Livsstil

Evangelistens nya talarstol

Evangelisten Tommy Dahlman vägrade att vara instängd i kyrkan. Nu besöker han företag och hjälper personalen att utvecklas. Även om han har andra åhörare nu är budskapet detsamma.

Publisert Sist oppdatert
De grå regnmolnen ligger tunga över Uddevalla när skeppet ”Lady” Ellen lägger ut från kajen. Ombord finns personalen på Agentagruppen, ett företag som säljer glasögon, klockor och smycken. Med segling, god mat och samvaro ska man ta avstamp inför det nya året. På båten finns också Tommy Dahlman och för honom är detta en situation han blivit van vid. Även om han fortfarande besöker många kyrkor ägnar han hälften av sin tid åt att vara föredragshållare på olika företagssammankomster.
- Det är ju detta som Jesus kallade oss till, att vara ute bland vanligt folk, säger han.

Mer uppdrag

Det är många år sedan han första gången blev inbjuden att tala på ett företag. Allt eftersom ryktet spridit sig om honom har han fått fler kontakter och mer uppdrag. Nu har han också skrivit en bok som fokuserar på arbetslivet, ”Mer än ett jobb”, där den kristna tron mer är underförstådd än uttalad. Men han tycker inte att han tonar ner evangeliet.
- Jag förändrar inte mitt budskap mycket beroende på om jag ska tala i en kyrka eller på ett företag. De kristna värdena är efterlysta i dag i företagen, och då kallas det etik och moral, men egentligen är det en efterlysning av Bergspredikan. Jag utgår från Jesu liknelser och Jesu sätt att tala, säger han.
Han tycker att mycket har förändrats i företagsvärlden de senaste åren. I dag förstår företagsledare att företaget har ett ansvar för personalens psykiska välbefinnande.
- Där kommer den andliga dimensionen in. Och där finns chansen att presentera det som kyrkan stått för i alla år, säger han.
Agentas vd Thomas Söderlund är inne på samma linje som Tommy. Han är själv kristen och vill att företaget ska ha sunda grundvärderingar.
- Jag har själv varit anställd på företag där man struntat i personalen för att uppnå resultat. Så vill inte vi ha det.

Går det att ta hänsyn till etik och sätta personalen i första hand när det också krävs ekonomiska resultat?

- Det är hela tiden en utmaning, och inget som kommer automatiskt. Som företag pressas man på olika sätt. Men det är vår inställning, vilket inte betyder att vi inte gör fel, säger Thomas Söderlund.
Efter någon timmes segling är det samling i den stora kabyssen. Tommy får en mikrofon och vänder sig till Agentas personal, som till största delen består av män och kvinnor yngre än 40 år. Det märks genast att han är en erfaren talare som får folk att lyssna.

Viktigt med inställningen

I högt tempo går han igenom stora frågor. Utgångspunkten för honom är att arbetet tar ungefär 60 procent av ens vakna tid. Därför är det viktigt vilken inställning man har till sitt jobb, ser man det bara som meningslöst knogande eller kan arbetet faktiskt ha en högre mening.
- De som är mest energiska och kreativa är de som anser att de bidrar med något till samhället, säger han.
Hans budskap går ut på att våga göra något mer av sitt liv än bara rutin, att sträva efter att arbetslivet ska vara utvecklande och spännande.
- När jag går till arbetsplatsen så ska du veta att du kan vara med och förändra världen. Du kanske inte tycker det stämmer för någon som står på Saab och skruvar ihop en bil. Men min uppgift är att sätta i gång den processen hos dig. Det är inte alltid målet som är själva syftet utan resan dit.

Kontot fett

Han uppmanar dem att reflektera över sina liv och vilka mål de har.
- När kontot är fett och huvudet fullt, kan hjärtat ändå vara fattigt. De bästa sakerna i livet är inte saker, säger han.
Så lämnar han ut ett formulär med några punkter som ska diskuteras i grupp. Det handlar om huruvida man upplever balans i livet, om man förverkligar sina drömmar, om det finns närande personer i ens liv och om man känner att ens liv har betydelse.
Det diskuteras livligt vid borden. Tommy tar vid efter en stund, och lockar fram personliga reflektioner från människor.
- Drömmar har man ju alltid, men man tänker att det får bli någon gång i framtiden. Men om man har balans i livet kanske man inte känner att det är lika viktigt att förverkliga dem. Jag är tveksam till om man kan förverkliga drömmarna i jobbet, säger en kille.
Tommy förstår, men ger också svar.
- Jag tror det är viktigt att vi reflekterar över våra drömmar, och att vi skriver ned dem. Vi tror att vi lever i 200 år, men det gör vi inte. Så vi måste ta chansen nu, säger han.
En stor del av Agentas personal består av säljare som reser långa sträckor mellan städer och butiker, och som alltid måste vara trevliga och vägvinnande. Tommy berättar att han träffat säljare som inte orkar träffa människor och vara trevliga på sin lediga tid. En kille säger att så är det, jag vill inte åka in till affären när jag är hemma hos familjen. Samtalet är igång.

Nöjd med kontakten

Efteråt är Tommy Dahlman nöjd med den kontakt han fick med människor. Han berättar att den relationen ibland leder vidare.
- Efter att jag hade föreläst på Fonusakademin för ett 40-tal kontorsansvariga inom begravningskocernen Fonus fick jag ett mail från en av deltagarna, som vantrivdes på sitt jobb. Mitt föredrag hade helt fått honom att ändra inställning. Sedan har vårt samtal kommit in på andra områden. I det läget ser jag mig som en kyrkans pionjär. Den här personen hade jag inte haft en chans att påverka annars, säger han.

Skulle du inte kunna tjäna mer pengar som föredragshållare om du helt kopplade bort din evangelistroll?

- För mig är det helt omöjligt att välja bort att väva in min tro på Gud och Jesus som Herre. Det genomsyrar precis hela min livsstil. För mig handlar det här om att vi varit för dåliga på att i ett modernt samhälle formulera vad det verkligen betyder att vara troende, säger han.
Powered by Labrador CMS