Livsstil

Dagen testar årets partyspel 2017

Partyspel är kortare spel som går att spela med många del­tagare, där reglerna är lätta att förklara.

Spelet 'Concept' är en mer stillsam version av klassiska charader, där spelarna sitter och funderar i stället för att spela teater.
Spelet "Concept" är en mer stillsam version av klassiska charader, där spelarna sitter och funderar i stället för att spela teater.
Brädspelstext 2017. WOW! Ord för ord!
Brädspelstext 2017. WOW! Ord för ord!

Alla kan delta på lika vilkor

Ord för ord (Wow!)

Betyg: 5

Ålder: Från 5 år

Antal spelare: 4–16

Speltid: 30 min

Spelidé: Ett ordförklaringsspel, där ordbrickorna har lite svårare skrivna ord på ena sidan och bilder på andra sidan – vilket gör att barn och vuxna kan mötas på någorlunda lika villkor. Första laget i mål vinner.

Så tycker vi: Jag får bromsa mig själv för att inte ta till med allt för stora superlativ. Men det här spelet var i alla fall i vår familj en formidabel succé. Jätte­smart att göra ett spel som funkar för alla. Barnen klurar på bilderna av en hatt, igelkott eller nalle medan de vuxna får tänka till för att förklara exempelvis "Ramadan" med andra ord. Det är självklart en jätteutmaning att göra ett familjespel där barn och vuxna kan tävla i lag mot varandra på någorlunda lika villkor. Men här har man faktiskt lyckats riktigt bra!

Daniel Wistrand

Brädspelstest 2017. Tactic. Word Rush.
Brädspelstest 2017. Tactic. Word Rush.

Kräver snabba ordassociationer

Word Rush (Tactic)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 30 min

Spelidé: Du har en spelplan med nio rutor samt två korthögar, en med bokstavskort och en med kategorikort. Den som börjar vänder ett timglas, lägger snabbt ut nio bokstavskort på planen och tar upp ett kategorikort, till exempel "I skogen". Nu gäller det att snabbt komma på ett ord på något i skogen med hjälp av de bokstäver som ligger upplagda på spelplanen. När du kommer på ordet, vänd timglaset och ställ det på den bokstaven. Nu är det nästas tur att snabbt komma på ett nytt ord på en av de andra bokstäverna och vända tillbaka timglaset innan sanden runnit ut. Den som inte kommit på något nytt ord innan sanden är slut förlorar den omgången.

Så tycker vi: Roligt och sätter tanke­cellerna på prov. Funkar bra för mindre att spela med varandra, roligt också för vuxna. Snabbspelat.

Tina Ahlqvist

Brädspelstest 2017. Lautapelit. Deja''vu
Brädspelstest 2017. Lautapelit. Deja''vu

Var snabbast att känna igen bilden

Deja vu? (Lautapelit)

Betyg: 4

Ålder: Från 8 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 15 min

Spelidé: Du har ett antal brickor med bilder på runt en korthög med samma bilder på. Spelarna turas om att vända ett kort i taget från korthögen i mitten. När en bild har förekommit två gånger får den som är snabbast ta brickan med samma bild på och behålla den. Om en spelare upptäcker att en annan spelare tagit en bricka fast bilden inte synts två gånger får hen själv ta brickan. Flest korrekta brickor vinner, felaktiga brickor ger minuspoäng.

Så tycker vi: Ett snabbt spel som är perfekt för partyn. Eftersom bilderna liknar varandra får man en upplevelse att man sett dem förut, därav namnet. Det är roligare om man är fler än två personer eftersom det blir mer fajt om brickorna. När man spelat en gång lär man sig att se skillnaden på bilderna så det blir inte lika roligt nästa gång.

Lina Eriksson

Brädspelstest 2017. Enigma. Dixit.
Brädspelstest 2017. Enigma. Dixit.

Konstnärlig associationslek

Dixit (Enigma)

Betyg: 4

Ålder: 8 år och uppåt

Antal spelare: 3–6

Speltid: 30 min

Spelidé: En spelare är berättare varje runda. Hon tittar på sina sex bildkort på handen och hittar på en mening utifrån ett av dem. De andra spelarna väljer bland sina bilder den som bäst matchar meningen. Korten blandas och spelarna ska gissa vilket som var berättarens kort. Om alla gissar rätt eller om ingen gissar rätt får berättaren inga poäng, så det gäller att vara lagom abstrakt i sina ledtrådar

Så tyckte vi: Dagen recenserade Dixit när det först kom ut på svenska i Lautapelits regi 2010, och det var en klar favorit det året. Fortfarande är det bäst i sin genre, även om andra spel tagit konceptet och vidareutvecklat det. Enkla regler, men går att spela många gånger utan att bli tjatigt, speciellt om du kombinerar med någon av de många expansioner.

Jakob Ihfongård

Brädspelstest 2017. Enigma. Concept.
Brädspelstest 2017. Enigma. Concept.

Abstrakt version av charader

Concept (Enigma)

Betyg: 3

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 2+

Speltid: 40 min

Spelidé: En abstrakt version av charader där du placerar kuber och utropstecken på olika bilder på spelplanen för att få dina medspelare att gissa ett ord eller en fras – se bilden till höger.

Så tycker vi: Tycker du om idén med charader men gillar inte att spela teater och stå i centrum så är Concept perfekt för dig. Tycker du inte att gissa ord kommer du inte gilla Concept heller. Snyggt och smart, men mer en aktivitet än ett spel – vilket illustreras tydligt av att poängräkningen ganska snart känns onödig. Känn dig fri att modifiera reglerna.

Jakob Ihfongård

Brädspelstest 2017. Lautapelit. Shadow master
Brädspelstest 2017. Lautapelit. Shadow master

Identifiera föremål från deras skugga

Shadow Masters (Lautapelit)

Betyg: 3

Ålder: 8 år och uppåt

Antal spelare: 3–6

Speltid: 30 min

Spelidé: Varje runda slumpas det fram en skuggbild och en uppsättning av bilder på nio vardagsföremål. Ditt jobb är att snabbast identifiera vilka av föremålen som ingår i skuggbilden, en förvånande svår uppgift. Du får gå så många steg korrekta gissningar, om alla var rätt får du dessutom en bonus om du var snabbare än motspelarna.

Så tyckte vi: Jag hade inte jättehöga förväntningar på Shadow Masters, men spelet var en positiv överraskning. Det är förvånande spännande och nervöst att försöka identifiera innehållet i skuggbilderna före sina motspelare, och spelet är alldeles lagom långt för vad det erbjuder.

Jakob Ihfongård

Västernduell med många inblandade

Brädspelstest 2017. Lautapelit. Bang!
Brädspelstest 2017. Lautapelit. Bang!

Bang! (TactIc)

Betyg: 3

Ålder: Från 10 år

Antal spelare: 4–7

Speltid: 20 min

Så går spelet till: Du är sheriff i en spagetti-western. De andra spelarna är laglösa som försöker skjuta ner dig och vicesheriffer som vill skydda dig, problemet är bara att veta vem som är vem. Genom kortspel och strategiskt bluffande avgörs vem som står kvar och tar hem segern när röken lagt sig.

Så tyckte vi: "Bang!" har rätt många år på nacken, och har funnits på svenska sedan 2008. Vi spelade den svensk/finska utgåvan från 2016 och det mesta är sig likt – men konkurrensen inom den här genren är betydligt hårdare än den var för tio år sedan. Å andra sidan är det svårt att argumentera emot glädjen hos min tonårsscout som var sheriff och lyckades vända hela spelet på sista rundan.

Jakob Ihfongård

Brädspelstest 2017. Pughtepug. Mjaumory.
Brädspelstest 2017. Pughtepug. Mjaumory.

Memory med kattskämt

Mjaumory (Pugthepug)

Betyg: 2

Ålder: Från 7 år

Antal spelare: 2–6

Speltid: 30 minuter

Så funkar det: Vi antog att det funkar som ett vanligt memory – det fanns inte med några regler. En alternativ version nämns, "missa kissen", men den enda förklaring som ges till den är att "undvika par".

Så tyckte vi: Om du är ute efter ett memory att spela med barnen finns gott om bättre alternativ, varav flera är med i vår test av barnspel. Vill du spela något enkelt och snabbt med andra vuxna är alternativen ännu fler. Så vitt vi kan se det är den enda målgruppen för det här spelet kattälskare som gillar skämt på rim.

Jakob Ihfongård

Powered by Labrador CMS