Bilagor
Den svenska mamman
I en färsk rapport har 9552 mammor i Sverige tyckt till om bland annat jämställdhet, ekonomi och amning.

Fortfarande är det betydligt fler mammor än pappor som stannar hemma med sjukt barn, går på föräldramöten, hämtar och lämnar till dagis, skola och aktiviteter, förbereder barnens matsäck och packar väskan med gymnastikkläderna. Däremellan handlar hon och lagar familjens mat.
Mamman tar ut större delen av föräldraledigheten. I var fjärde familj var hon hemma hela föräldraledigheten och i en av tio familjer var föräldrarna hemma halva tiden var. I endast två procent av familjerna var pappan hemma längre än mamman.
Nästan en fjärdedel av kvinnorna, 23 procent, upplever att de har blivit diskriminerad efter att de fått barn. Framför allt handlar det om att man har halkat efter lönemässigt. Värst är det för kvinnor inom reklam, pr och marknadsföringsbranschen, 31 procent känner sig diskriminerade och en lika stor andel har missat chans till befordran.
Minst diskriminerade blir kvinnor som arbetar inom skola och förskola - "bara" 18 procent av mammorna ha blivit diskriminerade.
45 procent av kvinnorna upplever att nyblivna pappor blir bättre bemötta.
Nästan hälften av Sveriges mammor skulle vilja vara hemmafru om de hade möjlighet. Framför allt de yngre mammorna, 53 procent i åldersgruppen 18-29 år, svarar att de "väldigt gärna" skulle vilja vara hemma på heltid med sina barn. Men sju av tio anser samtidigt att det svenska samhället inte accepterar kvinnor som valt att vara hemmafru.
Svenska mammor är duktiga på att spara åt sina barn. Sex av tio lägger undan pengar till barnen varje månad. Nästan hälften, 47 procent, av mammorna tycker att sparpengarna ska gå till körkort.
Sju av tio mammor upplever att det finns en press på barnen när det gäller att ha märkeskläder och dyra prylar.
Var femte mamma känner oro över barnens surfande på internet. Det man framför allt oroar sig över är att barnen lämnar ut för mycket information om sig själva, och att barnen ska bli kontaktade av en pedofil. Oron är dessvärre inte helt obefogad. En av tio mammor har varit med om obehagliga situationer. 25 procent av dessa mammor berättar att deras barn blivit kontaktade av okända vuxna.
? ammar sin bebis.
Närmare nio av tio svenska mammor ammade sitt senaste barn. 14 procent ammade inte alls. Vanligast är att barnet ammades till det var ungefär sex månader. Fyra procent av mammorna ammade sitt senaste barn tills det var två år.
De flesta mammor tycker att det är okej att amma på en offentlig plats, och sex av tio avstår helt från alkohol under amningsperioden.
Fotnot: Sverigemamman 2011 gjordes av undersökningsföretaget RAM på uppdrag av Familjeliv Media. De 9552 som har svarat är mammor boende i Sverige med barn under 18 år.