbetet är ett av spelets fördelar.

Ellen Röjerås

Snygga figurer men krångligt

Brädspelstest 2017. Atem. Space Yoghurt.
Brädspelstest 2017. Atem. Space Yoghurt.

Space Yoghurt (Atem)

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 2–4

Betyg: 2

Speltid: 20 minuter

Så går spelet till: Du ska flytta tre rymdfilurer från hemmet till en styrhytt. Du gör det med hjälp av tre tärningar, men man får bara flytta med hjälp av en av tärningarna så det gäller att välja rätt. Sedan finns det två extratärningar som får användas beroende på var man landar på spelplanen, där mycket kan hända längs vägen.

Så tyckte vi: Det är mycket tärningar att hålla reda, och till en början var vi tvungna att tänka till och läsa i reglerna för att förstå vad alla tärningskast betyder. Så lite krångligt att spela, i alla fall till en början. Däremot är figurerna väldigt roliga, och om man inte lyckas spela enligt reglerna, så går spelets figurer bra att leka med.

Jacob Zetterman

Brädspelstext 2017. WOW! Trolljakten
Brädspelstext 2017. WOW! Trolljakten

Undvik att fångas av trollen

Trolljakten (Wow!)

Betyg: 2

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2–6 (2 lag)

Speltid: 30 min

Så går spelet till: Trolljakten går ut på att först ta sig ut ur trollens grotta. Spelarna delas in i två lag och får tre spelpjäser per lag. Sedan drar man ett kort från resurshögen, som kan vara en sten, planka, silvermynt eller ett troll. Dessa placeras ut på spelplanen eller används för att flytta trollen. Spelplanen har några hål som behöver täppas igen före man kan lämna grottan och blir man tagen av trollen så hamnar man i trollgrytan. Laget med den första spelpjäsen som når grottans slut vinner.

Så tyckte vi: Hedvig, 6 år, tyckte att det var ett roligt spel, där det bästa var att fånga pappa med trollet och stoppa honom i grytan. Regelboken var onödigt krångligt skriven och spelet känns lite fantasilöst. Ibland tar det bara stopp och spelarna står på samma plats utan att komma vidare i flera rundor. Man lär sig samla resurser och använda dem vilket kan vara bra för mindre barn, men det finns väldigt lite för vuxna att glädjas åt.

Henrik Erlandsson

”Löjliga familjer” i rymden

Brädspelstest 2017. ATEM. Yoliboli
Brädspelstest 2017. ATEM. Yoliboli

Yoli Boli

(Atem)

Betyg: 1

Ålder: Från 6 år

Antal spelare: 2–4

Speltid: 10 min

Så går spelet till: Ett kortspel av typ "Löjliga familjer" där det gäller att samla kort av samma sort för att vinna. Ett viktigt moment är att gissa och peka på dolda kort, varav en del medför specialeffekter av typ "byt alla dina kort med en motspelares alla kort".

Så tyckte vi: Vi gjorde tappra försök att begripa hur spelet skulle gå till, men lyckades tyvärr inte knäcka koden eftersom de "galaktiska reglerna" är svårförståeliga och dessutom rent språkligt illa formulerade ("Kasta dem extra"). Enda poängen med spelet är att korten inte ska hållas i handen utan ligga på bordet framför respektive spelare – bra för mindre barn.

Elisabeth Sandlund

Powered by Labrador CMS