Livsstil

Därför är kyrkan livsviktig för EU-migranterna

På många platser i Sverige är det kyrkorna som agerat snabbast för att hjälpa EU-migranter att få tak över huvudet.I en ny miniserie kartlägger Dagen engagemanget och låter­ med organisationer, kyrkor och privatpersoner dela sina erfarenheter av vad som fungerat och inte.

Magnus Helmner.
Magnus Helmner.

Magnus Helmner är spindeln i nätet för många av de insatser i Stockholm som riktar sig till människor som lever i gatumiljö.På uppdrag av Stockholm stad arbetar han i vinter halvtid med att hjälpa romska EU-­medborgare få tak över huvudet. Kyrkorna spelar en avgörande roll i det arbetet.

Det är svårt att intervjua Magnus Helmner. I alla fall när det görs på hans hemmaplan, ett av Stockholms ”Kafé i gemenskap” där alla verkar ha en relation till den långskäggade mannen. Förutom i Korskyrkan på Norrmalm, finns även ett kafé på Söder och ett på Östermalm.

– ­Vi försöker alltid ha fokus på att gästen ska trivas och det vi har hört från de som kommer är att de upplever gemenskapen här som något annorlunda än på många andra institutioner.

Det nuvarande kafékonceptet har funnits sedan 2012, men redan 2007 föddes embryot till idén genom Jul i gemenskap som arrangerades av ett antal kyrkor och organisationer.

Det lyckade samarbetet mellan­ kyrkor och organisationer ledde till att Magnus blev inbjuden till stadshuset och socialborgarrådet­ sommaren 2013.

­– Staden uttryckte att de ville hjälpa oss göra mer av det vi gör. Då vände jag mig till Söders kristna råd och det visade sig att de velat göra något diakonalt tillsammans. Januari 2014 startade vi Kafé i gemenskap Söder.

Direkt efter valet 2014 hörde de nya makthavarna i Stockholm av sig och ville prata med Magnus om situationen för utsatta EU-­medborgare. Det samtalet utmynnade i en tjänst där Magnus fick i uppdrag att samordna insatser för att möta och lindra nöd bland dessa personer under vintermånaderna. Projektet fick namnet "Vinternatt 2".

­– Jag visste att många kyrkor vill hjälpa men att man behövde hjälp med begränsning, småskalighet och samordning. Konceptet som togs fram innebär att kyrkorna erbjuder sina lokaler 1­3 dagar i månaden under valfri tid, Röda korset mobiliserar volontärer och Stockholm stad står för samordningen. Till skillnad från härbergesprojektet Vinternatt där platserna lottas ut, väljs en mindre grupp boende ut för varje natt.

– Eftersom gemenskapen är så viktigt bland dessa människor, fungerar det inte att ge platser till vissa och inte till andra i en grupp. Därför frågar vi hur många de är i gruppen och ser sedan om vi kan hitta en plats för dem.

De utvalda personerna får möjlighet att duscha, äta ett varmt mål mat, eventuellt tvätta kläderna och inte minst möjlighet till en god natts sömn.

­– Trots att projektet haft stora utmaningar i logistik och förvecklingar har jag fått många samtal från kyrkoledare, volontärer och gäster där de uttryckt att det varit ett värdefullt och meningsfullt möte. När vi möts tror jag att det gör något både med den som hjälper och den som blir hjälpt.

När Magnus Helmner tar ett steg tillbaka och funderar på lösningar för romernas situation i Europa, lyfter han fram vikten av frivilligt engagemang.

– Jag tror vi behöver se fler möten och fler som bidrar på olika sätt. Vi kan lära oss av det som hände i Sverige i slutet av 1800-­talet och början av 1900-­talet när flera krafter i samhället, religiöst och politiskt drivna, reste sig och började agera. Vi lever i en ny värld, ett nytt Europa, ett nytt Sverige. Den typen av krafter och rörelser behöver göra något nu.

Albin Larsson