Livsstil

Equmenia och SAU slår larm: Unga riskerar att inte hitta tillbaka till kyrkan efter pandemin

Generalsekreterarna Carin Dernulf och Jacob Ämterlind ser enorma behov bland barn och unga

Carin Dernulf och Jacob Ämterlind.
Unga har det svårt under pandemin menar Carin Dernulf och Jacob Ämterlind.
Publisert Sist oppdatert

Behoven bland svenska ungdomar kommer att vara enorma när pandemin är över. Det menar Jacob Ämterlind, och Carin Dernulf som är generalsekreterare för var sin kristen ungdomsorganisation.

Nu vill de peppa landets ungdomsledare, pastorer och diakoner att börja planera för att vara beredda.

Rapport efter rapport säger samma sak: Pandemin har slagit hårt mot våra barn och tonåringar. En osäker tillvaro, inställda fritidsaktiviteter och hemskola har gjort att många mår dåligt. I våra kyrkor och bland kristna föräldrar växer också oron för vad som händer med barn och ungas tro under pandemin. Det är en oro som Carin Dernulf, generalsekreterare för ungdomsorganisationen Equmenia och Jacob Ämterlind, generalsekreterare för Svenska alliansmissionens Ungdom delar.

– Nyligen ordnade en av våra församlingar en fokusgrupp med tolv av sina ungdomar bara för att höra hur de mådde. Alla uttryckte att det var jobbigt med ensamheten, men de sa också att pandemin påverkat deras tro negativt när de inte längre kunde gå till kyrkan.

Övergångsperioderna i de ungas liv innebär alltid en risk för att man försvinner från kyrkan, menar Jacob Ämterlind.

– När man går mellan söndagsskola och tonårsverksamhet är en sådan period och när man går mellan tonår och ung vuxen är en annan. Nu blir också pandemin en sådan period då vissa unga kanske faktiskt inte hittar tillbaka.

Carin Dernulf håller med:

– För vissa åldrar och för vissa tonåringar har det här året varit en jätteförlust. Förra sommaren blev det inga större läger och ingen vet ännu hur det blir i sommar. Samtidigt måste vi tro på en Gud som är större än pandemin och som har varje ung människa i sin hand, säger hon.

De båda generalsekreterarna har inte hört av sig till tidningen Dagen för att beklaga sig över situationen som är nu, tvärtom. Deras huvudärende är att väcka framtidstro. Nu är tiden, menar de, att planera för det som kommer sen. Hur fångar vi upp de här tonåringarna när allt öppnar upp igen? Hur kan vi göra oss redo?

– Jag är så imponerad av alla kyrkor och organisationer som ställt om och gjort saker även under den här tiden. Men nu måste vi också prata om att det snart kommer en annan tid. Vad gör vi då? Att planera för det kommer att ge oss energi in i nuet, säger Carin Dernulf.

För att uppmuntra att lokala ungdomsföreningar och församlingar att planera för när pandemin är över har både Equmenia och SAU avsatt särskilda pengar som kan sökas för ändamålet:

Carin Dernulf, Equmenia.
Carin Dernulf, Equmenia.

– Inom Equmenia kallar vi det “Pengapotten för peppiga planer”, berättar Carin Dernulf och skrattar.

Ett av kriterierna för att föreningar ska kunna söka pengarna här, är att ungdomar själva är med och planerar för verksamheten. Svenska alliansmissionens Ungdom har ungefär samma upplägg.

Så vad är det då för slags verksamhet och aktiviteter som ungdomar kommer att behöva när kyrkorna öppnar upp igen? Carin Dernulf och Jacob Ämterlind är eniga om att ett ord kommer att vara genomgående: Gemenskap.

– Här handlar det både om den rent sociala gemenskapen, men också om behovet av att få dela det emotionella gudsmötet med andra. Vi har gjort så mycket bra online, men unga kommer att behöva sjunga tillsammans och kanske be med någon som kan lägga handen på en, säger Jacob Ämterlind.

Carin Dernulf, betonar också vikten av att kyrkor och organisationer gör sig redo för att ungdomar har kämpat med psykisk ohälsa under pandemin:

– Just nu arbetar vi tillsammans med organisationen Mind och Bilda för att ta fram ett material om hur man pratar med den som mår dåligt.

Jacob Ämterlind.
Jacob Ämterlind, generalsekreterare för SAU.

En annan sak som de båda generalsekreterarna tror kommer att vara tydligt när kyrkorna öppnar upp igen är det ökade intresset för livsfrågor, även bland unga.

– Det här ser jag faktiskt som en möjlighet, säger Carin Dernulf. Pandemin har väckt så många frågor om det existentiella. Här kan vi som kyrka kliva fram. Bjuda in till samtalskvällar och visa de unga att vi har redskapen. Annars kommer någon annan att göra det!

Powered by Labrador CMS