Livsstil
Dagen testar barnspel 2018
Kända barnfigurer som Bamse, Mumin och Babblarna samsas med barnversioner av vuxenspel och flera olika memoryvarianter i årets test av barnspel.

Barnversionen av spelklassikern Carcassonne

My first Carcassonne
(Enigma)
Betyg: 5
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30 minuter
Spelidé: En slumpvis vald bricka vänds upp och blir startbricka. Den yngsta spelaren fortsätter med att vända upp en ny bricka och lägga den så att den passar ihop med den första. Spelarna lägger i tur och ordning ut brickor och sakta byggs en liten stad upp. Målet är att få vägar med början och slut där figurer med den färg du valt finns med. För varje figur som finns längs den avslutade vägen får du ställa ut spelpjäser med respektive färg. Den som har ställt ut alla sina åtta spelpjäser först vinner.
Så tyckte vi: Mycket kul för både vuxna och barn. Även barn i sexårsåldern kan se strategiska lösningar där man väljer att placera bitar så att andras vägar blir svårare att avsluta, samtidigt som man planerar för att göra färdigt sin egen väg. Gick bra att spela vuxen och barn men även barn och barn. Spelet blev inte undanställt av den enkla anledningen att barnen ville spela igen och igen och igen. "Nytt favoritspel" tyckte sexåringen.
Ellen Röjerås
Följ med Bamse på skattjakt

Bamse och dunderklockan
(Kärnan)
Betyg: 5
Ålder: Från 5 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Inspirerat av den nya Bamsefilmen, "Bamse och Dunderklockan", som kommer ut på bio till jul. Bamse och hans vänner beger sig ut i skogen på skattjakt efter magiska dunderklocksfrön. Varje spelare följer en egen skattkarta och flyttar sig fritt efter stigarna i skogen med hjälp av tärning. Den som först samlar fem frön och en vattenkanna avslutar spelet, men det gäller att se upp för draken under bron.
Så tyckte vi: Spelet har väldigt enkla regler som går lätt för barn att lära sig, men ger – med friheten att själv välja väg samt spänningen i tärningsslagen – en väldigt trevlig spelupplevelse för hela familjen. Spelet innehåller många moment som barn uppskattar med spel, så som att slå tärning, följa ett uppdrag, att gå med figurer på spelbrädet, välja väg, samla på brickor och räkna slutresultat. På det hela ett väldigt bra familjespel till julens myskvällar.
Patrik Viklund
Möss gömmer sig bland ostbrickorna

Cheese, please!
(Tactic)
Betyg: 4
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Genomskinliga kort med ostar på ska läggas över spelplanens möss tills alla möss är täckta av ost. Varje gömd mus ger en poängbricka som kan ha ett eller två poäng. Flest poäng vinner.
Så tyckte vi: Roligt! Blir svårare vartefter spelet fortgår eftersom de möss som är enkla att gömma försvinner först, och på slutet kräver det lite klurighet. Spelet ser roligt ut med olika slags kort, brickor och pluppar, och spelplanen kan varieras genom flyttbara delar. Helt klart ett spel som kommer att spelas fler gånger. Passade även olika åldrar bra. Vi skippade dock timglaset, som höjer svårighetsgraden.
Carolina Klintefeldt
Fånga Anders Bagges hundar

Vilket hundkaos
(Alga)
Betyg: 4
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30–45 minuter
Spelidé: Hundarna har rymt – kris och panik. Nu är det spelarnas uppgift att genom att svara på frågor om hundar och hundraser samla så många förrymda hundar som möjligt till sin egen hundgård.
Så tyckte vi: "Vilket hundkaos" är ett roligt men också designmässigt tilltalande spel vilket bidrar till helhetsupplevelsen. Till och med att bygga ihop spelplanen och de egna hundgårdarna innan spelstart blir ett roligt pyssel. Tempot är högt och själva upplägget med frågekort som kan ge leda både till framgång och katastrof gör att resultatet snabbt svänger och man vet inte förrän slutet vem som står som vinnare. Plus även för de roliga Anders Bagge-figurerna som utgör spelpjäser.
Daniel Wistrand
Balanserande piratpingviner

Don’t rock the boat
(WOW!)
Betyg: 4
Ålder: Från 5 år
Antal spelare: 2–4 spelare eller lag
Speltid: 1–15 minuter
Spelidé: Spelarna ska försöka balansera piratplastfigurer på en båt utan att någon faller överbord. Båten är uppställd på en våg och vippar lätt åt olika håll. Om någon figur ramlar överbord är spelet slut.
Så tycker vi: Barnen älskade detta spel och det blev mycket skratt under spelandet. Det gick både snabbt att lära sig och att spela så det blev många spelomgångar på en gång. Helt klart en ny barnfavorit hos oss.
Kajsa Lowenhielm
Stressigt men jätteroligt

På 5 sekunder junior
(Användbart Litet Företag)
Betyg: 4
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 3–6
Speltid: 20 minuter
Spelidé: På fem sekunder ska man ge tre snabba svar på en fråga, till exempel "Säg tre frukter" eller "Säg tre saker som man har i ryggsäcken". Klarar man det får man flytta framåt på spelplanen. Först i mål vinner. Ett timglas med tuta och rasslande kulor håller koll på sekunderna.
Så tyckte vi: Jätteroligt! Framför allt timglaset. Stressen att klara av att snabbt tänka ut tre svar är dock påtaglig för den yngste spelaren, som är sex år. Regelboken uppmanar till att anpassa spelet efter deltagarnas nivå. För oss innebar det olika varianter av betänketid för olika deltagare. Det gjorde att alla hängde med, men tävlingsmomentet försvann. Gör dock inget om alla ändå tycker att det är roligt.
Carolina Klintefeldt
Stapla djur och cirkusartister

Cirkus Topito
(Brädspel.se)
Betyg: 4
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15 minuter
Spelidé: "Cirkus Topito" går ut på att stapla träbitar i form av cirkusartister i olika formationer som matchar poängkort. Den som först samlar sju kort vinner.
Så tyckte vi: Spelet är spännande och roligt, och kräver både taktik och en stadig hand. Då det är ganska svårt att stapla figurerna för mindre barn är åldersrekommendationen från sju år lämplig, men bilderna i spelet ser ut att vara för yngre barn, vilket gör det svårt att se till vem spelet riktar sig.
Patrik Viklund
Snurra runt tivolit på sakletarjakt

Mysteriet på Tivolit
(Tactic)
Betyg: 4
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 10–15 minuter
Spelidé: Alla spelare har tre saker som de ska leta efter på spelbrädet. När man hamnar på en bricka får man vända upp den, om det är ens egen får man ta den och om det är någon annans visar man den för alla och lägger tillbaka den upp och ner. Man förflyttar sig genom att snurra på en snurra och gå så många steg den visar. Den som först hittar sina tre saker och kommer tillbaka till sin startplats vinner.
Så tyckte vi: Ett roligt spel där slumpen avgör om man vinner eller inte. Fyraåringen tyckte mycket om spelet och det är bra anpassat för åldern runt fyra–fem år.
Lina Eriksson
Lär dig räkna med memory

Lära mera! Siffror
(Lilla A, Akademibokandeln)
Betyg: 4
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 1+
Speltid: 10 minuter
Spelidé: Om du tänker på memory när du öppnat spelet och ser brickorna så tänker du rätt. I denna variant ska spelaren känna igen siffror. Men det är mer utvecklat än så, du lär dig även plus och minus genom att hitta par. Om det till exempel finns 13 figurer på en bricka så hör den ihop med brickan där det står 15–2. Det är tre nivåer på spelet, så det går att anpassa utifrån spelarnas ålder.
Så tyckte vi: Ett spel som kommer räcka länge. Barnen älskade det, och även vi föräldrar tyckte det var bra. De olika svårighetsnivåerna fungerade bra, och spelet är pedagogiskt upplagt och enkelt. Bra att det är ett spel som är snabbt att spela, då de små barnen har lite tålamod. Minus för förpackningen som var svår att komma in i, men i övrigt fin layout och bra kvalitét och tjocklek på korten.
Linda Brundin Österberg
Skapa den roligaste ordkombinationen

Rackarunge
(Ninja print)
Betyg: 4
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: För 3–20
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Varje runda lägger en spelare ut ett gult kort och de andra fyller i med sitt bästa rosa kort. Den som lagt det gula kortet utser den roligaste kombinationen. Först till tio poäng har vunnit spelet och får titeln "en riktig liten rackare."
Så tyckte vi: Rackarunge är ett spel som erbjuder oväntade skratt. Vi spelade det i kyrkans fredagsgrupp för tioåringar och hade jätteroligt. Även vuxna skrattar åt det här spelet. De barn som inte kan läsa kan vara i lag med en vuxen.
Malin Aronsson
Bilda ord för att nå skatten

Ord-Pirater
(WOW!)
Betyg: 4
Ålder: 7–12 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Man slår bokstavstärningar och försöker bilda ord för att korsa ett hav och nå en skatt. Ibland kan man lägga ut bryggor eller stenmurar. Först att nå skatten vinner.
Så tyckte vi: Ett trevligt spel, lätt att lära sig, påminner lite om Alfapet. Barnen som spelade (fem, sju, tio och tolv år) hade roligt men man bör vara läskunnig för att spela själv. Kul att man får skriva med pennan direkt på spelbrädet tycker jag.
Niklas Ahlezon
Fånga in tjuvar med din polisbil

Wooop Wooop
(Peliko)
Betyg: 3
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Polisen i polisbilen ska fånga in tjuvar via olika typer av tärningsutryckningar. En ny version av memory där brickor läggs till vilket försvårade spelet för vuxna medan barn klara det galant!
Så tyckte vi: Det var lite pyssel med uppsättningen men roliga detaljer för barnen med en faktisk polisbil, även om den var stor och skymde sikten när brickor vändes upp. Barnen hade kul med att få leka polis och sätta bovar i fängelset. Snygga detaljer och layout.
Linnea Buckley
Gör ljud och rörelser

Bamse aktivitetsspel
(Egmont Kärnan)
Betyg: 3
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Spelarna samlar brickor föreställande fyra olika Bamsefigurer. Dessa förtjänar man genom att härma diverse djur eller saker med ljud och rörelser. På fyra sidor av speltärningen finns Bamses farmor som ger spelarna uppdrag och chans till nya brickor. På två av tärningssidorna finns dock Vargen, som tvingar till sig en bricka varje gång han dyker upp. Vinner gör den spelare som först fått ihop fyra olika brickor.
Så tyckte vi: Spelet är enkelt och passar för mindre barn. Frågan är dock om det är för simpelt. Visst kan det vara roligt att härma läten och rörelser, men jag hade nog önskat något mer moment, som exempelvis att medspelarna får gissa vad spelaren föreställer. Brickorna känns i vissa fall lite lättköpta, nästan tur att Vargen kommer och länsar poängförrådet med jämna mellanrum.
Daniel Wistrand
Bli den största cyblobsen på planen

Cyblobs
(Peliko)
Betyg: 3
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Man ska skapa cyblobser av lera, ögon och mun och försöka äta upp så många andra cyblobser som möjligt för att få flest ögon och vinna.
Så tyckte vi: Barnen är helförtjusta, dels för skapandets skull, dels för det roliga sättet att äta andra och bli större och större. Snygg spelplan, men den blev förstörd på en gång av fettfläckar från leran. Dålig kvalitet på ögonen och leran men dessa kan man ju byta ut.
Linnea Buckley
Hjälp djuren att hitta hem

Babblarna: Kom-hem-spelet
(Kärnan)
Betyg: 3
Ålder: Från 2 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Kan spelas i lite olika varianter, men huvudpoängen är att vända upp brickor med olika djur på som sedan ska föras "hem" till sin rätta miljö. När en bricka vänds berättar man vilket djur som syns och även hur det låter. Bra för yngre barn som övar på djurnamn och läten.
Så tyckte vi: Går snabbt att lära sig och kan varieras beroende på vilken ålder barnen har. Ett bra spel för barn mellan två och fem år. Femåringen kunde också sitta med det en stund själv och även förklara för en annan vuxen hur man spelar, så det var bra!
Josefin Lilja
Matcha muminfigurer

Lek tafatt med Mumin
(Peliko)
Betyg: 3
Ålder: Från 4 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Varje spelare har ett par muminfigurer framför sig, spelkorten blandas och mitt på bordet ställer man timern, som visslar när tiden tar slut. Yngsta personen startar och tar ett kort, försöker hitta muminfiguren från kortet på bordet, säger "du är" och så fortsätter den spelaren som hade kortet framför sig att ta ett kort och så vidare.
Så tyckte vi: Vi spelade med tre deltagare och det gick bra. Spelet i sig är av fin papperskvalitet och muminfigurspapprena känns ordentliga. Reglerna är enkla och alla hade roligt. Det kunde ha varit med ett batteri i timern, som i övrigt var väldigt snäll i ljudet som den gjorde när tiden var slut.
Patrik Almqvist
Frågesport med lagom utmaning för barn

Smart 10 Junior
(Peliko)
Betyg: 3
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–8
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Frågespel om allt mellan himmel och jord, till exempel djur, kändisar, geografi och så vidare. Man utgår från en låda med ett ord/bild i mitten och tio svarsalternativ runt omkring som man ska försöka koppla ihop. Är svaret rätt får man poäng, är man osäker kan man säga "pass" men då är man ute ur omgången. Svarar man fel förlorar man sina intjänade poäng på aktuella kortet. Så fortsätter man kort efter kort tills någon har 30 poäng och vinner.
Så tyckte vi: Spelet genererade stort engagemang med en bra bredd på frågor som skapade lagom utmaningar både för sju- och elvaåringen. Roligt och lärorikt! Litet minus är den alldeles för lilla texten både i instruktionerna och i spelet, och den lite bökiga luckan till frågekorten.
Lotta Fahlén
Stort memory för små barn

Babblarna: Jätte-memo
(Kärnan)
Betyg: 3
Ålder: Från 2 år
Antal spelare: 2+
Speltid: 10 minuter
Spelidé: Tio stora brickor läggs upp och ner. Spelas sedan som ett vanligt memory med den skillnaden att det är extra stora brickor och endast fem par.
Så tyckte vi: Lätt att spela och lätt att förstå för mindre barn. Ett bra spel för tvååringar med färgglada bilder på välkända figurer (om man tittat på Babblarna). För äldre barn är det lite för enkelt.
Josefin Lilja
Lägg korsord med små brickor

Lära mera! Bokstäver
(Lilla A, Akademibokandeln)
Betyg: 3
Ålder: Från 3 år
Antal spelare: 1+
Speltid: 10 minuter
Spelidé: En variant av memory för barn som ska lära sig bokstäver eller att läsa. Spelplanerna är i form av korsord. Alla bokstäver som tillhör korsordet läggs på bordet upp och ner. Spelaren vänder upp två bokstäver i taget, för att sen försöka få in dem på sitt korsord. Spelet har olika nivåer beroende utifrån spelarnas erfarenhet, från att korsordet är ifyllt och man bara ska matcha bokstäver, till att det är tomt och spelarna måste lista ut orden själva utifrån bilder.
Så tyckte vi: Tilltalande layout och förpackning. Bra korsord och stadiga spelplaner. Stort minus för de minimala brickorna (som vår treåring ville äta upp). Som tur är finns det extra brickor som säkerligen kommer behövas. Minus även för förpackningen som var svår att komma in i. Bra koncept och ett utvecklande spel för barnen tyckte vi vuxna. Ett roligt spel för barn som gillar bokstäver, har man inte riktigt kommit dit är spelet lite svårt i början.
Linda Brundin Österberg
Lös mattegåtor som en ninja

Nummer-Ninja
(WOW!)
Betyg: 3
Ålder: 7–12 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 10 minuter
Spelidé: Man ska genom att lösa olika "ninja-challenges" bli den första ninjan att få ihop alla fyra ninjautrustningar och befria den gyllene draken. Kort beskrivet så är en ninja-challenge olika mattefrågor. Det finns två olika svårighetsgrader, vilket gör att man får en hyfsat jämn match även med olika åldrar av spelare.
Så tyckte vi: Spelet var hyfsat lätt att förstå och barnen som spelade (fem, sju, tio och tolv år) var för det mesta intresserade och engagerade. Man behöver nog vara minst sju år för att spela själv. Ett roligt spel för dessa åldrar som dessutom får barnen att öva på matte. Ett minus var de svåruttalade namnen på korten. Hur många barn kan läsa namn som Saitu, Yamamoto eller Fumio?
Niklas Ahlezon
Samla flest fiskar på Grönland

Go Go Eskimo
(Tactic)
Betyg: 2
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 30–45 minuter
Spelidé: Spelarna flyttar en valfri eskimåpjäs mot spelplanens mitt och samlar olikfärgad fisk och musslor på vägen dit. Till hjälp har man spelkort som avgör hur långt man får flytta. När första eskimån kommer i mål räknas poäng och spelet startas om i två omgångar till. Spelaren med flest poäng efter tre omgångar vinner spelet. Det finns även en isbjörn som försöker sätta stopp för spelarna.
Så tyckte vi: Spelet ser fint ut med sina glada färger och de luddiga luvkanterna på eskimåpjäserna, och kul med isberg som sticker upp här och där. Men då spelplanen är ihopsatt av tre olika delar blir den lätt ojämn.
I spelet handlar allt om att räkna: hur många steg kan jag gå med mina kort på de olika stigarna, hur många fiskar kan jag ta av de olika färgerna, hur många steg skulle de andra spelarna kunna ta. Det är inget fel med det, men det är mer avancerat än vad spelet ser ut att vara, och vår sjuåring som lockats in av eskimåer och isbjörnen tappade väldigt snabbt intresset. Med hennes egna ord "det är ett roligt spel, men det tar så lång tid". Efter spelets tre omgångar känner inte vi att vi behöver spela det igen.
Henrik Erlandsson