Livsstil
Dagen testar strategispel 2018
Bygg upp kungadömen eller plantera skogar, kakla vackra palatsväggar eller gå på safari. Eller varför inte testa ett escape room som utspelar sig på ditt eget köksbord? Det finns många valmöjligheter bland årets testade strategispel.

Tar ni er ut ur det låsta rummet i tid?

Exit – the game
(Brädspel.se)
Betyg: 5
Ålder: Från 12 år.
Antal spelare: 1–4
Speltid: 60–120 minuter
Spelidé: Företeelsen "escape room" – där du tillsammans med dina vänner ska lösa ledtrådar och ta dig ut ur ett låst rum – växer sig allt större. I "Exit – the game" simuleras den upplevelsen med hjälp av spelkort, en kodbricka och en spelbok.
Så tyckte vi: Vi testade de tre Exit-spel som finns översatta till svenska: "Ödestugan", "Det hemliga laboratoriet" och "Faraos grav". Upplevelsen är något alldeles speciell när du tillsammans med dina vänner, eller ensam, försöker knäcka gåtorna och ta dig vidare i mysteriet för att till slut ta dig ut ur rummet. Tack vare ett smart system med ledtrådar kan du aldrig helt köra fast, så utmaningen är att klara sig på så kort tid som möjligt och använda så få ledtrådar som möjligt. En rekommendation är att starta med Ödestugan, som är något enklare än de andra två, för att komma in i hur spelet fungerar. En sak som är bra att veta är att det bara går att spela ett Exit-spel en gång, eftersom vissa komponenter behöver klippas sönder för att lösa gåtorna.
Jakob Ihfongård
Plantera träd och skugga de andras

Photoynthesis
(Brädspel.se)
Betyg: 4
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 60–90 minuter
Så går spelet till: I "Photosynthesis" ska man plantera och försöka få sin skog att växa och frodas, så man slutligen kan hugga ner träden och få poäng. Dock ställer trädens skuggor till det – både din egna träd och dina medspelares.
Så tyckte vi: Det var snygg design och fina harmoniska färger på planen och träden. Det finns bra regelförklaring online om man inte vill läsa regelboken. Man måste vara planerande och klurig för att ta hem detta. Roligast om alla är lika bra på spelet, då en enda liten kotte kan vara avgörande för vinsten.
Linnea Buckley
Strategisk safari i Carcassonne

Carcassonne Safari
(Enigma)
Betyg: 4
Ålder: Från 7 år
Antal spelare: 2–5
Speltid: 30 minuter
Så går spelet till: Spelarna turas om att lägga ut brickor för att forma en savann. Målet är att se så många olika djur som möjligt under spelets gång. Du kan välja att placera ut en av dina sex figurer på brickan du la ut. De områden som går att välja på är: stigar, bush, eller träd. Låter du bli kan du i stället börja bygga ett vattenhål eller flytta parkvakten. Poäng delas ut direkt utifrån antal olika djur som finns där. Vattenhål ger snabba och höga poäng.
Så tyckte vi:
Mycket roligt, snyggt men lite komplicerat i början. De första omgångarna kan spelet ta upp till en timme. Jämför man med tidigare versioner av ”Carcassone” så är det fokus på djuren i stället för typen av område. Man ser direkt vem som leder eftersom poängen delas ut under spelets gång, vilket minskar spänningen lite. Kul twist med vattenhål och parkvakt. Det finns även ett till moment med djurbrickor som gör det lättare att få högre poäng. Ett spel man inte tröttnar på, utan som ger mersmak.
Ellen Röjerås
Bygg upp ditt kungadöme

Queendomino
(Brädspel.se)
Betyg: 3
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 45 minuter
Spelidé: "Queendomino" är en uppföljare till förra årets "Kingdomino". Liksom i föregångaren är grunden klassiska domino, med tvådelade brickor som ska paras ihop utifrån vilka mönster de har. Ditt mål är att bygga ihop stora terrängområden med många kronsymboler för att få mest poäng och vinna spelet. Förutom terrängtyper som fält, hav och skogar har du i "Queendomino" också byar, där du kan bygga unika byggnader som ger extra poäng i slutet.
Så tyckte vi: En betydligt mer avancerad version av "Kingdomino" – för den som älskar föregångaren och vill ha ett mer strategiskt spel att sätta tänderna i är "Queendomino" ett självklart köp. För de flesta andra skulle jag fortfarande främst rekommendera "Kingdomino". Det går också att kombinera ihop de två spelen och på så sätt spela upp till åtta spelare.
Jakob Ihfongård
Kakla den vackraste väggen

Azul
(Enigma)
Betyg: 3
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 2–4
Speltid: 30–45 minuter
Så går spelet till:
Plocka spelbrickor som föreställer vackra kakelbitar, som ska användas till att kakla en vägg. Bitarna plockas från olika högar och läggs på en mönsterrad innan de får plats på väggen. Tar du bitar du inte har plats för får du minuspoäng.
Så tyckte vi: Ett ganska finurligt spel, där det gäller att tänka sig för vilka bitar man tar. Brickor och spelarbräden håller väldigt hög kvalitet, och ett plus var att spelet kommer med en tygpåse för brickorna.
Ett trivsamt spel som garanterat ger glädje under de 30–45 minuter som spelet tar. Passar bra för en nybörjare inom brädspel, när man väl tagit sig igenom reglerna som vi tyckte var lite oklara. Ett spel vi kommer att spela igen.
Linda Brundin Österberg
Samarbeta utan att prata

Magic Maze
(Brädspel.se)
Betyg: 3
Ålder: Från 8 år
Antal spelare: 1–8
Speltid: 15 minuter
Spelidé: Magic Maze är ett spel av motsägelser. Man spelar som klassiska karaktärer från en fantasybok: en barbar, en magiker, en dvärg och en alv – men spelet utspelar sig i ett köpcenter. Man spelar tillsammans mot spelet – men man får inte prata med varandra. Man har fyra spelpjäser – men du kontrollerar igen av dem, utan får i stället flytta alla, men bara i en riktning. De andra spelarna får flytta dem i andra riktningar, så det gäller att ständigt hålla koll på var alla pjäser befinner sig och vart de är på väg. Målet är att hitta fyra unika föremål och sedan hinna ut genom utgången innan tiden tar slut.
Så tyckte vi: Det här spelet liknar inget annat. Om man tycker om när det är stressigt och är på rätt humör kan det vara fantastiskt, men det är inget man sätter sig med efter en lång dag på jobbet. Det finns också en solospelvariant, som på många sätt är ännu svårare.
Jakob Ihfongård