Livsstil
Equmeniakyrkan satsar mot våld i nära relationer
Samordnare Sofia Rosén: Våld handlar inte bara om sparkar och slag
Det behövs en större medvetenhet om vad våld i nära relationer är. Vi som kyrka behöver säga ifrån, både genom teologi och handling. Det menar Sofia Rosén, diakon i Equmeniakyrkan och samordnare och ansvarig för den digitala konferensen “Våld i nära relationer”, som hölls torsdag den 6 maj.
Varför gör Equmeniakyrkan en konferens om våld i nära relationer?
– Vi vill öka medvetenheten och få igång samtalet i kyrkorna om de här frågorna. Just nu, efter de uppmärksammade morden på fem kvinnor, talas det mycket om våld i nära relationer överallt, men det här är ingen dagslända. Så många kvinnor och barn, och även vissa män, lever i rädsla för våld jämt och ständigt.
Vad menar ni med våld i nära relationer?
– Jag vill vara noga med att poängtera att våld inte bara handlar om sparkar och slag, blåa ögon och brutna revben. Det finns sexuellt våld, som kan börja med att någon tjatar och surar om den inte får vad den vill sexuellt. Det finns socialt våld där man hindras att ha kontakt med sin familj eller där någon ska styra vilka vänner man umgås med, och så finns det ekonomiska våldet där någon tar över och styr ens ekonomi så att man förlorar sin frihet. Våld är när någon tar makten över mig som människa.

Vad har kyrkan för roll i kampen mot våldet?
– Kyrkan har alltid ett ansvar att stå på de utsattas sida. Evangeliet säger att ingen är mer värd än någon annan, och att utöva våld på någon är att ställa sig över den andre. Det är alltid fel. Vi hade en konferens om det här ämnet redan i höstas, men den här gången vill vi fördjupa oss i teologin kring dessa frågor.
Vad säger teologin om detta?
– Det kan Hanna Stenström och Sofia Camnerin som ska föreläsa den här dagen, förklara bättre. Men en sak vi behöver tala om är att det är våldet som är synden, det är inte den utsatta kvinnan som gör fel. En annan sak vi behöver lyfta är det här med förlåtelse. Kyrkan får inte vara för snabb att säga till den som blivit utsatt för våld att förlåta och gå vidare. Det här är så integritetskränkande att bli utsatt för, och man måste först förlåta sig själv. Det finns också många intressanta bibelberättelser som handlar om våld i nära relationer och jag tror att teologin har mycket att lära oss här.
Vilka får vara med på konferensen om våld i nära relationer?
– Vi riktar oss till alla som har ett intresse, man behöver inte ha någon teologisk utbildning. Förra gången vi gjorde detta hade vi många deltagare, men en sak som har slagit oss är att de flesta som anmäler sig är kvinnor. Så här kommer en uppmaning: Vi behöver schyssta män som vill engagera sig i detta. Välkomna att anmäla er!