Livsstil
Driver hippaste butiken i Växjö
Erikshjälpens second hand i Växjö drog in hela sex miljoner kronor till olika hjälpverksamheter förra året. ”Men det handlar inte bara om att sälja varor. Vi har en viktigare samhällsfunktion än många anar”, säger butikschefen Lars Åke Egerbo.

Det är snyggt. Och det är billigt. Och väldigt populärt att handla. Butikschefen säger sig tro att Erikshjälpens second handbutik i Växjö är Sveriges lönsammaste i branschen.
– Det finns flera second hand-butiker i stan men vi är störst, och definitivt hippast, säger han utan att tveka en sekund.
Så hur gör ni?
– Vi har en modern inredning, ett café som är stajlat med en blandning av vintage och second hand och vi försöker jobba med att presentera våra varor på ett bra sätt. Vi har två tjejer som är jätteduktiga på att skylta för att locka kunderna. Det handlar inte bara om att locka det unga och köpstarka klientelet utan lika mycket om att locka mindre köpstarka kunder, som nyanlända och andra med tunn plånbok.
Kundkretsen består till hälften av ”traditionella svenskar” och till hälften av nysvenskar. Och barnfamiljer. Det satsas mycket på barn i butiken. Man hänger fram kläder och leksaker så att barnfamiljer, som ofta vill köpa begagnat, verkligen vill handla.
Förra året gjorde butiken en sextioprocentig vinst och drog in sex miljoner kronor. I år pekar allt på att det upprepas, säger Lars Åke Egerbo. Hela vinsten går till olika hjälpprojekt via Erikshjälpen och två lokala kyrkor: Ulriksbergskyrkan och Equmeniakyrkan i Växjö. Ulriksbergskyrkan bekostar ett gruppboende för ungdomar med utvecklingsstörning i Vitryssland och bygger skolor på landsbygden i Colombia.
Equmeniakyrkan hjälper skolor och skolbespisningar i Litauen och palestinier i Gaza. En del av pengarna bekostar också lönen åt en fritidsledare i Växjö.
– Men det är inte allt, säger Lars Åke Egerbo.
– Second hand i dag är så mycket mer. Det är en internationell arbetsplats. När det gäller möten mellan människor fyller vi en jätteviktig samhällsfunktion. Tänk bara att vi har fyra killar – en från Kurdistan, en från Somalia, en från Bosnien och en från Iran, som jobbar som gåvomottagare.
– De pratar olika språk och kan inte svenska bra alls. Men de måste prata svenska med varandra och med kunderna. Hur många sådana arbetsplatser finns det i Sverige?
Vietnam, Uzbekistan, Finland, Kina, Grekland ... Lars Åke räknar upp länder i vilka medarbetarna och volontärerna har sina rötter. Sist men inte minst: Sverige.
En ganska typisk volontär är annars en man som gått i pension och vars telefon har slutat ringa, berättar Lars Åke Egerbo. En person som har mycket kvar att ge och därför kommer in och undrar om han kan göra någon nytta. Eller som lockas in av någon som redan är volontär och talar gott om verksamheten.
Runt tio procent av butikens volontärer kommer från kyrkorna. Resten har ingen kyrklig koppling alls.
– Vi är nog ganska attraktiva för människor som vill göra något gott. Det är inte så dramatiskt, miljön är neutral och ändå står vi för bra värderingar.