Livsstil

Dogge Doggelito: ”Jag behöver en sträng Gud för att klara mig”

I trettonde delen av poddradio-projektet Dagens människa möter vi rapparen och multikonstnären Dogge Doggelito. Det blir ett samtal om familjeliv, karriär, teologi och gudsbilder. ”Ibland vill man bara försvinna”. En klassisk textrad från Latin Kings, men också titeln på boken om Dogges liv. Ett liv händelserikt som tio.Enligt Dogge själv är det sångarens lott, man måste igenom mycket för att kunna berätta om det.

Dogge Doggelito har gjort sig kontroversiell på Teologiska högskolan i Stockholm genom sina starka åsikter. ”Jag tror inte så mycket på det här med en kärleksgud som låter alla göra vad de vill. Jag tror att man måste kämpa och kriga för sin plats”, säger han.
Dogge Doggelito har gjort sig kontroversiell på Teologiska högskolan i Stockholm genom sina starka åsikter. ”Jag tror inte så mycket på det här med en kärleksgud som låter alla göra vad de vill. Jag tror att man måste kämpa och kriga för sin plats”, säger han.
Publisert Sist oppdatert

När du skriver krönikor i Dagen kallar dig för kristen multi- konstnär. Berätta om det epitetet.

– Jag är multikonstnär, jag lever till fullo. Jag är kristen och står för det och det är ingenting konstigt. Så har det varit hela livet sedan jag var sju år. Jag kommer ju från Alby och där tror alla på någon form av Gud.

– Jag minns att jag sjöng i kyrkan när jag var sju år, då fylldes mitt hjärta av Guds kraft. Redan då visste jag att Gud var med mig, det är ingen tvekan om saken.

Och redan då blev du entertainer?

– Ja, jag gillade att stå på scenen och jag vågade göra det. Sedan fick jag höra att Elvis också började sjunga i kyrkan så jag brukade säga att jag började som Elvis.

Beskriv din tro?

– Min tro har alltid varit stark, men i dag är min gudstro mycket starkare än någonsin.

– Jag går så långt som att säga att jag tror att Gud är med i allt som händer och att det finns en mening med allt. Varenda fågel som faller till marken.

Det är ju en härlig tanke, men också väldigt svår om man ser till allt ont som sker. Hur ser du på det?

– Ja, det är svårt. Ibland händer det väldigt tuffa saker, men jag tror att Gud fostrar mig som sin egen son. För mig har det till och med blivit så att jag har slutat be till Gud om saker. Jag bara tackar honom. Tack för att jag får ha mat på bordet, tack att jag fick vara med i ert program och så vidare.

Hur skulle du beskriva den Gud du tror på?

– Nu kommer jag att säga konstiga saker, gör er förberedda. Min Gud är väldigt stark och även väldigt sträng. Självklart straffar han och sätter ibland­ käppar i ditt livshjul för den han älskar och fostrar.

Det här låter inte riktigt som Teologiska högskolan i Stockholm, där du studerar teologi.

– Nej, de blir jättearga på mig och jag får inte säga det ena och det andra. Det kan bli väldigt spänd stämning i klassrummet och jag har till och med fått be en lärare om ursäkt för mina kommentarer. Jag respekterar­ alla och jag vet att jag har en extrem­ syn. Men jag står för det. Jag tror inte så mycket på det här med en kärleksgud som låter alla göra vad de vill. Jag tror att man måste kämpa och kriga för sin plats om man vill vara med.

Men nåden då, den är ju det centrala i kristen tro.

– Vi människor kan inte komma igenom nålsögat. Det är omöjligt utan Jesus hjälp. Men vi kommer också att ställas till svars för hur vi levt. Vad är det goda du gjort i livet, vilka har du hjälpt eller har du bara tänkt på dig själv? Jag behöver en sträng Gud för att klara mig. Det kanske inte gäller för alla, men du vet jag har suttit i fängelse och tagit droger och grejer. Jag behöver en Gud som är sträng för att hålla mig på banan.

Medan du pratar om den här stränga guden, strålar du samtidigt av kärlek.

– Ja, Gud har ju fyllt mig med sin kärlek. Och gett mig uppgiften att sprida den kärleken till allmänheten, det är därför han gett mig gåvan att sjunga. Jag läser ju prästprogrammet för att bli präst. Men mest handlar det om att veta lika mycket som en präst, så att jag kan sprida det här budskapet utöver världen.

Vad har du lärt dig av teologi- studierna?

– Jag har lärt mig jättemycket, men jag måste också säga att det varit riktig hjärngympa. De här studierna ställer verkligen tron på sin spets.

– För mig har tron blivit ännu starkare och jag ser tecken överallt. Jag var jätteorolig efter min första tenta, jag har ingen akademisk bakgrund alls och var övertygad om att jag skulle tvingas sluta på skolan. Men så sa en kompis som knappt tror på Gud: ”Du behöver inte vara orolig, Gud är med dig”. De där orden hängde kvar. Och när jag gick till mitt fack när tentorna delats ut stod det ett ”G”.

– Jag ser det som tecken, Gud hjälpte mig. Det kanske låter töntigt men jag brukar säga att de största tecknen kommer i små kuvert. De är svåra att se, men när man börjar se dem så läggs pusslet. Det har tagit nästan 40 år att lära mig det.

Händer det att du tvivlar?

– Nej, aldrig. Det här med tvivel – det gillar Gud inte alls. Jag vill inte vara en tvivlare, det är jättekefft alltså.

Men hur får man tron att växa då, om det känns svårt att tro?

– Lyssna på Jesus. Jag gillar när Jesus säger att himmelriket finns inom er. Det gäller att hitta oss själva och hitta vår egen tro. Men det är farligt att fråga mig om sådant här, jag är ingen expert. Jag brukar kalla min egen teologi för Doggeismen.

Du har varit med om mycket tufft i ditt liv, din fru dog och du har suttit i fängelse. Men du har någonstans också sagt att det är sångarens liv. Vad menar du med det?

– Det är mitt favoritcitat. Som sångare delar du med dig av ditt liv till allmänheten.

– Jag märker att människor kan känna igen sig i mina erfarenheter när jag delar med mig från mitt hjärta.

Hur har du det med Gud i dag?

– Han har en plan för mig som han har för alla människor. Just nu försöker jag att hålla mig till den planen och då är han lugn.

Om den 39-årige Dogge fick ge ett råd till den 20-årige Dogge – vad skulle det vara?

– Sluta gå på den breda vägen! Hitta den smala vägen, den är bättre i längden. Den breda vägen kan vara rolig, men den leder bara till återvändsgränder.

Powered by Labrador CMS