Livsstil
Den heliga Andens gåvor: Att bota sjuka
Någon upplever att en varm ström rinner genom kroppen – och så är smärtan borta. En annan upplever en gradvis förändring. Och ibland sker det så mirakulöst att läkarna står helt svarslösa. Det handlar om gåvan att bota sjuka.

Jesus botade alla slags sjukdomar och krämpor när han gick omkring bland folket (Matteus 4:23). Ryktet spreds, allt fler människor samlades, och blinda fick sin syn, lama började gå, döva fick sin hörsel.
Sedan kallade Jesus till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt att driva ut orena andar och att bota alla slags sjukdomar (Matteus 10:1).
Och uppdraget utvidgades så småningom till att gälla alla som tror: ”De ska lägga händerna på sjuka, och de ska bli friska.” (Markus 16:18)
Men tänk om det inte händer något när jag ber…?
– Jag har den känslan också när jag ber, men det handlar ju om lydnad. Det värsta som kan hända är att det inte händer något – men det händer ju definitivt ingenting om jag inte alls ber, säger Ingemar Andersson, pastor i Missionskyrkan Lagan och del av nätverket New Wine.
Helande demonstrerar Guds existens, hans omsorg och kärlek. Men vad gör jag om helandet uteblir?
– Visst blir man besviken på ett uteblivet helande, men frågan är vad du gör med besvikelsen. Jag vill inte säga det här på ett nonchalant eller arrogant sätt, men att låta bli att be för sjuka på grund av ett uteblivet helande är ju att sätta sin egen erfarenhet högre än evangeliet, säger Ingemar Andersson.
Han håller med om att det ibland kan kännas som ett lotteri.
– Och det gillar jag inte. Det är en brottningskamp. Men svaret är ändå inte att sluta be.
Ett uteblivet helande kan ibland ha att göra med till exempel oförsonlighet, som det beskrivs i Jakobs brev 5. Både Bibeln och mångas erfarenhet visar exempel på att ibland behöver insidan läkas först innan man kan ta emot ett fysiskt helande. Och ibland kan det också vara så att vi faktiskt har för lite tro.
– Även om det ska räcka med ”ett senapskorn” så får vi nog tugga i oss att tron inte alltid räcker till. Då får vi mata oss med Guds ord och goda vittnesbörd så att tron kan växa, säger Ingemar Andersson.
Om förbön för sjuka ska vara något självklart i livet som kristen, hur kan jag växa i gåvan?
– Börja i det lilla. Ibland tänker vi att huvudvärk och nageltrång är bagateller som vi borde klara av själva och inte belasta Gud med, men då har vi ju en konstig bild av Gud. Han är mån om allt i mitt liv. Han har räknat alla mina hårstrån. Och det är ju faktiskt så att det lilla undret kan öppna för det stora när vår tro växer, säger Ingemar Andersson.