Livsstil

Elise Lindqvist och biskop från Mosul gästar OAS-mötet

Hoppet och missionen ska stå i centrum för OAS-rörelsens sommarmöten i år. En syrisk-ortodox ärkebiskop och en EU-parlamentariker ska kasta nytt ljus över urgamla bibelord.

Elise Lindqvist undervisar på Oasmötet.
Elise Lindqvist undervisar på Oasmötet.
Publisert Sist oppdatert

”Kristna människor är inte värda mycket. Du kan döda dem, du kan ta dem för ingenting” sa Nicodemus Daoud Sharaf, ärkebiskopen av Mosul, i ett tal till kristna européer 2014 efter att ha tvingats fly från Mosul.

Han var den siste biskopen som lämnade staden efter IS maktövertagande. Sedan dess har han rest runt i världen för att uppbåda stöd till förföljda kristna i Irak.

Ska tala om hopp på Oasmötet

I sommar kommer han till Sverige och det stora OAS-mötet i Varberg i slutet av juli. Där ska han tala på temat ”Där allt hopp var ute hoppades han ändå och trodde” ur Romarbrevet 4:18. Bibelordet har utsetts till Varbergsmötets tema och kopplingen till ärkebiskop Daoud Sharafs budskap är given, menar Hans Wiechbrodt. Han är OAS-rörelsens inspiratör och en av de ansvariga för årets sommarkonferenser.

Hans Weichbrodt, en av Oasrörelsens inspiratörer.
Hans Weichbrodt, en av Oasrörelsens inspiratörer.

– Om det finns några som fått stå under ett enormt tryck och utsättas för extrem förföljelse så är det just de kristna i Irak och Syrien. Och där har man sett hur det kristna hoppet ändå har genomsyrat deras liv, trots det de får gå igenom, säger han.

Lars Adaktusson talar

En annan gäst, som ska tala i Varberg om delvis liknande saker är EU-parlamentarikern och kd-politikern Lars Adaktusson. Adaktusson har besökt Nineve-slätten och i flera år haft täta kontakter med kristna i de av IS värst utsatta områdena. 2016 bidrog han till att EU-parlamentet antog en resolution om att beteckna IS-terrorn mot kristna och yazidier i Irak och Syrien som folkmord.

– Han kommer att tala i om delvis samma ämne som ärkebiskopen Nicodemus, men belysa det från ett lite annat perspektiv. Adaktusson kommer att fokusera kring att det är vår kallelse som kristna att stötta våra utsatta bröder och systrar.

Elise Lindqvist och Inga Pagréus

OAS-måtet i Varberg erbjuder även flera andra talare. Bland dem finns Inga Pagréus, diakon i santa Clara församling i Stockholm, Magnus Persson, pastor i församlingen United i Malmö, pingstföreståndaren Daniel Alm och ängeln på Malmskillnadsgatan, Elise Lindqvist.

Räknar med 5 000 deltagare

Och det stora mötet i Varberg, dit man räknar med runt 5 000 unika besökare, föregås av ett mindre OAS-möte i Umeå 12-15 juli.

– Temat för det mötet är ”Här är jag, sänd mig” från Jesaja 6:8. Som namnet antyder kommer vi att fokusera på mission. Det kommer att handla mycket om den lokala församlingens kallelse att nå ut till människor i alla sammanhang, även utanför kyrkväggarna.

Karismatisk rörelse som lockar från olika samfund

OAS-rörelsen är en karismatisk luthersk förnyelserörelse som bildades 1983 och vars ledord är förnyelse, evangelisation och enhet på evangelisk-luthersk grund. Man har inga medlemmar, men lockar ändå många kristna från Svenska kyrkan och frikyrkorna. Som andra sommarkonferenser lockar OAS-sommarmöten med bön, undervisning och gudstjänster.

– Det som skiljer mest från andra är kanske att vi vid varje konferens har en ”festhögmässa” som är en stor och härligt rik Gudstjänst, som firas enligt Svenska Kyrkans ordning. Detta och att vi erbjuder möjlighet till bikt, säger Hans Weichbrodt.

– Vi har biktpräster på plats under hela konferensen. Vi betonar värdet av bikt, av att det finns ett enormt värde i att i förtroende bekänna sina synder och få syndernas förlåtelse. Det är ett mycket uppskattat insag. Vi brukar ha långa köer till biktprästerna på våra konferenser.

Powered by Labrador CMS