Livsstil
Dagen testar familjespel 2018
Jaga skurkar som GW, bygg drakar eller bli det mäktigaste monstret i New York i årets testade familjespel.

Leif GW Persson jagar skurkar

GW:s brott
(Alga)
Betyg: 4
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 45 minuter
Spelidé: På varsin sida om en lodrätt spelplan utspelar sig dramat. Brottslingarna kan se var GW befinner sig, men GW vet inte var brottslingarna är. GW:s uppgift är att fånga dem, genom att hitta rutorna där brottslingarna står. Brottslingarna ska hålla sig undan, och förstöra bevismaterial som finns utplacerat på spelplanen.
Så tyckte vi: Spelet beskrivs som en fängslande jakt i den undre världen, men den som väntat sig en rafflande mordgåta blir snart besviken. Det här är snarare en mer raffinerad version av det klassiska spelet "Sänka skepp". Men spänningen är det inget fel på, och ju närmare slutet man når, desto mer stiger adrenalinet. Spelet ger bra hjärngympa, och kräver gott minne. Ett utmärkt familjespel.
Joakim Lundgren
Bygg den högsta draken

Dragon dance
(Peliko)
Betyg: 4
Ålder: 6 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 15–30 minuter
Spelidé: Drakvarianten av plockepinn. Målet är att bygga den högsta draken med hjälp av kvadratiska kort med skåror i kanterna som sätts samman. Utmaningen ligger i att bygga på höjden och samtidigt undvika att draken rasar eller faller isär. När draken rasar låter man den ligga i position och fortsätter bygga därifrån. När delar faller isär får spelaren själv välja vilken del man vill fortsätta bygga från. Genom olika händelsekort kan deltagarna hindra eller förstöra varandras drakbyggen.
Så tyckte vi: Ett spel som är snabbt och enkelt att komma igång med, vilket gör att det passar för alla åldrar. Att se de olika drakkreationerna växa fram under speltiden gör detta även till ett kul spel för barn som annars bygger med Lego hellre än spelar spel. Att bygga så högt som möjligt är svårare än man tro, men eftersom bygget kan rasa när som helst har alla en chans att vinna.
Oskar Hannler
Lyckad kombination av Yatzy och tre i rad

Kivi Shapes
(Peliko)
Betyg: 4
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 20 minuter
Spelidé: En kombination av Yatzy och tre i rad som kräver både tur och taktiskt tänkande. Varje spelare ska placera maximalt 16 stenar på spelplanen för att få poäng, högre ju fler stenar som man lyckats få i rad. De fem tärningarna visar färger och mönster som motsvarar rutorna på spelplanen. Precis som i Yatzy kan man slå om en eller flera tärningar för att få en bättre kombination.
Så tyckte vi: Riktigt roligt och lagom klurigt spel. Kräver inte att alla spelare är på samma nivå eftersom det går att hjälpa den som behöver stöd med att hitta olika alternativ för var stenen ska placeras. Pluspoäng för trevlig utformning av tärningar, stenar och spelplan.
Elisabeth Sandlund
Roliga utmaningar där ingen går säker

Guinness World Records
(Alga)
Betyg: 4
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 45 minuter
Spelidé: Spelet går ut på att bli den första att samla tre utmaningskort och gå i mål. Du får under spelets gång svara rätt på olika världsrekordfrågor eller utföra en av de 20 spännande utmaningarna. Klarar du en utmaning behåller du det kortet, men ingen går säker. Du kan bli utmanad av en motspelare, som om hen lyckas slå ditt rekord, får ta över kortet. Men du har ytterligare en chans att vinna en utmaning. Är du duktig på världsrekordfrågorna, kan du när du klarat tre frågor byta dessa mot en utmaning istället och på så vis vinna ytterligare ett utmaningskort.
Så tyckte vi: Riktigt kul familjespel, roliga utmaningar och extra spänning när man får "sno" varandras utmaningar och försöka sig på ett nytt rekord. Bra med kombinationen av frågor och aktiva utmaningar. Ser fram emot att spela det med släkten i jul!
Tina Ahlqvist
Bra introduktion till Ticket to ride-världen

Ticket to Ride: New York
(Enigma)
Betyg: 3
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15 minuter
Spelidé: I Ticket to Ride: New York ska du placera ut taxibilar på brädet enligt dina biljetter, som har olika långa sträckor och olika poäng. Du använder transportkort med olika färger för att muta in sträckan med samma färg mellan två platser på brädet. På ens tur kan man dra nya transportkort, muta in en sträcka eller ta nya biljetter. När taxibilarna är slut avslutas spelet och poängen räknas från biljetter, taxibilar och attraktioner som man åkt till.
Så tyckte vi: Ett snabbt spel som är roligt tills det tar slut. En van Ticket to ride-spelare kan tycka att speltiden är för kort, man hinner inte börja innan det är slut, så man får planera sina drag noga. Ett bra nybörjarspel in i Ticket to ride-världen.
Lina Eriksson
Bli det mäktigaste monstret i stan

King of New York
(Enigma)
Betyg: 3
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2–6
Speltid 45–60 minuter
Spelidé: Du spelar som ett gigantiskt monster och ditt uppdrag är att krossa staden New York och dina motspelare. Förstör byggnader, krossa människornas motattacker och alliera dig med frihetsgudinnan. Med hjälp av spelets valuta "energikuber" kan du köpa kort som ger dig olika fördelar i spelet. Du vinner genom att nå 20 segerpoäng eller stå ensam kvar som enda levande monster i New York.
Så tycker vi: Designen är något barnslig för att vara riktad till spelare som är äldre än tio år. Men bakom det barnsliga uttrycket finns ett spel som faktiskt är väldigt taktiskt och underhållande. Spelkorten man köper är både humoristiska och välgjorda. Det är också där spelet når sin absoluta höjdpunkt. Den stora variationen på kortens förmågor gör att din taktik kan skifta mycket från en spelomgång till en annan.
Natanael Gindemo
Svårt att spela barn mot vuxna

Iknow family
(Tactic)
Betyg: 3
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Ett frågespel som går ut på att kunna lite själv, men också att veta vad dina medspelare kan. Utifrån fyra ämnen ställs en fråga med fyra svarsalternativ som alla får fundera på innan den vars tur det är ska svara. Dels ska man fundera på om man själv kan svaret, dels om man tror att den vars tur det är kommer svara rätt. Tror man att personen som svarat har fel kan man "överlista" genom att satsa på ett av de andra alternativen.
Så tyckte vi: Spelidén fungerar säkert lysande för bara vuxna - eller bara barn. Men även om ambitionen är att ha med frågor som bara barn ska kunna blir det oundvikligen så att mamma och pappa vinner över barnen varje gång och då tappar de lätt intresset. Men när barnen somnat spelade föräldrarna vidare - med stor inlevelse.
Frida Park
Samla på fantastiska djur

Fantastic Park
(Brädspel.se)
Betyg: 3
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 30 minuter
Spelidé: Man börjar med några brickor och lägger på sin tur ut en bricka i taget tills det är en kvar. Sista brickan visar vilka djur varje spelare ska räkna för att få poäng. Ju fler djur i ett område desto mer poäng. Man fortsätter med de utlagda brickorna och spelar flera omgångar, med nya brickor varje gång, tills brickorna är slut. Mest poäng vinner.
Så tyckte vi: Ett bra spel men reglerna är lite otydliga och tolkningsbara. Man kan antingen hjälpa varandra och bygga stora områden eller förstöra för de andra. Det går snabbt att lära sig reglerna och vi var sugna på att spela igen.
Lina Eriksson
Bra frågenivå för barn och vuxna

MIG familj
(MIG)
Betyg: 3
Ålder: 6–14 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 60 minuter
Spelidé: Ett kunskapsspel med frågor för vuxna och barn där man slår två tärningar för att få reda på frågekategori och ifall man har MIG-chans. Den som klarat MIG-chans i alla fem kategorier vinner.
Så tycker vi: Det gick snabbt att sätta igång och det var bra med olika frågenivåer för barn och vuxna. De yngre barnen tyckte spelet var sådär kul för frågorna var lite svåra. Det passar nog däremot bättre för lite äldre barn.
Kajsa Lowenhielm
Hjälper till att utveckla din fantasi

Story Chest
(Tactic)
Betyg: 3
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–7
Speltid: 20 minuter
Spelidé: Utifrån vackra och detaljrika bildkort ska deltagarna hitta på en berättelse. En av deltagarna får en specifik detalj utvald åt sig av de andra och sedan ska denne välja mellan två bildkort som historien ska utgå ifrån. Spelet går ut på att medspelarna försöker gissa vilket kort berättaren tänker välja och satsar spelmarker allt efter hur säker man känner sig.
Så tyckte vi: När vi väl förstått vad spelet gick ut på tyckte framför allt barnen att det var väldigt roligt. Vi vuxna tyckte det var roligt att höra deras berättelser. Alla spel som uppmuntrar till att utveckla fantasi och berättande uppskattas! Även femåringen levererade berättelser med stor inlevelse. Spelidén räcker dock inte hela vägen – den som vinner är den som känner sina medspelare bäst. Det kan visserligen vara roligt, men funkar inte i alla sällskap.
Frida Park
Stressig ninjakamp på tid

Ninja Rush
(Tactic)
Betyg: 2
Ålder: 7 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Här gäller det att tänka snabbt. Tre ninjor har varsitt timglas som inte får rinna ut, och utifrån kort man har på handen ska ninjorna förflyttas och vändas, sedan går turen vidare till motståndarna som måste hantera stressen rätt för att sedan bolla tillbaka till något timglas rinner ut.
Så tyckte vi: Gillar man ett spel med action där du måste tänka och agera snabbt är det här något för dig. Men det var inget för oss, därav det låga betyget. Vi föredrar att hålla stressnivån nere när vi spelar spel.
Jacob Zetterman
Åk turistbuss genom Europa

The Great Tour
(Tactic)
Betyg: 2
Ålder: Från 8 år
Spelare: 3–6
Speltid: 45 minuter
Spelidé: The Great Tour går ut på att åka genom Europa med sin turistbuss och samla souvenirer från fem städer. För att kunna göra det måste du samla kort och placera bussar på spelbrädet, som består av en karta över Europa.
Så tyckte vi: Spelet går fort att lära sig och snabbt att komma igång med. Men sen så händer det inte så mycket mer. Ibland måste man vänta flera rundor innan man kan göra någonting och det blir aldrig särskilt utmanande eller spännande.
Patrik Viklund