Livsstil
Dagen testar frågesport från 2017
Vill du mäta din kunskap mot dina motspelare inom ett stort antal områden.

Högt tempo och mycket tur
Utan tvekan Qube (Alga)
Betyg: 5
Ålder: Från 10 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 30
Spelidé: Det gäller att svara på tio snabba frågor utan att tveka, upprepa sig eller svara ja eller nej. Lyckas du får du behålla frågekortet – spelarna bestämmer själva hur många kort som krävs för vinst.
Så tycker vi: Vinnarskallarna går igång. Hela familjen gillade spelet och att få plinga i klockan när någon inte följer reglerna. Till och med fyraåringen kunde vara med efter lite anpassning. Högt tempo. Lite taktik och mycket tur. Skratt utlovas!
Frida Park

Kul aktivitet runt matbordet
MAT (Nicotext)
Betyg: 4
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2+
Speltid: 20
Spelidé: Ni går medurs och ställer samtliga frågor på korten, som alla har mattema. För varje rätt svar får du en poäng, och den som kommer först till 15 vinner.
Så tycker vi: Det var ett fantastiskt roligt spel och väldigt lättspelat. Det är praktiskt att ha med sig och en kul aktivitet runt middagsbordet i väntan på dessert. Det blev som en sport att svara så snabbt som möjligt på frågorna för att först komma till 15. Rekommenderas starkt till personer som är matintresserade!
Sandra Björnsdotter

Perfekt för listfantasten
Lista rätt (Tactic)
Betyg: 4
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 45
Spelidé: Spelet liknar en vanlig frågesport, där varje frågekort innehåller flera alternativ som ska ordnas i korrekt inbördes ordning. Poäng ges utifrån hur väl man lyckats med sina listor.
Så tycker vi: För den som gillar listor är det här ett perfekt spel. Men det gäller att plocka fram alla nördkunskaper man har, för ämnesvalen är något udda. Vilka älvar har högst vattenflöden och vilka filformat för datorer är äldst är några exempel. Det finns många tillfällen att visa sina besserwissertalanger inför vännerna. Det gäller med andra ord att välja medspelare som uppskattar sådant.
Joakim Lundgren

"På spåret" i brädspelsformat
På spåret Qube (Alga)
Betyg: 4
Ålder: Från 14 år
Antal spelare: 2 lag
Speltid: 30
Spelidé: Baserat på det klassiska tv-programmet. På varje frågekort påbörjas en resa där alla får gissa på först 10 poäng och sedan blir det fler ledtrådar och färre poäng längs vägen. Men det gäller att gissa rätt för man har bara en gissning per resa. Sedan finns fyra frågor per resmål.
Så tycker vi: Kul och rappt. Bra frågor och enkelt att spela var man än befinner sig. Gillar man tv-programmet gillar man nog spelet också. Sticker ut lite från övriga frågekortspel, i och med resemomentet. Det gäller att gilla geografi, frågor och att våga dra snabbare i nödbromsen än motspelarna.
Jacob Zetterman
Testa din kunskap i svenska

Svenska språket (Nicotext)
Betyg: 4
Ålder: Från 15 år
Antal spelare: 2 eller fler
Speltid: 20 min
Så går spelet till: Hängde du med på svenskalektionerna i skolan? Här är 400 frågor som kollar dina kunskaper – på bredden och djupet. Kommer du ihåg vad preteritum betyder? Vet du hur an kongruensböjer ett adjektiv? Upp till bevis!
Så tyckte vi: Ett spel för de vuxna i familjen. Även om vi inte skrattade så mycket medan vi spelade var det ändå roligt att verkligen ta reda på hur man böjde det där ordet på rätt sätt(!). Ett spel för nyfikna språknördar – men också ett bra sätt att låta tonåringar och andra omsätta sina skolkunskaper.
Frida Park
Klassisk frågesport om länder och flaggor

Flaggor & Länder Qube
(Alga)
Betyg: 2
Ålder: Från 12 år
Antal spelare: 2–6
Speltid: 30 min
Så går spelet till: Spelet består av kategorikort, flaggkort och frågekort. En spelare lägger ut ett kategorikort med ett ämne som deltagaren vill svara på. Svarar man rätt blir man av med spelat kategorikort. Svara man fel får man ta upp kortet på hand igen. Den spelare som blir av med alla sina kort på handen vinner. Om man väljer ett flaggkort ska man i stället svara på vilket land flaggan tillhör.
Så tyckte vi: Spelet är enkelt och går fort att spela. Vi upptäckte snabbt att det var roligare att läsa alla frågor på korten. Det var roligt att lära sig fakta om olika länder. Flaggkorten kändes mest som ett onödigt inslag efter att man spelat en-två omgångar.
Linda Brundin Österberg

Lär dig mer om kroppen eller djur
Allt om kroppen/Allt om djur (Nicotext)
Betyg: 2
Ålder: Från 6 år
Antal spelare: 2+
Spelidé: Frågespel om olika ämnen. Varje omgång ska man svara på två frågor som relaterar till varandra. Först till tio rätt vinner.
Så tycker vi: Frågorna bygger på att man är intresserad av ämnet – både frågorna och svaren är väldigt utförliga – och tycker om den extra kuriosa som man får sig till livs. Själva spelets gång är på gränsen till för enkelt och frågornas nivå passar bäst för en ganska snäv åldersgrupp. Vi som provade spelet var 10 år och uppåt och då var frågorna så pass lätta att spelet tappade sin poäng, trots att det beskrivs som ett familjespel.
David Wingren