Livsstil
Därför behöver vi ”utsättas” för Guds ord
I veckan lanserade Svenska bibelsällskapet i samarbete med Dagen satsningen ”Anta utmaningen”. Bibelinitiativet utgörs bland annat av en ”svart pist” och en lättare grön nedfart i läsningen. – Men oavsett färg är utmaningen enkel, det handlar om att läsa Bibeln varje dag, säger Berit Simonsson, inspiratör inom Oas-rörelsen och aktiv i projektets arbetsgrupp.

Julen är här och sakta men säkert infinner sig lugnet hos många svenskar. En tid för att samla tankarna och kanske börja en ny god vana.Nyårsklockornas klang blir i år startskottet för bibelläsningssatsningen "Anta utmaningen".
Den första januari inleds satsningen som ska få svenska kristna att leva med Bibeln i större utsträckning.
– Innan årsskiftet bör alla gå in på antautmaningen.se eller den Facebook-grupp som finns och anmäla att man vill vara med så att man är anmäld när vi startar första januari, berättar Berit Simonsson.
Hon hoppas att initiativet kommer att höja ambitionsnivån när det gäller bibelläsning i Sverige.
– Många gånger säger vi i kristenheten att ”du behöver inte läsa så mycket. Det räcker med att läsa en vers”. Vi vill vända på detta lite grann och utmana människor att faktiskt läsa ganska mycket under ett år.
Via olika bibelläsningsplaner kan man välja vilken nivå man vill hålla i läsningen. Inför satsningen med ”Anta utmaningen” har arrangörerna jämfört de olika spåren med ”den svarta pisten” respektive ”den gröna pisten” i skidbacken.
– Följer man bibelläsningsplanerna för den svarta pisten så läser man ut Bibeln på ett år. Den utmaningen kan passa för den som är en någorlunda van bibelläsare.
– Men sedan finns det alltid människor som likt mig aldrig stått på ett par skidor, och då har jag fått lära mig att det också finns en grön pist, där man läser ut en fjärdedel av Bibeln under ett år. Det finns även en variant där man läser ut halva Bibeln, fortsätter hon.
Hur ser ditt eget bibelläsande ut?
– Jag brukar läsa Bibeln tre gånger om dagen. Jag börjar med Gamla testamentet på morgonen, mitt på dagen läser jag från Psaltaren och på kvällen avslutar jag med att läsa från Nya testamentet.
Hur långt brukar du läsa varje gång?
– Det varierar, Ibland kan det bli två kapitel vid varje tillfälle och ibland blir det ett halvt. Det tar faktiskt inte så förfärligt lång tid att läsa.
– Det här sättet att läsa är inget saliggörande i sig men jag tycker om rytmen. Mitt på dagen är du kanske i arbete och då kan det passa bra att läsa en psaltarpsalm som kan ge näring för resten av dagen.
Det verkar vara just så Berit Simonsson ser på bibelläsandet. Som näring. Något som varje troende människa behöver dagligen.
– Det är som med maten. Visst, man skulle kunna strunta i att äta under sex dagar och sedan trycka i sig allt den sjunde dagen. Men jag tror att vi mår bäst om vi får en daglig dos.
Vilket råd har du till den som vill anta utmaningen nästa år?
– Mitt råd skulle helt enkelt vara att våga utsätta dig för Guds ord. Det är det stora i det här. Att Ordet får tala till dig och eftersom det är ett levande ord tror jag även att det har kapacitet att förändra dig.
Att våga sig ut i svarta pisten
I bibelprojektet ”Anta utmaningen” finns en svart och en grön backe. Väljer man den lite svårare svarta läser man ut hela Bibeln på ett år. I det gröna spåret läser man ut en fjärdedel och det finns dessutom bibelläsningsplaner som guidar den som antar utmaningen genom halva Bibeln.
Inte bara solorace
Berit Simonsson uppmuntrar församlingar och andra grupper att anta utmaningen tillsammans.
– Jag har goda vänner som innan det här fanns, bestämde sig för att läsa ett kapitel i Bibeln varje dag. Sedan ringde de varandra och samtalade om det man läst. Jag tror att detta skulle vara en bra utmaning i en bibelstudiegrupp, i ett kyrkoråd eller bland präst eller pastorskollegor. Det finns mycket utrymme för kreativitet, konstaterar hon.
Råd och tips på Facebook
På hemsidan antautmaningen.se samt i projektets Facebook-grupp kommer filmer med tips och råd från olika personer att läggas upp.
– Det kommer att vara kända och okända människor som berättar att ”så här gör jag”. Det blir en hjälp för läsaren som uppdateras kontinuerligt, säger Berit Simonsson.