Bilagor
Döm inte hjälp i stället
Att komma till kyrkan med en ny familj - "mina, dina och våra barn" är inte lätt. Kanske är både självkänslan och nära relationer rejält stukade. Församlingens roll är att på alla sätt hjälpa och stötta personerna i en ombildad familj. - Det är svårt att föra samman två olika familjer. Därför behöver vi ge redskap och vägledning, säger Marie Nylén, en av grundarna till organisationen Levande Familjer.
Att inte ha levt upp till Bibelns och kyrkans ideal om ett livslångt äktenskap kan skapa mycket skuld. Värst är kanske att man inte levt upp till sina egna ideal. Finns det barn med i bilden är det förstås ännu lättare att anklaga sig själv för att man inte lyckats hålla ihop familjen.
- Självklart måste man ta konsekvenserna av sitt handlande, men det är ju inte så att man är anklagad för resten av livet. Man behöver inse att skilsmässan och omgifte inte var i enlighet med Guds ord och be om förlåtelse, men sedan är ju inte Bibelns budskap att man ska gå omkring och känna skuld. Jesus sätter människor fria, säger Marie Nylén som tillsammans med sin man Lasse Nylén arbetar med riksorganisationen Levande Familjer.
Vid skilsmässa måste församlingen finnas där och innesluta den eller de berörda med kärlek och praktisk omsorg.
- Vi är inga domare och har ingen rätt att döma andra, det får Gud, göra inte vi. Däremot är vi definitivt satta att hjälpa varandra och visa på kraften i förlåtelsen.
Om ny kärlek uppstår, vilket så småningom kanske leder till en ny familjekonstellation, gäller det verkligen för de kristna trossyskonen att bjuda till.
- Det är svårt att föra samman två olika familjer, med så många personer involverade. Tyvärr visar statistiken att risken för en ny skilsmässa är mycket stor. Därför behöver vi ge redskap och vägledning. Församlingarna behöver verkligen vakna även på det här området.
Själv har hon många praktiska tips på hur man kan hjälpa personerna i den nya, ombildade familjen att hitta stabilitet:
- Erbjud dig att sitta barnvakt, lär känna dem, stötta och uppmuntra dem. Tänk på hur Jesus skulle ha gjort. Skicka iväg de vuxna på en romantisk weekend, hjälp dem med praktiska saker, be för dem ... Om det finns ett bärarlag som sluter upp kring den nya familjen finns det goda förutsättningar för att det ska gå bra.
Framför allt är det viktigt att inse att några perfekta äktenskap inte finns. Marie Nylén skulle önska att fler vågade berätta om sina problem och våga be om hjälp, innan det är för uppgivet.
- Det är en myt att alla andra har det så bra hela tiden. Vi lever i våra små bubblor, men sanningen är den att vardagslivet ser väldigt likadant ut, oavsett om man är kristen eller ej.
Skillnaden är att vi som kristna har en enorm resurs i Gud - om vi tar vara på den och odlar relationen med Honom.
- Mänskligt sett kan det se omöjligt ut att rädda ett äktenskap, men för Gud är allt möjligt. Om man samarbetar med honom och själv vill förändras så kan man vända de mest svåra situationer. Det har vi genom åren sett mängder av exempel på.
Therése Alhult